Lávové muffinky fotorecept

rennatte - fotkarennatte, 22. októbra 2012
Lávové muffinky (fotorecept)
Foto: rennatte

Neviem do akej národnej kuchyne tento koláčik zaradiť, ani neviem či to je soufflé, ale na naliehanie dcéry som ho skúsila, ani zapekacie misky nemám, tak sme improvizovali s formičkami na muffiny a nazvali sme si ho jednoducho ako sa po upečení prejavil, je to explózia čokolády.

15
porcií
30 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

cesto:
4 ks
200 g
200 g
2 PL
250 g
250 g
príloha:
1 balík mrazené
2 PL
1 vanička

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Čokoládu polámeme a rozpustíme vo vodnom kúpeli

    Lávové muffinky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pridáme maslo, necháme za stáleho miešania rozpustiť, odložíme z kúpeľa.

    Lávové muffinky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny,

    Lávové muffinky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    prilievame teplú čokoládu a došľaháme na malých otáčkach.

    Lávové muffinky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Metličkou vmiešame múku preosiatu s kakaom,

    Lávové muffinky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    formičky na muffinky vytrieme olejom, vysypeme múkou a nalejeme do nich cesto

    Lávové muffinky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ako náhradu za zapekacie misky som skúsila šálky na kávu

    Lávové muffinky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    vložíme do vyhriatej rúry a pečieme najviac 10 minút, kým začnú na povrchu troška praskať, ak pichneme špáradlom, musí byť zmes v strede tekutá

    Lávové muffinky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Maliny ešte zmrazené uvaríme s cukrom, pekne pustia šťavu,

    Lávové muffinky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    na tanier dáme troška ovocia, kopček zmrzliny a muffinku do ktorej keď zapichneme lyžičku, pustí lávu čokolády. Z tejto dávky mi vyšlo 12 muffiniek a tri šálky.

    Lávové muffinky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

31 komentárov k receptu
hmmmm, tieto browniesoidné koláčiky s lávovým efektom milujem najviac, a to nie som na sladké. Takú chuť si mi narobila, že hoci je len pracovný týždeň, asi poruším pravidlo, že pečiem cez víkend, keď je rodinka pokope...
Krásne sú, vydarené, už som si ich uložila. V poslednú dobu sa s nimi stretávam často, či už tu alebo v TV a časopisoch. Mňa yb len zaujímalo, že či sa musia hneď zjesť, alebo sa dajú aj odložiť, a na ako dlho, lebo ak by som ich aj robila, sme dvaja ( a diabetici), naraz yb sa nezjedli. Bola by som vďačná za odpoveď od niekoho z vás, alebo od teba, @renatte. Ďakujem.
@ampara ,
aj mna to strasne zaujimalo ze ci to co vytecie nieje surove cesto, ale preslo to pecenim pri 180°C pocas 10 minut, okraje sa pekne zapiekli ako kôrka a to vnutro ostava tekute, lebo je tam vela masla a cokolady,
@evanaaa , nemusia sa hned zjest, mozes odlozit aj na dalsi den, oni stuhnu, teda stuhne ta cokolada a na dalsi den ak budes mat chut, das na par sekund do mikrovlnky a cokolada sa zasa rozpusti, mam vyskusane
Práve to dávali na markíze v relácii BEZ SERVÍTKY, robil to američan žijúci na Slovensku a ako vidím, narobil chute mnohým z nás. Ja sama som to tiež vyskúšala a môžem dodať, že sú vynikajúce.
Teraz sa hanbim za to, co napisem, ale neda mi...

V Metre moja mama objavila polotovar tohto druhu. Je to mrazene balenie po myslim 18ks a staci to dat na chvilu do mikrovlnky pokym cez stred nevyrazi trochu "lava". Na moje pocudovanie bol fajnovy az uzasny, sama cokolada a krasne tiekol. Serviroval som si ho rovnako ako ty.

Aby bolo jasne, nemam rad polotovary akehokolvek druhu, ale tu musim urobit vynimku, fakt chutne a kvalitka.

Tvoje je ale urcite lepsie, ukladam aj ked na pecenie moc nie som :)
@chutimi mas pravdu, tie z metra su super...ale 20 eur bez dane za 18 ks, ked za necelych 5 mam 15ks domacich mi pride pritiahnute za vlasy...tiez som si ich tam chcela kupit, ale radsej som doma za sikovnu :D
a okrem toho že sú drahšie, prečítaj si koľko E-čok, umelých farbív a chutí tie kupované ešte obsahujú @chutimi. Iste, keby to bolo prácne, tak človek si to radšej niekedy kúpi, keď nemá čas vypekať, ale toto je naozaj jednoduché a rýchle hotové
paradny receptik taketo ja mam velmi rada :-) a ta uvodna fotka no po tomto moje srdiecko tuzi :-) este k tomu co si napisala v uvode,ze nie si si ista ci je to soufflé,no soufflé to nie je kedze ked ma pamat neklame tak zakladom je creme patisserie zo zltkov a nejde tam muka ale kukuricny skrob,no a bielka sa vyslahaju osobitne s cukrom a po tretinach sa zlahka prekladaju do kremu kym sa vsetko nespoji,potom sa to dava do vymastenych nadob ktore pri cokoladovych si mozes vysypat aj s kakaom.Ked sa pecu tak vlastne tym,ze tie bielka boli vyslahane sa pekne nafuknu.Takto mozes robit ci uz cokoladove,vanilkove alebo dokonca aj ovocne.
To som nekomentovala recept v zlom :-) len kedze si si sama nebola ista chcela som to trosku objasnit :-)
prave som ich dopiekla... mama mi do toho hundrala, ze to mam nechat dlhsie ako 10 minut... takze nie su tekute... ale i tak su brutalne cokoladove - super

Pridaj komentár k receptu: