Foto: siisa
Nedávno som si vyšľachtila z ražného kvásku pšeničný, tak sa učím s ním piecť. Mám rada koláče z pľundrového cesta, tak som sa rozhodla Zobraziť celý popisNedávno som si vyšľachtila z ražného kvásku pšeničný, tak sa učím s ním piecť. Mám rada koláče z pľundrového cesta, tak som sa rozhodla vyskúšať môj kvások na tomto ceste. Nemám vlastný recept na toto úžasné cesto, tak som si pomohla receptom od vareškárky Ancicka, ktoré uverejnila tu na Vareche. No a vznikol tento recept .
Suroviny
Cesto kváskové: | |
100 g |
|
150 g |
|
1 PL |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
70 ml |
|
1/2 ČL |
|
Cesto tukové: | |
60 g |
|
125 g |
|
|
|
Plnka: | |
250 g |
|
1 ks |
|
|
|
Na potieranie: | |
1 ks |
|
|
Postup
-
1
Najskôr si vysvetlíme, ako si vyrobiť biely pšeničný kvások ak máme doma iba ražný. Mne sa nechcelo robiť pokusy či to vyjde a či nie, tak som vsadila na istotu. Z odloženého ražného kvásku z chladničky som odobrala 1 PL do misy z plastu, pridala som 2 PL pšeničnej hladkej múky a vlažnú vodu. Vody toľko aby vzniklo redšie cesto, tak ako keď prikrmujem ražný kvások. Vymiešala som to dohladka a misu s kváskom som dala do igelitovej tašky. Nechala som to kvasiť 24 hodín. Takto som to robila 5 dní za sebou. Na 6 deň bol kvások pripravený. Zamiesila som si kváskové cesto.
- 2
Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom múku a všetky ostatné ingrediencie okrem soli. Nakoniec si necháme mlieko, ktoré po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Cesto miesime tak 10 minút. Potom ho pomocou varechy v mise trochu dotvarujeme na bochník. Misu uzavrieme igelitom necháme odpočívať pol hodiny pri izbovej teplote. Pridáme soľ a opäť premiesime. Necháme kysnúť 3 - 4 hodiny pod igelitom pri izbovej teplote.
- 3
Pripravíme si tukové cesto. Stačí tak 2 hodiny potom ako sme si pripravili kváskové cesto. Aby stálo aspoň jednu hodinu. Do misy dáme múku, maslo a soľ, soľ len tak medzi prsty. Rukou vymiesime cesto dohladka. Aj túto misu uzavrieme v igelitovej taške a necháme odležať. Nedávame do chladničky.
- 4
Ak uplynula požadovaná doba, pomúčime si trochu dosku a vyberieme na ňu kváskové cesto a rukami ho roztlačíme na malý obdĺžnik. Do stredu tohto obdĺžnika položíme tukové cesto a zabalíme ho kváskovým. Vznikne bochník. Otočíme ho. Pospájanými rožkami dolu. Pomaly cesto vyvaľkáme.
- 5
Začneme cesto skladať. Z ľava jednu tretinu preložíme do prava a z prava preložíme zostávajúcu tretinu na vrch. To isté urobíme z hora na dol a z dola na hor. Cesto opäť pomúčenými rukami roztlačíme, alebo vyvaľkáme. Postup zopakujeme ešte raz.
- 6
Nakoniec cesto vyvaľkáme na tenšie. Toto je najťažšia práca. Bude sa zdať, že to nejde. Ale netreba sa vzdať. Cesto povolí a krásne sa dá na tenko vyvaľkať.
- 7
Nakrájame na štvorčeky a plníme plnkou. Plnka nám vznikne zmiešaním všetkých ingrediencií. Robíme šatôčky a kladieme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Potierame rozšľahaným vajíčkom.
- 8
Plech dáme do veľkej igelitovej tašky aby nám šatôčky nakysli. Tak na hodinu.
- 9
Po hodine dáme piecť do rúry vyhriatej na 230 °C na 10 minút a potom dopekáme pri teplote 200 °C tak 10 - 15 minút. Pripravíme si tácku, na ktorú dáme vlhkú utierku ( nie veľmi mokrú ) a na ňu hneď ukladáme upečené šatôčky. Nakoniec ich aj druhou vlhkou utierkou prikryjeme. Podávame vychladené .
