Laskonky
Laskonky podľa Jožky Zaukolcovej
Autor receptu: redakcia
Obľúbený zákusok v podaní cukrárky a porotkyne šou Pečie celé Slovensko Jozefíny Zaukolcovej.
20 ks porcií |
120 minút príprava |
50-60 minút na 100-110 °C |
Postup
- Snehová hmota: 65 g kryštálového cukru a vodu dáme variť na
114 °C. (Skúška pomocou drôteného očka s priemerom 8 mm: namočiť a fúknuť – vznikne retiazka.)
- Bielky a 135 g kryštálového cukru vyšľaháme na tuhý sneh. Prilejeme horúci cukrový sirup. Zašľaháme a dávame pozor, aby sa cukor spojil s bielkovým snehom. Ešte vlažný bielkový sneh odstavíme a primiešame zmes preosiateho
práškového cukru a mletých mandlí. Nemiešame dlho, aby hmota nebola riedka.
- Pomocou silikónovej formy na laskonky nanesieme zmes na plech vystlaný papierom na pečenie. Stierkou zarovnáme. Formu opatrne nadvihneme a proces opakujeme.
- Pri teplote 100-110 °C sušíme približne 50-60 minút. Po usušení korpusy opatrne odlepíme.
- Oriešková griláž: Na panvici rozpustíme cukor na karamel svetlej farby. Pridáme mleté opražené lieskové orechy a hotovú griláž rozotrieme na silpat (nepriľnavá silikónová podložka) alebo na mastný papier na pečenie. Necháme stuhnúť, vychladnúť, nalámeme a pomocou mixéra zomelieme najemno.
- Krém: Dve tretiny mlieka, kryštálový a vanilínový cukor dáme variť. Tretinu mlieka, krémový prášok a žĺtok rozmiešame. Zmes vlejeme do vriaceho mlieka a uvaríme základný žĺtkový krém.
- Krém vychladíme za občasného premiešania, aby sa neurobili hrudky a kôra na povrchu. Do vychladnutého krému zašľaháme maslo a vznikne hladký krém, ktorý dochutíme zomletou orieškovou grilážou.
- Upečené vychladnuté laskonky pomocou cukrárskeho vrecka naplníme krémom, spájame dve spolu.