Ľahká polievka z čínskej kapusty

sracz - fotkasracz, 3. júna 2010
Ľahká polievka z čínskej kapusty
Foto: sracz

Sú situácie, keď sa nám žiada uľahčiť bruškám a pripraviť ich na ďalšie súboje s množstvom čarovných dobrôt a lahôdok. Niekedy nás k Zobraziť celý popisSú situácie, keď sa nám žiada uľahčiť bruškám a pripraviť ich na ďalšie súboje s množstvom čarovných dobrôt a lahôdok. Niekedy nás k tomu prinúti aj čas, ktorého máme čím ďalej, tým menej na rozdávanie. Čínsku kapustu (cabbage napa) poznám už dávno, aj keď som ju používal len ako náhradu za našu slovenskú "klasiku" k pečenej krkovičke a knedlíku, nanajvýš som zradil svoje favorizované fliačky s kapustou. Ale chutí mi aj v tejto podobe.

4 a viac
porcie
5´ minút
príprava
15´÷ 20´ minút
tepelná úprava

Suroviny

1 hlávka
1,5 ÷ 2 l
4÷5 párov
podľa potreby štipky
podľa potreby štipky
2 ÷ 3 PL
12 ÷ 17 lístočkov
250 g (1 bal.)
1,5 ÷ 2 PL




Postup

  1. 1

    hlávku čínskej kapusty zbavíme mechanických nečistôt, prípadne odstránime horné listy a po umytí pokrájame na 3 cm štvorčeky_kocky; vložíme do širokého hrnca a zalejeme kuracím (hovädzím) vývarom tak, aby bola zakrytá-ponorená (ak je vývaru málo, môžeme doplniť vodou); privedieme do varu, pridáme lístočky bazalky, dobrú hrsť posekanej čerstvej petržlenovej vňate a 4, 5, 6, ... párov spišských párkov (alebo adekvátne množstvo pikantnej klobásky), pokrájaných na 3 cm valčeky; necháme zovrieť, potom stlmíme a varíme až do zmäknutia čínskej kapusty.

  2. 2

    ochutnáme, dosolíme, doMČKujeme (dokoreníme) podľa vlastnej chuti; odstavíme zo zdroja tepla a do polievky vložíme celý balík sklenených (celofánových) dlhých rezancov; po chvíľke, až získajú sklenenú priesvitnú farbu, premiešame a môžeme podávať. Poznámka na záver: ak miesto vývaru použijeme iba vodu, odporúčam pridať 1,5 ÷ 2 PL vegety.

