Ľahká polievka z čínskej kapusty

Autor receptu: sracz

Sú situácie, keď sa nám žiada uľahčiť bruškám a pripraviť ich na ďalšie súboje s množstvom čarovných dobrôt a lahôdok. Niekedy nás k tomu prinúti aj čas, ktorého máme čím ďalej, tým menej na rozdávanie. Čínsku kapustu (cabbage napa) poznám už dávno, aj keď som ju používal len ako náhradu za našu slovenskú "klasiku" k pečenej krkovičke a knedlíku, nanajvýš som zradil svoje favorizované fliačky s kapustou. Ale chutí mi aj v tejto podobe.

4 a viac
porcie
5´ minút
príprava
15´÷ 20´ minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. hlávku čínskej kapusty zbavíme mechanických nečistôt, prípadne odstránime horné listy a po umytí pokrájame na 3 cm štvorčeky_kocky; vložíme do širokého hrnca a zalejeme kuracím (hovädzím) vývarom tak, aby bola zakrytá-ponorená (ak je vývaru málo, môžeme doplniť vodou); privedieme do varu, pridáme lístočky bazalky, dobrú hrsť posekanej čerstvej petržlenovej vňate a 4, 5, 6, ... párov spišských párkov (alebo adekvátne množstvo pikantnej klobásky), pokrájaných na 3 cm valčeky; necháme zovrieť, potom stlmíme a varíme až do zmäknutia čínskej kapusty.
  2. ochutnáme, dosolíme, doMČKujeme (dokoreníme) podľa vlastnej chuti; odstavíme zo zdroja tepla a do polievky vložíme celý balík sklenených (celofánových) dlhých rezancov; po chvíľke, až získajú sklenenú priesvitnú farbu, premiešame a môžeme podávať. Poznámka na záver: ak miesto vývaru použijeme iba vodu, odporúčam pridať 1,5 ÷ 2 PL vegety.