Foto: danda3
Recept vznikol zlúčením troch, inšpirovali ma dievčatá na MMB a nakoniec vznikla táto verzia, veľmi chutná a čo ma teší najviac, bez zdĺhavého státia Zobraziť celý popisRecept vznikol zlúčením troch, inšpirovali ma dievčatá na MMB a nakoniec vznikla táto verzia, veľmi chutná a čo ma teší najviac, bez zdĺhavého státia pri šporáku.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Slivky umyjeme a po odkôstkovaní odvážime, dáme do hlbšieho pekáča, ja mám taký šikovný na kačicu.
-
2
Trstinový cukor zmiešame so škoricou a perníkovým korením.
-
3
Nasypeme na slivky, premiešame a dáme do rúra na 180 stupňov. Včera som dala spodný a horný ohrev, dnes ventilátor a bolo to oveľa skôr upečené.
-
4
Po hodine pečenia.
-
5
A tu po cca 4 hodinách. Hneď pridáme um alebo koňak, trošku to zašumí, alkohol sa vyparí a môžeme ponalievať do pohárikov. Včera mi vyšlo 8, dnes 7 pohárikov. Otočíme na 5 minút hore dnom. Nesterilizujeme.
-
6
Keď ho chcem mať hustejší, nechám ho dlhšie piecť, ku koncu si to treba odsledovať.
-
7
A dnes som skúšala ten včerajší, je vynikajúci, trstinový cukor mu dá úplne inú chuť.
robievam , len to je už iný recept , nedávam vôbec cukor , umyté , očistené rozmixované slivky , prilejem ocot , nechám bez miešania pomaly variť , podla toho aké množstvo dám variť , varím minimálne päť hodín.
@ rajnica Mali by vyzrieť, ale rozhodli sa, že budú padať a plesnivieť, kompót som variť nechcela, nemá ho kto jesť, preto som sa rozhodla pre lekvár, varím ho takto už tretí rok a nikdy neostane. Cukor tak bol v predpise, nie je ho veľa, lekvár je tak akurát.
@ modrykamen Tiež by som bola radšej, keby boli zrelšie, ale darovanému koňovi sa na zuby nepozeraj, slivky som dostala a musela spracovať, lebo hneď podliehali skaze. Budem rada, ak vyskúšaš.
@ kimlo Veu dajú!☺
@ jerica Mám aj tento recept odložený, ale ešte som neskúšala, slivky je škoda mlieť, krásne sa rozvaria aj samé.
@ martamm Rúru netreba umývať, nič nie je zaprskané, veď vyskúšaj!
@ dajanca Chutí to ako slivkový lekvár, ale trošku iný, to korenie sa tam nemusí dať, stačí škorica, každý podľa uváženia.♥
@ marijanka712 Ak dostanem dobre prezreté slivky, vyskúšam aj bez cukru. Snažím sa cukor používať čo najmenej, všade uberám, netreba sa presládzať.♥
@ sladkacokolada Aj ja som ho prvýkrát robila na normálnom plechu, ale vošli mi tam len dve kilá a urobila som tri poháriky, takto som rýchlejšie spracovala všetky slivky. Budem rada, ak vyskúšaš!♥
@ irenaw Ďakujem!♥
@ mmelinda Určite vyskúšam aj ten Tvoj, s tými orechami to musí byť pochúťka a červeného vína máme doma dosť, aspoň sa minie.♥
@ evanaaa Tiež som robila pečený čaj, len na mňa je veľmi sladký, míňam ho do vianočného punču, lebo čaj a kávu pijem bez cukru. Každý nech si urobí lekvár ako je zvyknutý, niekomu chutí niekomu nie, ale tento zatiaľ chutil každému, a veľmi, ja už viem, komu ním urobím radosť a obdarujem ho.♥
@ margaretka28 @ medovnicek @ orchidea Ďakujem Vám!♥♥♥
@marianne69 Vyskúšaj, určite Ti bude chutiť, slivkový robievam už len takto.♥
Nemáte nejaký dobrý recept?
@lufa1 Ja nedávam ocot, tiež menej cukru, podľa sliviek treba, a pri ventilátore ho mám za 4 hodiny na 180°C hustý. Dvierka neotváram, pretože tým čas len predĺžiš.
5*.
Pekný deň ti prajem :-)
vcera bol zas vlasak, parada, dakujeme :-)
v pravo sú dva poháre, červenšej farby, to je kvázy slivková omáčka, ktorú som si odobrala na makové palacinky
inak lekvár z rúry ešte za tepla mám takto hustý, dal sa formovať, ako krém a mala som nie, že problém dať ho do pohárov, ale som ho do nich doslova musela striasať zo žufane
cast som nechala taku normalnu, nech sa da natriet na chlebik a zvysok som potom este varila
aby som pri tom nemusela stat, dala som do takej tej nepriharajucej nadoby, premiesala som raz za pol hodinku, uplne v pohode, no a aby neplakali obkladacky, zakryla som to tou plechovou sitkovou placackou, co sa pouziva, aby neprskal tuk pri vyprazani :-)
a mam ho teraz ako remen, parada :-)
Na chalupe sa nám zachovali bystričky, tak hádam skúsim. Skúsim piecť v rúre, ale asi s minimom cukru, slivky sú ako med, pri stopke sa zvrašťujú a to je signál, že treba variť lekvár. Určite nebudem pridávať koreniny, to by bola iná chuť, mám radšej klasiku.
K tým slivkám, cukor si dajte podľa chuti, moje boli ešte kyslé a nedozreté, lenže čo s nimi, keď padajú, treba ich spracovať. Korenie tiež nemusíte dávať, je to na vás, ja som niekedy korenie vynechala, ale dala som vanilkové struky. Robím ho redší na medové rolády a na perník. Som rada, že sa vám recept páči a opakovane sa k nemu vraciate.♥
Kukulienka, som rada, že si vyskúšala, ja tiež robím nie veľmi hustý, aby sa dobre natieral. Ja tento rok som bez sliviek, ale našťastie z minulého roka ešte mám, tak mi to snáď bude stačiť.☺
Ahoj, som rada, že si vyskúšala aj túto verziu, predstav si, že som v nedeľu dostala slivky, takže včera som tiež piekla a mám aspoň 5 pohárikov, musí stačiť.