Diskusia k receptu

gittka
vyzerá to skvelo!a hlavne ma zaujal ten čas varenia.rýchle recepty sú OK.
evusik
kam ty chodíš na tie výrazy že: doMČKujeme, chvíľu mi trvalo kým mi to došlo .... už tu koluje jeden taký že: prdopeč ani neviem kto to vymyslel, ale super..... polievočka fajná, u nás sa čínska kapusta používa len za studena ako šalátová príloha, najbližšie vyskúšam
stefanm
...pekná práca!!!Nepíšem viac lebo som sa "rozpísal" pri komentári k tvojej praženici (hlavne som ťa tam prosil aby si dodržal sľub a zverejnil recept na SALSU lebo po nej "túžime")a keď som dal,že "pridaj" tak to "nepridal" a celý môj komentár slušne povedané zmizol!!!Tak som zvedavý,že ako bude teraz.
tinca
Feri, ja by som miesto párkov uvítala radšej mladú zeleninku mrkvičku, hrášok. Ináč vyezrá fajne, hoci doteraz som tiež z čínskej kapusty robila len šaláty.
stefanm
...počúvaj "veverička" . Keď tam "autor" chce párky (a dáva ti možnosť,že miesto párkov môžeš aj klobásku) tak nám tam "nepchaj" mrkvičky a hrášky!!!!:))
gittka
@tinca , ja by som tiež asi radšej so zeleninkou ako s párkom.a to nie som "veverička"...(prepáč srácz,ked ta ser.... tak nás zruš spolu s tincou)
frezia68
Polievka sa mi páči a tiež si pridám mrkvičku,hrášok.......ale to nevadí,lebo základ bude od Teba a jasné,že muži majú radšej mäsové...:-))
alexdidi
Ženy verzus Muži...ha,ha..aj si dám radšej mrkvičku a hrášok...a čo by na to povedal môj manžel?Čo myslíte?Asi toto: prosím ťa pri hoď mi tu aspoň kúsok klobásky...
alexdidi
Zabudla som dodať, že polievočka sa mi moc páči a určite si ju pripravím...a ešte na margo m.výrobkov: moji vnuci /4 a pol a 5/si pýtajú stále párkovú polievku, to majú zo škôlky, kdežto moje dcéry niečo také by nedali do úst/ myslím ako deti/...nuž rozdiel v chuti medzi mužmi a ženami vidieť už od malička...
tinca
@stefanm a prečo by som nepchala, každý si môže napísať čo mu chutí a je tu viac tých zeleninkových, čo ma podporili. A ty si daj párku aj s klobásou naraz.
honestka
polievocku v kazdom moznom prevedeni... prave mi dosla moja domaca vegeta a tak musim naklusat do obchodu a navarit vela dobrej consomme, aby som nedolievala len vodou. Oh.. aj keby teraz, zasadnem a dam sa ponuknut, lebo s parkami som polievocku nejedla velmi davno.
sracz
Všetkým úprimne ďakujem! Ste úžasní! Všetci! Bez rozdielu. Preto sa rád "montujem, motám a kurizujem" na Vareche. Je mi s Vami fajn! Teším sa s každej poznámky bez rozdielu. Aj ja mám jednu zo svojich obľúbených nátur: na žiadne jedlo nehovorím bŕŕŕŕ či fuj, humus či hnusné apriori; všetko ochutnám podľa pôvodného receptu a keď cítim, že niečo treba upraviť, ubrať alebo pridať, tak si to urobím ako chcem. A toto radím, ak môžem, aj Vám! Piťku - bratu, nechaj veveričky, čučoriedky, kukulienky okaté a inšó, vyjadrovať sa tak, ako im dušičky a jazýčky pištia! Šak aj Ty dobre poznaš našo vihodňarske: "aj tak še da i tak še da"! Gittka i tinca, milé moje, čo by ste ma ser....edili, ani ma nenapadne aby som Vás rušil. Naopak, máte u mňa tucet kladných bodov za otvorenosť. Píšte, hodnoťte, kritrizujte i podpichujte. Tak je to fajn! Ale hlavne varte podľa vlastnej chute a fantázie. Poznám slabosť detí pre párky (hlavne tie "pukacie" podľa Lillynky a Samka, mojich Čvorgľov z jazera) a rád pridám ďalší svoj recept aj pre Tvojich vnukov Alexdidi_čku. A vycítil som, že pre prevahu nehy ma Vareche by bolo vhodné publikovať aj moju jarnoletnú miliónovú polievku z čerstvej zeleniny (moja Lilly, modrookatá princezná Zlatovláska, ju od svojich 3 rokov volá "Dedkova miLillyová"); všetko chce svoj čas! A propós, pýtajú sa Deža, rómskeho spoluobšana, že ktorú zeleninu má najradšej; odpovedá - ta chááááá cesnak; a prečo? - bo za domacu kolbasu ho čuc! Dozdziveňa!
tinca
feri, aj ja by som zjedla s páročkou,ale u vás sú asi lepšie ako tu, samá múka...
brblos
vyzerá to zaujímavo len by som chcela vysvetliť čo sú to tie sklenené rezance
sracz
Delo del, Brbloš_aka - Prala! Sklenené (priesvitné či biele) rezance sú vyrobené z múky z ryže, spravidla čínskej výroby a sú ľahko stráviteľné! Ďakujem a dobrú chuť!
marianne69
vyborna bola,namiesto parok som dala do nej uvarit morcaci krk,taka husta bola,ze v nej lyzica stala,ked som masko vykostila...vdaka za nu,bude castejsie...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia