Domáci kváskový chlieb
Domáci kváskový chlieb

Kváskový chlebík s batatom a čiernym sezamom

siuuu - fotkasiuuu, 18. októbra 2020
Kváskový chlebík s batatom a čiernym sezamom
Foto: siuuu

Veľmi ma baví skúšanie nových receptov. Keď som na FB natrafila na tento recept - jednoducho som ho musela vyskúšať, aj keď s Zobraziť celý popisVeľmi ma baví skúšanie nových receptov. Keď som na FB natrafila na tento recept - jednoducho som ho musela vyskúšať, aj keď s miernymi obmenami, pretože napríklad múku Manitoba som u nás narýchlo nevedela zohnať - aj s malou dušičkou, pretože tí čo kváskujú vedia, že nie vždy sa dielo podarí aj pri použití originál surovín. Ale podaril sa - len som mala doma málo černeho sezamu, takže sa v ceste trocha stráca - ale chuť aj konzistencia sú super a po batatoch má striedka jemnučko oranžovú farbu.
Zdroj: internet + vlastné úpravy

10 minút
príprava
45 minút
na 200-250 °C

Suroviny

Štartér:
40 g (príp. ražný)
40 g
40 g
120 g
Cesto:
120 g
250 g
150 g (alebo hladká špeciál)
150 g (alebo T650)
150 g
120 g
3 ČL
180 g
4-5 PL




Postup

  1. 1

    Štartér zarobíme z uvedených surovín, alebo použijeme rovno 120 g čerstvo nakvaseného kvásku lievito madre (LM, tuhší kvások z pšeničnej múky). V komentároch k originál receptu autor uvádza, že je možné použiť aj rovnaké množstvo (120 g) ražného kvásku - ale nemám vyskúšané. Ak miešate štartér z kvásku, múky a vody, je potrebné ho nechať prikrytý cca 6 hodín kvasiť pri izbovej teplote. Čerstvo nakvasený LM kvások pridáme rovno do cesta. Ja som použila čerstvo nakvasený LM kvások. Pokiaľ kysne štartér uvaríme, prípadne upečieme, batat a vnútro roztlačíme na pyré a necháme vychladnúť (ja som varila už očistený batat).

  2. 2

    V prvej fáze zmiešame všetky múky, pivo a vodu a necháme prikryté hodinu stáť - autolýza. Ja som nezohnala Manitobu, tak som namiesto nej pridala hladkú múku špeciál a mala som iba klasickú semolinu, takže som kombinovala 100 g semoliny a 50 g pšeničnej chlebovej múky. Po hodine pridáme štartér (alebo čerstvo nakvasený kvások lievito madre) a batatové pyré, zmiešame a prikryté necháme stáť ďalšiu hodinu - fermentolýza. Po uplynutí hodiny pridáme soľ a v robote miesime asi 8 minút. Potom necháme odpočívať 15 minút a znovu premiesime - cesto sa musí odlepovať od stien misy. Toto cesto je trocha iné ako z ražného kvásku - vyzerá byť také redšie (pridala som počas miesenia asi 1 PL múky Babička na kysnuté cesto).

  3. 3

    Tu som sa trocha odklonila od originál receptu - v tom sa uvádza, že cesto sa má na podložke roztiahnuť, posypať sezamom a stočiť do sklenenej misy a počas 3-4 hodín cca po pol hodine prekladať. Ja, keďže nemám sklenenú misu, som nechala cesto v nerezovej mise, v ktorej sa miesilo a prekladala som ho bez sezamu - počas 4 hodín asi 3x (pozabudla som sa), potom som cesto vybrala na silikónovú podložku posypanú škrobom, roztiahla, posypala sezamom (mala som málo, tak koľko bolo toľko som dala - asi 1,5 PL) a stočila so ošatky. Ošatku som prikryla igelitovým vreckom a nechala som v chladničke kysnúť asi 15 hodín (v pôvodnom recepte sa píše 10 hodín - ale je nedeľa, tak som doháňala spánkový deficit z týždňa - po pravde som zaspala a na chleba som zabudla, ale myslím že mu tých pár hodín navyše nejako neublížilo).

