Lečo na zimu ako polotovar do jedál

danda3 - fotkadanda3, 3. augusta 2013
Lečo na zimu ako polotovar do jedál
Foto: danda3

Ponúkam vám recept na lečo, ako ho pripravujem ja už roky, našla som ho v starej kuchárskej knihe.

45 minút
príprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Fotky sú ešte z minulého roku. Rajčiny a papriku dostávam od svokry. Pri príprave nepoužívam ani cibuľu ani olej. A robím ho od oka, ale viac rajčinové, používam ho potom ako polotovar pri príprave jedál ako guláše, soté a pod.

    Lečo na zimu ako polotovar do jedál - obrázok 1
  2. 2

    Ako prvé si zabarím rajčiny vriacou vodou, predtým ich môžete narezať. Komu nevadia šupky v jedle, tento krok vynechá. Už o pár minút ide šupa krásne dole.

    Lečo na zimu ako polotovar do jedál - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si pariku, kým sa rajčiny kúpu. ☺

    Lečo na zimu ako polotovar do jedál - obrázok 3
  4. 4

    Rajčiny pokrájame na menšie kúsky, vyrežeme poškodené časti a dáme variť do hrnca, používam 10 litrový hrniec. Pridáme soľ, ale nepresolíme.

    Lečo na zimu ako polotovar do jedál - obrázok 4
  5. 5

    Kým sa rajčiny dusia, papriku pokrájame na rezance.

    Lečo na zimu ako polotovar do jedál - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme k rajčinám a varíme

    Lečo na zimu ako polotovar do jedál - obrázok 6
  7. 7

    nie dlho, stačí, kým lečo zovrie, ešte sa bude sterilizovať, tak nech nie je paprika ako blato.

    Lečo na zimu ako polotovar do jedál - obrázok 7
  8. 8

    Horúce lečo ponalievame do menších pohárikov a dáme sterilizovať podľa svojho osvedčeného receptu alebo http://varecha.pravda.sk/recepty/uhorky-zavarane-v-rure/29430-recept.html.

    Lečo na zimu ako polotovar do jedál - obrázok 8

Diskusia k receptu

izabella929
Pekné lečo.-)) ja to robím na hotovo...už stačí, iba zohriať a môžme papkať...recept mám z Maďarska...
radost
tak-toto ma na prelome mesiacov august-september čaká..ja ešte jednoduchšie:kedže nám rajčinová šupka nevadí:rajčiny aj papriku pokrájam na rezance-papriku aj so semeníkom-nevyhadzujem...posolím..postojí dáky čas..napr. zarobím ráno a do pohárov natlačím večer=sterilizujem..je to vlastne polotovar použiteľný všestranne..
nič nevážim..robím najmenej 35 rokov..nekazí sa..
tvoj recept je podobný..len troška práce viac..
želám horúce dni prežiť v zdraví a radosti...:-)
danda3
♥Ďakujem za komentáre♥, Izka, ja ho používam iba do jedál, ako lečo s vajcom ani nie, to máme radi teraz z takej čerstvej zeleniny.
@radost Robievala som aj šupou, ale vadilo to mojej rodine, tak som si zvykla takto, je s tým viac práce, ale potom mám cez zimu pokoj, na fotke sú posledné poháriky z minulého roka, tiež ma čaká jeho varenie, ale ja zaváram veľmi rada, dnes si ideme pre slivky, tak sa teším na lekvár, slivkové gule a pod.♥ Pekný deň!♥
bobarka
Veľmi pekný recept ! Ja to robím trochu pracnejšie, ale manžel mi výdatne pomáha.Rajčiny niekedy lúpem,niekedy nie. Na
rezance pokrájanú papriku trošku sparím, natlačím do poly pohára a doplním paradajkami a normálne sterilizujem. Pekný deň!
tinca
@danda kreásne foto, takže znášaš do špajze ako škrečok, v zime to nájdeš,supr rcp, ja som robievala na viac spôsobov.
torticka
ja lečo nevarím. Dám do pohárov a zavarím. Keď chcem v zime lečo, tak udusím cibuľu, dám párku a potom lečo. Za chvíľočku môžem jesť.
danda3
Ďakujem vám za milé komentáre, potešili.♥
@tinca Fotky sú z minulého roka, lečo ma tento rok ešte len čaká, dnes som si doniesla slivky, takže teraz sa bude u nás slivkovať...☺
venusa
Skoro podobne som ho robievala bez cibule, bez oleja a dusila som to spolu naraz=paprika+paradajky (no so supkou). Nikdy sa mi nepokazilo. Vyuzitie- roznorode :)
ariela6
skusim tvoj recept viem že je to trochu pracne šupat tie paradajky ale ani mi nemame radi tie šupky tak spravim podla teba
sovka62
Ja varím, začnem cibuľou na oleji, pridám papriku rajčiny a podľa rady z Bulharska baklažán, ktorý vstrebe prebytočnú šťavu, takže lečo je pekne husté. Rajčín radšej menej ako viac, nemáme to radi riedke.
ampara
To na tých viečkach nie sú košíčky na muffiny? je to pekné.
hanica
Dobrý, overený aj osvedčený recept na lečo, pripravujem rovnako:-)
evanaaa
Ja tiež lečo varím, ale bez cibule, tú dávam až pri príprave, ale skúsila by som ako @sovka , s cibulou. Robila som raz za surova ale to nám veľmi nechutilo, radšej takto. Ale vidím, každý má svoj spôsob, ako mu chutí. Aj mňa to čaká ale až po dovolenke.
danda3
Ďakujem za milé komentére, potešili ako vždy.♥
zolik
Výborné Lečo. Ďakujem za recept na ozaj veľmi dobrý polotovar. Odporúčam ďalej a pozdravujem.
P.S.: paradajky som šúpala, mne tie zrolované šupky v leče vadia.


1x danda3
danda3
@zolik (11.8.2024 15:03)

Super, teším sa, ja ho robievam každý druhý rok. Teraz som zavárala kapiu a uhorky, varila kečup.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia