Kysnuté makové rezy

babav - fotkababav, 10. apríla 2010
Kysnuté makové rezy
Foto: babav

Tento kolacik peciem velmi rada,lebo je rychly a chutny. S maslom je krehky ako zakusok.S margarinom vlacny ako kolac!

16ks
porcií
15+1h minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
25 dkg
15 dkg
5 dkg
1
1 dl
5 dkg
PLNKA :




Postup

  1. 1

    Z muky ,cukru,masla (margarinu),zltka,stipky soli,stipky sody bikarbony a vykysnuteho drozdia vypracujeme cesto.

  2. 2

    Cesto rozdelime na tri casti.Jednu cast rozvalkame a ulozime na pripraveny plech.Povrch potrieme lekvarom a prikryjeme druhou castou rozvalkaneho cesta ,na ktoru natrieme makovu plnku.Navrch ulozime tretiu cast rozvalkaneho cesta. Takto pripraveny kolac nechame kysnut 1 hodinu na teplom mieste.Potom v miernej rure upecieme.

  3. 3

    Po vychladnuti kolac oblejeme cokoladovou polevou a pokrajame na stvorce(kosostvorce ,alebo obdlzniky).

Diskusia k receptu

marta2341
V Turci sa tomuto koláču hovorí Žerbo - neviem, čo to znamneá. Ale je ozaj dobrý.
sovka62
@marta2341 , koláčikmi, ktoré sa nazývajú Zserbó rezy, sa preslávila jedna budapeštianska cukráreň. Originál sa však od tohto reeptu líši, je plnený orechovou plnkou, nie makom. Mám originálny recept, pekávam ho, keď budem podávať koláčiky viac dní za sebou. Upečený koláč rozkrojím na tri pásy a čokoládou polejem i boky. Vzniknú tak naozaj pekné rezy. Vydržia, sú výborné (a určite aj s makovou plnkou) a napriek tomu, že sú z kysnutého cesta, vyrovnajú sa hocakému zákusku.
hanina
Súhlasím so Sovkou a ešte na žerbó je najlepší ergrešový džem. U nás je to vianočné pečivo a na džem sa sype ml.cukor rozmiešaný s ml. orechami.A ešte podľa údajne francúzskej receptúry sa kvások nenechá veľmi podkysnúť. Ja neviem či ten recept je originál, ale isto viem, že je z Francúzska.
A ďakujem babav za obohatenie s makom, ktorý je veľmi zdravý.
hannah22
súhlasím , žerbó rezy sú receptom z Budapešti, robím ich keď cestujem na návštevu, vydrží niekoľko dní a dobre sa dá zabaliť, skúsim túto verziu s makom, bude inovácia dík... :))
frezia68
Nepoznám ten recept,ale ďakujem.Určite ho vyskúšam s orechami a ako Sovka - ako zákusok,hoci aj mak je iste výborný.
cokomilka
vyskúšam to, práve som rozmýšľala čo s mletým makom od vianoc.
babav
@sovka ,hanina, marta2341,mate pravdu ,originalny recept je plneny orechami sypanymi na dzem.Ja som ho vyskusala s makom , chuti nam tak lepsie, a je okatejsi ako s orechami.
valeri
som rada, že si pripomíname vo vareche aj staré výborné osvedčené recepty, ani neviem, prečo som ho tak dávno nerobila :-)). Ale už je na plechu, kysne o 106, len som ho trošky vylepšila, od Veľkej noci ostali pomleté orechy aj mak, tak prvá vrstva je lekvár a mak a druhá lekvár a orechy.
frezia68
Babav,ďakujem Ti za tento recept,teraz som ho robila a myslím,že u nás bude veľmi obľúbený.Aj dávka primeraná,aj cukru málo a si mi rozšírila obzor o pečení kysnutého cesta,ktoré ináč veľmi rada robím,ale takto som nepoznala :-))
babav
Valeri ,v tom je prave caro varenia a pecenia,ze si recepty mozeme prisposobit aj vylepsit podla vlastnej chuti.
babav
frezia68,tesim sa ,ze sa ti recept pozdava.Dufam,ze ti budu kolaciky podla neho aj chutit.
rimanka3
No tento recept s orechami a marhulovým džemom mám ešte z kuchárky starej mamy, skúsila som s makom, určite bude dobrý, llen mám jednu výhradu - rýchly koláč je u mňa to, čo sa vymieša v jednej mise a vyleje na plech.
babav
@rimanka , pre mna je to v porovnani s inymi kysnutymi kolacmi
velmi rychlo pripraveny kolacik ...originalny recept bol s orechami,
ako v kucharskej knihe tvojej strej mamy....mne lepsie chuti
s makom ;-)
filippa
des som upiekla tento kolacik je super len vrch kolaca som nepoliala cokoladou ale posypala praskovym cukrom vinikajuci....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia