Laskonky

Laskonky podľa Jožky Zaukolcovej

Autor receptu: redakcia

Obľúbený zákusok v podaní cukrárky a porotkyne šou Pečie celé Slovensko Jozefíny Zaukolcovej.

20 ks
porcií
120 minút
príprava
50-60 minút
na 100-110 °C

Suroviny

Postup

  1. Snehová hmota: 65 g kryštálového cukru a vodu dáme variť na 114 °C. (Skúška pomocou drôteného očka s priemerom 8 mm: namočiť a fúknuť – vznikne retiazka.)
  2. Bielky a 135 g kryštálového cukru vyšľaháme na tuhý sneh. Prilejeme horúci cukrový sirup. Zašľaháme a dávame pozor, aby sa cukor spojil s bielkovým snehom. Ešte vlažný bielkový sneh odstavíme a primiešame zmes preosiateho práškového cukru a mletých mandlí. Nemiešame dlho, aby hmota nebola riedka.
  3. Pomocou silikónovej formy na laskonky nanesieme zmes na plech vystlaný papierom na pečenie. Stierkou zarovnáme. Formu opatrne nadvihneme a proces opakujeme.
  4. Pri teplote 100-110 °C sušíme približne 50-60 minút. Po usušení korpusy opatrne odlepíme.
  5. Oriešková griláž: Na panvici rozpustíme cukor na karamel svetlej farby. Pridáme mleté opražené lieskové orechy a hotovú griláž rozotrieme na silpat (nepriľnavá silikónová podložka) alebo na mastný papier na pečenie. Necháme stuhnúť, vychladnúť, nalámeme a pomocou mixéra zomelieme najemno.
  6. Krém: Dve tretiny mlieka, kryštálový a vanilínový cukor dáme variť. Tretinu mlieka, krémový prášok a žĺtok rozmiešame. Zmes vlejeme do vriaceho mlieka a uvaríme základný žĺtkový krém.
  7. Krém vychladíme za občasného premiešania, aby sa neurobili hrudky a kôra na povrchu. Do vychladnutého krému zašľaháme maslo a vznikne hladký krém, ktorý dochutíme zomletou orieškovou grilážou.
  8. Upečené vychladnuté laskonky pomocou cukrárskeho vrecka naplníme krémom, spájame dve spolu.