  4. 4

    Po 10 hodinách chladničkového kysnutia (u mňa po 15-tich) som rozohriala rúru na 250 °C - nahriala som dva plechy (jeden na chleba, druhý na vodu) a keď rúra pípla, do pekáča na chleba som dala papier na pečenie, vyklopila chleba z ošatky, narezala, šupla do rúry, do plechu na vodu som dala asi 2 dl vody, zavrela rúru a na 250 °C som piekla odkrytý 10 minút. Potom som teplotu znížila na 220°C a piekla ďalších 10 minút. Potom som teplotu znížila na 200 °C, vybrala plech s vodou a dopiekla som ešte 20 minút.

    Kváskový chlebík s batatom a čiernym sezamom - obrázok 4
  5. 5

    A úplne nakoniec som zistila, že sa chlieb vôbec nemal piecť so záparou odokrytý - ale prikrytý 30 minút a dopekať odkrytý 15 minút. Ale vydaril sa nad moje očakávanie, kôrka je chrumkavá (aj keď jemnučko pripečená) a striedka vláčna. Za mňa super receptík.

    Kváskový chlebík s batatom a čiernym sezamom - obrázok 5

Diskusia k receptu

evanaaa
@siuuu , ja ťa veľmi obdivujem, čo všetko vyskúšaš, a podarí sa ti ti dokonale, ako aj tento chlebík, o to viac, že pre mňa by to bolo nemožné a ani by som sa nepokúšala, už len preto, že som nenašla odvahu ani na taký obyčajný chlieb, či pečivo....možno, ak by som bola nútená, aj to sa môže stať.
siuuu
@evanaaa (18.10.2020 17:58)

Ďakujem milá evanaa ... mňa totiž ani tak nebaví samotné varenie - ako práve to skúšanie nových vecí ... a napodiv sa mi to na prvý raz podarí najviac - tiež som začínala klasickým chlebíkom, ale kváskovanie mi učarovalo a kváskové chlebíky mi chutia viac ako klasika - a už mi to nepríde ani náročné, najťažšie pre mňa je ustrážiť kvások aby prežil ... treba vyskúšať, a ono to pôjde ;-)
siuuu
@terinka55 (18.10.2020 18:13)

Ďakujem ... sama som bola zvedavá či sa podarí, pretože k pšeničným kváskom som robila iba asi tretí krát ... a konečne to vyšlo ako malo ;-)
haji
@siuuu (18.10.2020 18:49)
Souhlas, ustrážit kvásek je kumšt, když už ostatní jde jak má. V těchto dnech mého mazlíka oživuji a není to příjemné. Už vloni jsem oživovala, úspěšně. Uf
siuuu
@haji (19.10.2020 07:05)

Aj ja som už oživovala niekoľkokrát - väčšinou úspešne, iba raz sa mi už nepodarilo ho vzkriesiť k životu ;-)
sobon
krasny chlebik,ale kde vziat vsetky tie suroviny? ani neviem ze take nazvy aj existuju😂
evanaaa
@siuuu , ja ťa veľmi obdivujem, čo všetko vyskúšaš, a podarí sa ti ti dokonale, ako aj tento chlebík, o to viac, že pre mňa by to bolo nemožné a ani by som sa nepokúšala, už len preto, že som nenašla odvahu ani na taký obyčajný chlieb, či pečivo....možno, ak by som bola nútená, aj to sa môže stať.
siuuu
@evanaaa (18.10.2020 17:58)

Ďakujem milá evanaa ... mňa totiž ani tak nebaví samotné varenie - ako práve to skúšanie nových vecí ... a napodiv sa mi to na prvý raz podarí najviac - tiež som začínala klasickým chlebíkom, ale kváskovanie mi učarovalo a kváskové chlebíky mi chutia viac ako klasika - a už mi to nepríde ani náročné, najťažšie pre mňa je ustrážiť kvások aby prežil ... treba vyskúšať, a ono to pôjde ;-)
siuuu
@terinka55 (18.10.2020 18:13)

Ďakujem ... sama som bola zvedavá či sa podarí, pretože k pšeničným kváskom som robila iba asi tretí krát ... a konečne to vyšlo ako malo ;-)
haji
@siuuu (18.10.2020 18:49)
Souhlas, ustrážit kvásek je kumšt, když už ostatní jde jak má. V těchto dnech mého mazlíka oživuji a není to příjemné. Už vloni jsem oživovala, úspěšně. Uf
siuuu
@haji (19.10.2020 07:05)

Aj ja som už oživovala niekoľkokrát - väčšinou úspešne, iba raz sa mi už nepodarilo ho vzkriesiť k životu ;-)
sobon
krasny chlebik,ale kde vziat vsetky tie suroviny? ani neviem ze take nazvy aj existuju😂