Kváskový chlebík s batatom a čiernym sezamom
Foto: siuuu
Veľmi ma baví skúšanie nových receptov. Keď som na FB natrafila na tento recept - jednoducho som ho musela vyskúšať, aj
keď s Zobraziť celý popisVeľmi ma baví skúšanie nových receptov. Keď som na FB natrafila na tento recept - jednoducho som ho musela vyskúšať, aj
keď s miernymi obmenami, pretože napríklad múku Manitoba som u nás narýchlo nevedela zohnať - aj s malou dušičkou,
pretože tí čo kváskujú vedia, že nie vždy sa dielo podarí aj pri použití originál surovín. Ale podaril sa - len som mala doma
málo černeho sezamu, takže sa v ceste trocha stráca - ale chuť aj konzistencia sú super a po batatoch má striedka jemnučko
oranžovú farbu.
Zdroj: internet + vlastné úpravy
príprava
na 200-250 °C
Suroviny
Štartér: | |
40 g (príp. ražný) |
|
40 g |
|
40 g |
|
120 g |
|
Cesto: | |
120 g |
|
250 g |
|
150 g (alebo hladká špeciál) |
|
150 g (alebo T650) |
|
150 g |
|
120 g |
|
3 ČL |
|
180 g |
|
4-5 PL |
|
Postup
-
1
Štartér zarobíme z uvedených surovín, alebo použijeme rovno 120 g čerstvo nakvaseného kvásku lievito madre (LM, tuhší kvások z pšeničnej múky). V komentároch k originál receptu autor uvádza, že je možné použiť aj rovnaké množstvo (120 g) ražného kvásku - ale nemám vyskúšané. Ak miešate štartér z kvásku, múky a vody, je potrebné ho nechať prikrytý cca 6 hodín kvasiť pri izbovej teplote. Čerstvo nakvasený LM kvások pridáme rovno do cesta. Ja som použila čerstvo nakvasený LM kvások. Pokiaľ kysne štartér uvaríme, prípadne upečieme, batat a vnútro roztlačíme na pyré a necháme vychladnúť (ja som varila už očistený batat).
- 2
V prvej fáze zmiešame všetky múky, pivo a vodu a necháme prikryté hodinu stáť - autolýza. Ja som nezohnala Manitobu, tak som namiesto nej pridala hladkú múku špeciál a mala som iba klasickú semolinu, takže som kombinovala 100 g semoliny a 50 g pšeničnej chlebovej múky. Po hodine pridáme štartér (alebo čerstvo nakvasený kvások lievito madre) a batatové pyré, zmiešame a prikryté necháme stáť ďalšiu hodinu - fermentolýza. Po uplynutí hodiny pridáme soľ a v robote miesime asi 8 minút. Potom necháme odpočívať 15 minút a znovu premiesime - cesto sa musí odlepovať od stien misy. Toto cesto je trocha iné ako z ražného kvásku - vyzerá byť také redšie (pridala som počas miesenia asi 1 PL múky Babička na kysnuté cesto).
- 3
Tu som sa trocha odklonila od originál receptu - v tom sa uvádza, že cesto sa má na podložke roztiahnuť, posypať sezamom a stočiť do sklenenej misy a počas 3-4 hodín cca po pol hodine prekladať. Ja, keďže nemám sklenenú misu, som nechala cesto v nerezovej mise, v ktorej sa miesilo a prekladala som ho bez sezamu - počas 4 hodín asi 3x (pozabudla som sa), potom som cesto vybrala na silikónovú podložku posypanú škrobom, roztiahla, posypala sezamom (mala som málo, tak koľko bolo toľko som dala - asi 1,5 PL) a stočila so ošatky. Ošatku som prikryla igelitovým vreckom a nechala som v chladničke kysnúť asi 15 hodín (v pôvodnom recepte sa píše 10 hodín - ale je nedeľa, tak som doháňala spánkový deficit z týždňa - po pravde som zaspala a na chleba som zabudla, ale myslím že mu tých pár hodín navyše nejako neublížilo).
- 4
Po 10 hodinách chladničkového kysnutia (u mňa po 15-tich) som rozohriala rúru na 250 °C - nahriala som dva plechy (jeden na chleba, druhý na vodu) a keď rúra pípla, do pekáča na chleba som dala papier na pečenie, vyklopila chleba z ošatky, narezala, šupla do rúry, do plechu na vodu som dala asi 2 dl vody, zavrela rúru a na 250 °C som piekla odkrytý 10 minút. Potom som teplotu znížila na 220°C a piekla ďalších 10 minút. Potom som teplotu znížila na 200 °C, vybrala plech s vodou a dopiekla som ešte 20 minút.
- 5
A úplne nakoniec som zistila, že sa chlieb vôbec nemal piecť so záparou odokrytý - ale prikrytý 30 minút a dopekať odkrytý 15 minút. Ale vydaril sa nad moje očakávanie, kôrka je chrumkavá (aj keď jemnučko pripečená) a striedka vláčna. Za mňa super receptík.
Tiež kváskový chlieb:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem milá evanaa ... mňa totiž ani tak nebaví samotné varenie - ako práve to skúšanie nových vecí ... a napodiv sa mi to na prvý raz podarí najviac - tiež som začínala klasickým chlebíkom, ale kváskovanie mi učarovalo a kváskové chlebíky mi chutia viac ako klasika - a už mi to nepríde ani náročné, najťažšie pre mňa je ustrážiť kvások aby prežil ... treba vyskúšať, a ono to pôjde ;-)
Ďakujem ... sama som bola zvedavá či sa podarí, pretože k pšeničným kváskom som robila iba asi tretí krát ... a konečne to vyšlo ako malo ;-)
Ďakujem milá haji ;-)
Souhlas, ustrážit kvásek je kumšt, když už ostatní jde jak má. V těchto dnech mého mazlíka oživuji a není to příjemné. Už vloni jsem oživovala, úspěšně. Uf
Aj ja som už oživovala niekoľkokrát - väčšinou úspešne, iba raz sa mi už nepodarilo ho vzkriesiť k životu ;-)
Ďakujem milá evanaa ... mňa totiž ani tak nebaví samotné varenie - ako práve to skúšanie nových vecí ... a napodiv sa mi to na prvý raz podarí najviac - tiež som začínala klasickým chlebíkom, ale kváskovanie mi učarovalo a kváskové chlebíky mi chutia viac ako klasika - a už mi to nepríde ani náročné, najťažšie pre mňa je ustrážiť kvások aby prežil ... treba vyskúšať, a ono to pôjde ;-)
Ďakujem ... sama som bola zvedavá či sa podarí, pretože k pšeničným kváskom som robila iba asi tretí krát ... a konečne to vyšlo ako malo ;-)
Ďakujem milá haji ;-)
Souhlas, ustrážit kvásek je kumšt, když už ostatní jde jak má. V těchto dnech mého mazlíka oživuji a není to příjemné. Už vloni jsem oživovala, úspěšně. Uf
Aj ja som už oživovala niekoľkokrát - väčšinou úspešne, iba raz sa mi už nepodarilo ho vzkriesiť k životu ;-)