Kysnutý prekladaný koláč

stacy77777 - fotkastacy77777, 17. februára 2013

Troška zmena..... Rozpis surovín je na 2 koláče.

40
porcií
60 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Suroviny

500 g
4 PL
1 ks
100 g
0,5 dl
30 g
300 ml
2 ks
0,5 ČL
50 g
PLNKA:
2 ks (menšie)
2 ks
100 g
120 g roztopené




Postup

  1. 1

    Z mlieka, droždia a trošky cukru pripravíme kvások, po vykysnutí dáme do pripravenej múky s ostatnými surovinami,vymiesime cesto a necháme vykysnúť na teplom mieste.

    Kysnutý prekladaný koláč - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto rozdelíme na malé časti,spravíme bochníčky veľké cca 5x5cm.

    Kysnutý prekladaný koláč - obrázok 2
  3. 3

    Jabĺčka si nastrúhame na tenučké plátky, najlepšie obyčajnou škrabkou. Nepustia šťavu.

    Kysnutý prekladaný koláč - obrázok 3
  4. 4

    Malé bochníčky cesta všetky vyvaľkáme,postupne ukladáme do formy. Ja som mala tortovú, ale lepšia je keramická.Uložíme kúsok vyvaľkaného cesta,potrieme roztopeným maslom, poukladáme pár plátov jabĺk,posypeme škoricovým cukrom a mletými orechami.

    Kysnutý prekladaný koláč - obrázok 4
  5. 5

    Takto opakujeme postup aj s ostatným cestom.

    Kysnutý prekladaný koláč - obrázok 5
  6. 6

    Ukladáme do kruhu,okolo celej formy.

    Kysnutý prekladaný koláč - obrázok 6
  7. 7

    Pečieme pomaličky, 10minút necháme ešte kysnúť v rúre na 50stupňoch, potom pridáme na 15minút na 120stupňov a dopekáme do zlatista na 170stupňoch.

    Kysnutý prekladaný koláč - obrázok 7
  8. 8

    Koláč v reze:

    Kysnutý prekladaný koláč - obrázok 8

Diskusia k receptu

francuzska1
a este som chcela, to sa ani rezat nemusi, jednotlive dielce by sa mali dat aj odelit, kedze si to mastila? ukladam;-)
radost
@stacy77777
tak toto by aj potlesk chcelo...dalšie jednoduché surovinovo-zložité postupom-umelecké dielo...tak o toto by som sa mala pokúsiť-ved inak ho nemôžem "okúsiť"...ty nepošleš-to tu poznám-čo ochutnať bych tu chcela-toho mám už dlhý zoznam...:-)))
takejto som mienky:
šikovné ste-milé žienky...:-)))
iva63
veľmi pekný koláčik si vytvorila -:)určite ho príležitostne aj vyskúšam-:)ďakujem
stacy77777
veľmi pekne ďakujem za milé komentáre všetkým..... @francuzska1 - koláčik som krájala,neviem,asi by sa predsa len tie jabĺčka s orechami sypali alebo oddeľovali
jerica
no neurob to , určite vyskúšam , skúsim dať aj s tvarohom , je to fakt pekné a určite aj dobré , (chcela som napísať "dobručké")KK.
afataga
presne podla mojho gusta, mam otazocku, ze co je obycajna skrabka? myslis skrabku na zemiaky? a este mam druhu otazku, tu poslednu vrstvu si uz nechala bez jablk vsak?
janger
Tento kolac si zasluzi nazov 'torta'...To musi byt dobrotka :-).
stacy77777
ďakujem dievčence za milé komenty, @ afataga - áno,myslím škrabku na zemiaky a na každé koliesko cesta idú jabĺčka,škor.cukor a orechy a pod to posledné som tiež troška podložila. @ jerica - veľmi pekne ďakujem za komentár,už som rozmýšľala aj nad tvarohovým, aj makovým...
ywett
to som ešte nevidela, je nádherný! :-)
valeri
Krásny a originálny a určite výborný koláč, ukladám
pachola
videla som to na jednej tureckej stránke, oni sú machri na rôzne prepletané a prekladané kysnuté koláče
stacy77777
@pachola - áno, aj ja som videla niečo takéto na facebooku,pamätám si len,že ten koláč bol bez plnky a posypaný sezamom,veľmi sa mi to vtedy páčilo, ale s odstupom času som už ten recept nevedela znova nájsť,ak náhodou máš link na tú stránku,prosím,nedala by si ho tu? Ďakujem.
elena
Neviem, asi som nechápavá, ale neporozumela som, akým spôsobom sa majú tieto malé pizzičky ukladať do formy. Na obrázku sú všetky s prázdnou stranou hore, ale začala si s posypom hore. Ja som ich potom začala prekladať napoly, ale tak to asi nemalo byť?? Ale ako? Pečiem už nejaký ten piatok, tak som to naukladala zmätočne, ale mala si to lepšie vysvetliť. Koľko bochníčkov ti asi vyjde z dávky?
teraz už kysnú v rúre a uvidím, čo z toho vznikne. Či najprv sa dávajú ako pizza a potom sa zakrývajú??? Úplný binec.
stacy77777
@elenka - to mi je ľúto,že sa ti v tom zle orientuje, obrázok č.4 je vlastne začiatok,uložíš cesto,naň dáš jablká,škor.cukor a orechy a prikryješ ďalším. Obrázok č.5- takto isto pokračuješ s každým ďalším cestom,dáš plnku,opäť prikryješ, vždy pod kolieskom cesta máš vlastne ukrytú plnku. Mne sa tam vošlo 14 koliesok cesta s priemerom asi 10cm. Mrzí ma,že som nemohla odpovedať skôr, dúfam,že sa ti koláč vydaril......
elixir
Krása... tento koláč ušiel mojej pozornosti, ale teraz ho vidím, tak je dobre. Jabĺčka v koláčoch vždy môžem :)
ursula4
koláč upečený.Trocha som sa namordovala,kým som prišla na to ako mám cesto ukladať,ale aj tak to nevyzerá ako tvoj.Chuťovo je dobrý
gzuzka
upečený, veľmi dobrý, ďakujem za recept
stacy77777
dievčatá ďakujem, vážim si a teší ma,že ste koláč skúšali a že chutil....@ursula4 - ten môj tiež nevyzerá rovnako ako ten podľa ktorého som ho robila, ten bol nádherný, akoby ho robili podľa kružidla a šablón,hlavne,že je robený s láskou pre rodinu
elena
Ďakujem za vysvetlenie, už som to pochopila. Druhý krát sa mi azda podarí. Tento bol nahrubo naložený, lebo to boli dve dávky, čo som si tiež nevšimla. Tak sa mi neprepiekol dobre spodok. Ale zajtra tie bledé zbytky ešte pripečiem na panvici a bude to OK!
strunka246
stacy77777 ďakujem za nápad, koláčik upečený.. ja som ho piekla v oválnom pekáči, naspodok som dala vyvaľkané cesto v kuse, na to plnku podľa teba, a potom som ukladala mastené placičky dookola aby sa prekrývali. Pekné, chutné a hlavne niečo nové..

stacy77777
@strunka246 - som veľmi rada,že sa koláč podaril a chutil a vlastne si ho ešte zjednodušila,nabudúce aj ja tak skúsim,ale mám v pláne makový




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia