Lečo (fotorecept)
Autor receptu: marianne
Boli časy,keď som paradajky šúpala a celé lečo dusila na peci, kým nezmäklo. Ale od čoho sú dobré susedy,však? Konkrétne stará babička,ktorá už dohliada ako robím lečo podľa jej rád z kuchárského neba,ma naučila inakšie,po jej. Som jej zato vďačná,roky mi šetrí čas.Je to raz-dva a chuť výborná a je mierne chrumkavé,nie rozvarené na kašu.Dorábam ho potom už pri príprave na panvici.Dám cibuľový základ,klobásu,vysypem lečo a vajíčka.Na zimu dobrota prenáramná,alebo aj do gulášov,veď to poznáte...
Postup
- Papriku umyjeme,očistíme od jadrovníka a pokrájame na pásiky.
- Paradajky taktiež poumývame,zbavíme hlúbika a pokrájame.
- Pridáme hrsť soli,premiešame a necháme niekoľko hodín stáť 6-8 hodin,kým lečo nepustí šťavu.
- Naložíme do umytých fliaš,dolejeme šťavu,ktorú lečo pustilo a pridáme 1CL oleja.Ak nezabudneme,ja skoro vždy zabudnem,teraz asi len preto nie,že som ho na Varechu dala.
- .....a dame strerelizovať do rúry na 40-50 min na 180 stupňov,až kým sú vo vnútri fľaše bublinky:-),musíme dlhšie,lebo bolo surové .Vyšlo mi 10 veľkých fliaš sedmičkových a 7 malých trojdecoviek.
- Hotové vyberieme,prevrátime hore dnom,zabalíme do deky a necháme vychlanúť.