Kysnuté koláče-celiatické (fotorecept)

Autor receptu: elisticka

Celiatické kysnuté koláče som vyskúšala upiecť podľa receptu od dcéry.Je to ťažšie spracovateľné cesto ako z obyčajnej múky,ale hotové kolače sa chuťovo vyrovnajú tým obyčajným.Tiež sa môžu skladovať v mrazáku.

16+16
porcií
120 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravíme si ingrediencie ,odvážime múku ,olej,a vykôstkujeme slivky
  2. Zarobíme kvások z 200ml vlažného mlieka a 2 kl cukru a rozdrvíme kvasnice necháme vykysnúť
  3. Do misky kýsky nasypeme múku ,pridáme soľ ,cukor,olej a 2 vajcia.
  4. Prilejeme kvások
  5. Varechou vypracujeme hladké cesto ktoré spracovávame dovtedy, až sa pekne odlepuje od misky.
  6. Odpočinuté cesto rozdelíme na pomúčenej doske na polovicu
  7. Plech vyložíme papierom na pečenie tak aby sme rozdelili na 1/3 kde uložíme závin a na 2/3 rozložíme polovicu cesta a ručne poupravujeme.druhú polovicu cesta vygúlkame ale bolo by lepšie hned ho dať na papier na pečenie lebo sa dosť trhá a ťažko sa prenáša na plech.
  8. Na vygúľané cesto dame pomleté orechy a mak ,posypeme praškovým cukrom a polejeme olejom.pomaly stočíme do závinu a preložíme na plech.je to veľmi krehké cesto treba robiť opatrne aby neboli diery
  9. Na roztlačené cesto poulkadáme slivky a posypeme pol koláča makom a druhú polovicu orechami.poprášime mletou škoricou a kryštalovým cukrom.necháme kysnúť ešte 40 minút.pred pečenim potrieme závin rozšľahaným vajcom.pečieme pri 180st.50 minút.musíme piecť pomaly aby sa prepiekol aj vo vnútri.
  10. Upečené koláče necháme vychladnúť a pokrájame na porcie.
  11. Koláče z tohoto cesta sú tmavšie lebo mantler múka je zmes . Robila som preto rôzne druhy z jednoho cesta ak je v rodine len jeden celiatik aby mal pestrejší výber.môžeme robiť aj na dva plechy a zdvojnasobíme dávku a pečieme multifunkčno.Pokúsila som sa urobiť aj parené buchty na skúšku len 3 kusy
  12. Buchty som naplnila lekvárom a dala do pary na 20 minút.a podarili sa z tohoto cesta .
  13. hotové som potrela olejom a posypala orechami,grankom , škoricou a praškovým cukrom
  14. Z ostatného cesta som urobila dva záviny.,ktoré som 10 minút pred pečením potrela vajcom(celé kysnutie 50 min.)
  15. upečené záviny necháme vychladnúť
  16. Vyskúšajte tento recept oplatí sa!!!! (toto všetko som robila z dvoch dávok cesta)