Lekvár z viacerých druhov ovocia fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 30. júla 2014
Lekvár z viacerých druhov ovocia (fotorecept)
Foto: babkamt

Na druhý deň som pokračovala vo varení lekváru z nektaríniek. Nakoniec mi zostalo 250 g očistených nakrájaných nektarínok. Vybrala som sa do záhrady a namiesto nektarínok som si priniesla slivky, jablká a hrušky, lebo na už nektarinky nebavili:-)

Suroviny

250 g
250 g
250 g
250 g
500 g
1 čl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ku zbytku nektarínkam som si odvážila 250 g očistených sliviek, 250 g jabĺk a 250 g hrušiek.

    Lekvár z viacerých druhov ovocia (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ovocie som si umyla, zbavila jaderníkov a nakrájala .

    Lekvár z viacerých druhov ovocia (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Takto to vyzeralo pred varením.

    Lekvár z viacerých druhov ovocia (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ponorným mixérom som ovocie rozmixovala.

    Lekvár z viacerých druhov ovocia (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Varila som ho 10 minút, potom som pridala 1 čl kyseliny citrónovej a cukor zmiešaný s pomôckou na želírovanie 1:1. Lekvár som varila ešte 5 minút.

    Lekvár z viacerých druhov ovocia (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Skúška hustnutia.

    Lekvár z viacerých druhov ovocia (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vyšlo mi z neho 5 fľašiek. Vľavo je džem z nektarínok.

    Lekvár z viacerých druhov ovocia (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Aj tu som ho dala pre porovnanie s marhuľovým džemom - ten je vpravo.

    Lekvár z viacerých druhov ovocia (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    No a po tej námahe si konečne môžem dať kúsok chlebíka.

    Lekvár z viacerých druhov ovocia (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

29 komentárov k receptu
Ty ale dobre vymýšľaš a ten krajček chleba mi robí chúťky zrovna na raňajky :-) ,ale ja som varila len marhuľový,čo mi nevadí,lebo ten mám najradšej ***** :-)
@jozka2 zima je dlhá. Pečené buchty v mojej rodine nikto neodmietne:-) Ďakujem za komentík.
@frezia tiež mám rada marhuľový lekvár. Často jem maslový chlieb s lekvárom, po vzhliadnutí dobrého koláča uverejneného na Vareche večer:-)
pravdu máš..je to prpľačka..výsledok už poteší..moja mama varievala takéto mixlekváre-čo kde našla-to tam dala..chuť bola vždy jedinečná..nenapodob iteľná..ani ona nedokázala zopakovať druhýkrát..bo nevážila nič..prihodila i tekvicu..bobuľky bazy..ovocie miš-maš..nuž-kto umí-ten sa nebojí..:-)
@rados ť je to naozaj výborný lekvár. Vždy robievam len z jedného druhu ovocia. To bol len taký nápad - použiť viac druhov ovocia. Ako sa ukázalo, bol dobrý:-)
@izabella929 veď preto sa činím, kým je ovocie. Jeden rok mi ľadovec všetko zničil. Oddychovať budem v zime, alebo v hrobe:-) Vnučka sa mu veľmi potešila.
@pusta ja som len na také tradičné veci naučená. Všelijaké novoty síce skúšam, no niekedy mi manžel povie, nech to už druhý krát nerobím:-) No pochybujem, že ty by si sa mala odo mňa učiť. Je to skôr naopak. No tvoje slová ma napriek tomu potešili:-)
@babkamt tak ja už mám dovarené:), robila som z nektarínok, sliviek, jabĺk a tmavých ringlôt, rovno z dvoch dávok, vyšlo mi presne sedem "trojdecákov"- už sú v deke a sú náramne chutné, môj je zo mňa na prášky, lebo namiesto balenia varím lekváre a pečiem čaje, tak mu ešte urobím tiež pár sladkých palaciniek na nervy :)

@elysa no čo už s nami ženami:-) Chlap nepochopí našu radosť z hotového diela. Som rada, že ti chutia. Jasné, palacinky so sladkým lekvárom ho ukľudnia:-) No a ty upracované žieňa si budeš spokojne vychutnávať dovolenku, lebo lekváre sú už v polici. Dobre si oddýchni, lebo doma po návrate bude tento zaváračí kolotoč určite pokračovať. Ďakujem za fotku. Si šikulka.
Výborný, takýto miešaný lekvár, aj keď ja žiadne robiť nebudem, málo by sa využil. Ale pred časom som spravila podobný na spôsob "pečeného čaju", aj keď ten názov je tak trochu zavádzajúci , tiež som použila niekoľko druhov aktuálneho ovocia a piekla som lekvár v rúre. Nepotrebovala som ani želírujúci cukor, (ajtak by som ho nemohla použiť, s cukrom) a aj hustotu som si mohla reguľovať. Tento spôsob sa mi celkom zapáčil, tak som "upiekla " ešte jeden - slivkový, s rumom a škoricou. Aj ten bol výborný, páčilo sa mi, že nemusím stále miešať, len občas som skontrolovala a zamiešala. A tá vôňa!
@evanaaa nemala si zafŕkanú celú rúru? Nechce sa mi zoškrabovať zo stien lekvár. Ten slivkovo- rumový by ma zaujímal. Na koľkých stupňoch si ho piekla a ako dlho? Rada by som tento rok spravila slivkový lekvár. A stáť do zblnutia pri sporáku a neustále ho miešať sa mi nechce. Ešte mi prezraď na ktorej priečke si ho piekla. Na spodnej? Ďakujem.
@babkamt , tak, ako píše aj @havino , žiadna oprskaná rúra, mimochodom, daj si do vyhľadávača "pečený lekvár", a to, čo ti vyhodí, prelúskaj, porovnávaj a vyber si z toho...komentáre sú tam aj odo mňa. Ja som piekla sprvu na 200°C, potom som tuším znížila na 180, už sa an i presne nepamätá, robila som od oka.
Pozerala som aj ten link, ale lepší je hlboký plech a ovocie ( slivky....) na ňom rozložiť, lepšie sa pečú. Inak, robila som so sladidlom a je lepšie, zrelšie ovocie, skôr sa spraví a nepotrebuje toľko sladiť.
@havino tvoj recept som si uložila do kk. Švagriná mi za slivky dá 1 - 2 poháriky slivkového lekváru. Tiež dáva škoricu. Má ho krásne hustý. Varí ho za neustáleho miešania dlho, ale výsledok stojí za to.Mne veľmi chutí, aj vnučka má rada lekvárové buchty, no jej sa mi zdá lepší ako môj:-) Asi preto, že ho mám bez roboty:-)
@evanaaa tiež si myslím, je lepšie zrelé ovocie, je sladšie. Na slivkový lekvár netreba veľa cukru, alebo žiadny. Si zlatá, že sa mi snažíš pomôcť. Pozriem sa na tie recepty na pečený lekvár.

Pridaj komentár k receptu: