Ľahké jogurtovo-kokosové placky so sviežou ovocnou zmrzlinou fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 17. júna 2013
Ľahké jogurtovo-kokosové placky so sviežou ovocnou zmrzlinou (fotorecept)
Foto: mariamka

Recept zo súboru "Placky pre všetkých". Základnú verziu kokos, vajcia som obohatila o vločky a jogurt. V týchto horúčavách lahodný svieži dezert s expresnou Zobraziť celý popisRecept zo súboru "Placky pre všetkých". Základnú verziu kokos, vajcia som obohatila o vločky a jogurt. V týchto horúčavách lahodný svieži dezert s expresnou jogurtovo-ovocnou zmrzlinou.

Suroviny

Na placky:
100 g
100 g
2 ks
150 ml
2 PL
2 PL
 na vyprážanie
Jogurtovo-ovocná zmrzlina:
300 g (alebo odkvapkaný)
500 g




Postup

  1. 1

    Suroviny na cestíčko: jogurt, vajíčka, kokos, med, ovsené vločky, hladká múka (nie je na obrázku).

    Ľahké jogurtovo-kokosové placky so sviežou ovocnou zmrzlinou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vajíčka rozšľaháme s jogurtom, pridáme ovsené vločky a necháme postáť asi pol hodinu, aby vločky napučali.

    Ľahké jogurtovo-kokosové placky so sviežou ovocnou zmrzlinou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme strúhaný kokos, med, trochu hladkej múky a vypracujeme cestíčko konzistencie asi ako na bryndzové halušky, mala by v ňom tá lyžica stáť. Múka pôvodne nemala ísť, ale keďže sa to nejako trúsilo, tak som usúdila, že nejaké lepidlo tam musí prísť.

    Ľahké jogurtovo-kokosové placky so sviežou ovocnou zmrzlinou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na panvici rozpálime olej a lyžicou naň kladieme kôpky veľkosti doliek, ktoré roztlačíme do tvaru placky, a zvoľna vypražíme z oboch strán do zlatista. Oni sa pražia celkom rýchlo, tak treba dávať pozor, aby sa nespálili, vlastne ani nestíhajú nasať tuk, ale ak chcete, dávajte odsať na servítku. Voňajú nádherne, viete si predstaviť kokos, keď príde do styku s teplom.

    Ľahké jogurtovo-kokosové placky so sviežou ovocnou zmrzlinou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Asi som mala začať od zmrzlinky, ktorá môže a nemusí čakať v mrazničke. Takže medzi prípravou placiek, alebo radšej ešte pred ňou si pripravíme "mrazený jogurt". Volá sa to tak, ale presnejšie je to "mrazené ovocie s jogurtom". Ak máme dostatočne hustý jogurt a mrazené ovocie, tak príprava potrvá naozaj 3 minúty. Ja som si už predtým dala odkvapkať jogurt, keďže môj drahý si nevzal okuliare a kúpil nízkotučný, ale doporučujem hustý smotanový.

    Ľahké jogurtovo-kokosové placky so sviežou ovocnou zmrzlinou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mrazené ovocie akékoľvek, ale navhodnejšia je nejaká pikantná zmes, kyselkavá, aromatická a nie príliš vodnatá. Napríklad maliny, černice, červené a čierne ríbezle, ako som mala ja.

    Ľahké jogurtovo-kokosové placky so sviežou ovocnou zmrzlinou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V mixéri/robote krátko premixujeme ovocie, ozaj iba krátko, aby nepustilo veľa šťavy, lebo potom by z toho bol šejk a nie zmrzlina. Keď zostanú kúsky, nevadí.

    Ľahké jogurtovo-kokosové placky so sviežou ovocnou zmrzlinou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridáme jogurt a med ..

    Ľahké jogurtovo-kokosové placky so sviežou ovocnou zmrzlinou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ... a už iba lyžicou zľahka premiešame. Ak ešte nemáme dorobené placky, vložíme na ten čas do mrazničky.

    Ľahké jogurtovo-kokosové placky so sviežou ovocnou zmrzlinou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Placky sú ľahučké, voňavé, nie príliš sladké ani mastné. Podávame ich teplé s ovocím, zmrzlinou, poliate medom. Je to lahôdka.

    Ľahké jogurtovo-kokosové placky so sviežou ovocnou zmrzlinou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Alebo bez zmrzliny s ovocím alebo džemom, medom ako klasické dolky.

    Ľahké jogurtovo-kokosové placky so sviežou ovocnou zmrzlinou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Zmrzlinka je vynikajúca, osviežujúca aj samotná, bez cukru, poliata medom alebo kto má rád javorovým sirupom.

    Ľahké jogurtovo-kokosové placky so sviežou ovocnou zmrzlinou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    V týchto horúčavách ozaj ľahké rýchle, takmer diétne osvieženie. Dúfam že som vás dostatočne nalákala :)

    Ľahké jogurtovo-kokosové placky so sviežou ovocnou zmrzlinou (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

tiginko
tie placky sa mi nesmierne páčia, musia byť fakt krásne voňavé. Málokedy robievam sladkosti, u nás nemajú veľkú odozvu, ale toto bude mať určite úspech. Len ja by som radšej použila ghee, maslo alebo kokosový olej na vyprážanie. A zmrzlina nemá chybu, robievam sem-tam tiež takú, vďaka za výborný tip na letnú dobrotu
marianne
To moze byt fakt dobre, aj s tou ovocno-jogurtovou omackou.Na tieto horuce dni vyborne..pozeram,ze ked je v tych plackach kokosova mucka,je dost mastna-moznoze by ani olej nemusel byt na vyprazanie,skusim len tak nasucho na keramickej panvicke opiect...
mariamka
@tiginko ja tiez malo peciem, nezjedlo by sa, ale toto je taka chutovka, je to sladke, netreba vela, ani roboty s tym nie je moc, robim to pre chalanov, tak tam ani neriesim tuky, oni spalia :) diky..
mariamka
@marianne ja som robila tiez na keramickej a cvrkla som olej len symbolicky, na porovnanie mozem povedat ze piju menej ako zemiakove, iste aj nasucho sa da..
cesminaz
No mnam...tak toto sa mi veeelmi paci ;-DD urcite to chuti skvelo,viem si to predstavit..@mariamka fotky su velmi lakave ;-) ukladam a onedlho urcite vyskusam vdaka :-)
evusik
placky aj zmrzlina vyzerajú moc, moc dobre... ja si občas do mrazáku dávam jogurt s kúskami čokolády a s orechami a vyjedám to nie celkom zmrznuté, pretože keď jogurt celkom zmrzne je ako kameň .-) ale je to dobré a s ovocím oviežujúce... keď prestanú tieto horúčavy tak tvoje placky urobím...
afataga
ked na mna svieti ruzova, tak je to isto tvoj recept :-) musim uznat, ze to vyzera dobre, dala by som si aj ked nie som chalan :-) mozno by sa dali aj piect v rure
mariamka
:)) mam slabost pre ruzovu .. mas pravdu @afataga aj taku verziu som nasla, pecene na papieri v rure, ale to uz boli skor keksiky resp. drobne suche pecivo, takto je to vlacne a stavnate ..
mariamka
dakujem za vsetky mile komenty horevyssie :)
@elysa
@cesminaz
@evusik , dnes rano som pozrela ten jogurt v mrazaku, kamen je slabe slovo, doslova beton! mozno by to slo nadstavit slahackou a tak dat zmrazit ..
angast
Parádna dobrotka. Keď sú kokose v plackách , tak to musí byť výborné. To ovocie a zmrzlina k tomu nemá chybu. Akurát ta
vesmírna divoká farba - ale dá sa to jesť aj za teplej noci. Krása !!
mariamka
@angast ja som citala ze "kokose v plavkach" to mam dnes asi z tohto tepla :) a nepoznas tu piesen "Vesmir je ruzovy" od N&S ?? nevedela som sa dopocuvat tej platne, vlastne kazety :)
izabella929
vynikajúco a veľmi chutne vyzerajúce placky a to ovocie, no bohovská parááda.-))
irenaw
máš pravdu, mám radosť ;-) môžem si bez výčitiek dať placku so zmrzkou, keď si pri vyprážaní zatancujem ;-)
mariamka
dakujem za dodatocne komentiky
@izabelka vy vsetko pochvalite a ja len taky amater voci vam, dakujem :)
@irenaw :)) som rada, ze mi to nemas za zle :) ja bez hudby tusim ani neviem varit :)
havino
u mňa sa ti to podarilo @mariamka , mňa si nalákala, ukladám a čím skôr ich urobím
kecemis
@mariamka zase nieco dobre. Kokos mame radi, teda aspon ja, takze to urcite urobim v najblizsich dnoch. Snad sa aj otepli aby nas to nielen potesilo vonou a chutou, ale aj osviezilo. Super.
mariamka
ste zlati :) a vsetkym dakujem.. ani som necakala taku odozvu ved co uz "placky" :) ja kokos najradsej na vianoce, fukane rohliky, alebo potom to Rafaelo na plechu ale inak cez rok vynimocne.. tento balik mi maminka poslala tusim k Velkej Noci tak ss dockal az teraz na svoju slavu :)
irenaw
... ja bez hudby neviem nič ;-) s hudbou sa občas zadarí ;-D
tiginko
skoro by som zabudla ťa pochváliť: mali sme cez víkend návštevu, ktorá má rada niečo sladké na raňajky. Reku, toto je aj sladké, aj rýchle, aj zdravé, všetky suroviny sú, vyskúšam. Len sa mi nakoniec nepozdávala tá konzistencia pred vyprážaním, veru bolo to stále trochu sypko-mrvivé, tak som pridala trošku mlieka a keď som skúšobne vypražila jeden lievanec, tak pre istotu ešte jedno vajko. Boli perfektné, a mali úspech dokonca aj u nás, "nesladkých" Podávala som ich s jahodami rozmixovanými s jemným tvarohom a trochou medu. Určite na ne nezabudnem zase pri nejakej príležitosti
mariamka
@tiginko dakujem za milu spravicku, som velmi rada ze si "do toho isla" :) ja myslim ze som dala viac jogurtu nez uvadzam, ale dobre si sa vynasla, presne take lievancove to cesticko ma byt, a k tomu jahodky, tvaroh, med parada :))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia