Kysnutý koláč s černicami a tvarohovo-vanilkovým krémom fotorecept
Foto: Zuzkanr
Keď nám v záhrade dozrejú černice je čas na náš obľúbený koláčik podľa receptu od babičky.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
1 kocka |
|
2 PL |
|
200 ml |
|
60 g |
|
1 ks |
|
|
|
|
|
Krém: | |
500 g |
|
200 g |
|
3 ks |
|
150 g |
|
1 bal. |
|
1 bal. |
|
nasekané |
|
Postup
-
1
Prvé si pripravíme cesto, keďže bude kysnúť. V šálke si zmiešame mlieko, cukor, nadrobíme jednu kocku droždia a rozmiešame. Do rýchlokysky si pridáme múku, vajíčko, zmäknuté maslo, štipku soli a nakoniec pridáme kvások.
-
2
Všetko spolu ručne zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré kyslo v rýchlokyske hodinu a pol.
-
3
Plech si potrieme olejom a trošku si ho dáme aj na ruky, aby sa nám cesto pri vyberaní z rýchlokysky nelepilo na ruky. Cesto sa dá veľmi ľahučko a rovnomerne rozťahovať na plechu, takže nie je potrebné použiť ani valček.
-
4
Na cesto poukladáme čerstvé černice a necháme ho ešte oddychovať kým si pripravíme krém. Môžme si vyriať rúru na 180 stupňov.
-
5
Oddelíme si žĺtky a bielky. Bielky si vyšľaháme robotom.
-
6
Vyšľaháme si smotanu na šľahanie, pridáme tvaroh, prášok vanilkového pudingu, práškový cukor, vanilkový cukor, žĺtky a všetko spolu ručne zmiešame. Na koniec jemne primešame aj vyšľahané bielky.
-
7
Krém rovnomerne vylejeme na černice a vrch posypeme nasekanými mandlami. Vložíme do rúry a pečieme asi 50 minút.
-
8
Upečený koláčik necháme úplne vychladnúť v plechu a potom nakrájame. Dobrú chuť! :-)
Diskusia k receptu