Kysnuté trojuholníky plnené špenátom fotorecept
Foto: cesminaz
Výborné špenátové trojuholníky, vhodné na obed k polievke, ale aj deťom na desiatu :-)
porcií
Suroviny
500 g |
|
100 g |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
3,75 - 4 dl |
|
25 g |
|
1 ČL |
|
Plnka: | |
2 veľké hrste |
|
350 - 400 g (alebo feta) |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Vlastny špenat v zahrade sice este nemame, ale susedka uz ano :-) a kedze vie ,ze mi špenat lubime, tak mi za tasku doniesla :-) Budeme potrebovat cca za 2 hrste spenatu..
-
2
Na plnku si pripravime turecky syr, pouzila som 2 taketo kruhy, to je 350 - 400 g syra. Ak turecky nemate, tak je dobry aj feta alebo nejaky iny podobny syr, či citronom ochuteny hrudkovy tvaroh :-) Syr do jednej misky rozdrobime, k tomu na drobnučko pokrajame 1 velku cibulu a aj spenat si nakrajame celkom na tenucke rezance. Vsetko spolu premiesame, trocha osolime a nechame bokom. Takto zmiesany spenat trosku zvädne, kym nam cesto nakysne :-) viac plnky zide do cesta..
-
3
Do misky dame obe muky a za 1 kl soli a premiesame lyzicou. Potom pridame 1 kl 20%-neho octu. Ked mate menej %, tak musite dat viac octu. Nasledne pridame vlaznu vodu, v ktorej sme rozmiesali kvasnice s 1kl cukru. Radím rozmiesat si kvasnice s 3 dl vody a potom pocas miesenia podla potreby vodu este pridat. Ja som dala nieco medzi 3,75 a 4 dl. Cesto dobre premackame pomedzi prsty, ma byt vlacne, pomerne mäkke a trocha lepkave :-) Nakoniec ho len upravime pomocou muky do bochnika (uz nemiesime). Vrch poprasime trochou muky a dame na teplejsie miesto nakysnut cca1 h.
-
4
Ked nam cesto uz pekne nakyslo, tak ho vyklopime na pomucenu dosku a rozvalkame do tvaru obdlznika, hrubka cca 5 - 6 mm. Cesto pokrajame na stvorce rovnakej velkosti.
-
5
Trošičku kazdu kocku roztapkame a do kazdej dame plnku, kolko sa zmesti :-) musite odhadnut. Ja som dala dobre kopcom ;-) Potom kazdu kocku uzatvorime v tvare trojuholnika a okraje dobre stlacime. Ak vam nahodou zvýši plnka, tak je vyborna s pecivom napriklad na ranajky :-)
-
6
Naplnene trojuholniky netreba nechat podkysnut, ale hned ich pecieme v oleji z oboch stran :-) Upecene vykladame na papier, aby odsal prebytocny tuk.
-
7
Trojuholniky su velmi chutne :-) Cesto je vyborne a vôbec nie je mastne. Su vynikajuce takto samotne alebo ako priloha k polievkam. Dobru chuť.
Diskusia k receptu