- 2
No veru milá moja ✿ @Monty469 ✿ už aby si začala ....hahahaha.....ešte mám toho veľa na pláne :) ďakujem veľmi pekne :)
Ďakujem veľmi pekne milá @Izabella929 :) ✿✿✿
Hahahahahahaha.....spýtam sa ho :) dám ti vedieť :) dík
:-))) to prirovnanie sa ti veľmi podarilo, si skvelá!
Ďakujem veľmi pekne milá @Kukulienka71 ✿, tak je pravda, že keď ma recept osloví....idem na to ! A mám doma žrútka čo všetko zje :)
Hahahahaha.....milý @Kecemis , ďakujem veľmi pekne :)
Ďakujem ti moja milá Chcia144 ✿ vyskúšajte...oplatí sa :)
Milá @Jack ✿ ďakujem veľmi pekne :) ono je to v tom, že keď sa človek naučí ako sa kvások správa, vyzerá to jednoduché :) vo väčšine je to tak, ale nie vždy to však platí
Si milá @Haji ✿ ďakujem, tvoje slovka vždy potešia :) si zlatíčko :)
@Haji , skúšala si si kvások usušiť ? Vtedy sa o neho nemusíš starať, počká ťa, keď budeš chcieť piecť. Stačí len naliať vodu :) Ja to robím teraz s týmto bielym, lebo je dosť náročný na starostlivosť :) Natriem ho v tenkej vrstve na igelit a nechám voľne sušiť. Uskladním v zaváracom pohári.
Simonko, nezkoušela jsem usušit, bo jsem dělala jen jednou - asi týden se živil, pak jsem upekla celou dávku - chléb, abych se o něj nemusela starat. Chléb se mi moc povedl, přestože to byla prvotina.
Ale usušit - to je geniální nápad. Jsi ty hlava otevřená! Tisíceré díky!
Hlubokomyslně jsem se zamyslela a když zavzpomínám, tak už moje stará babička chodila do mlékárny pro kvasnice. Pokud se nepletu, tak stařenka /její matka/ určo dělávala s kváskem. Vyzpovídám moji maminku, jestli si vzpomene. On se kvásek vytratil se zaměstnaností - oficielní aktivitou žen. Bo ty čekací doby kynutí jsou evidentně delší. Tak přišel pokrok, kvasnice. Mno, radši ani nemyslet nad kvalitou všeho dalšího pokroku, třeba jen v kuchyni.
Přeji krásný večer, Simonko, mávám!!
Veľa kváskomaniakov si necháva kysnúť chlieb v chladničke, to je ďalšia možnosť ako ušetriť čas. Takže už aj tu niekto vymyslel zlepšovák :) Ja som to ešte neskúšala, ale chystám sa. Len tou nízkou teplotou sú tie kvasinky spomalené, tak logicky potrebujú viacnásobne dlhší čas. Neviem si predstaviť, ako dlho to cesto musí byť v tej chladničke kým vykysne. Veď uvidíme :))) Dobrú nôcku @Haji ♥ :)
Kváskový chléb kysnutý v chladničce tu na Vareche je: varecha.pravda.sk/recepty/kvaskovy-chlieb-s-24-hodinovym-...
Jen mně chyběla odvaha. Možná ju mám tiež v chladničke. Tak tam juknu a jakmile ji objevím, vytáhnu milou odvahu za uši ven!
Děkuji zampřání, všechny info i tvoji trpělivost. I tobě dobrou nocku!!
jednoznačne 5*!
k tomu kvásku, podľa mňa nejde o biely kvások, ale o kvások zmiešaný, dúfam, že sa preto nehneváš, ale recept ti fakt vyšiel.
ja by som ho robila výlučne s bielym kváskom, keby u nás išlo sladké kváskové.
dúfam, že som pomohla Tebe a mnohým, ktorých to zaujíma a chcú sa dozvedieť o kvásku viac -)
Milá @Veronikka děkuji za video i komenty nejen tady, ale i u kváskového chlebíku od @Siisa. Jsem laik nejen v kváskování. Netajím se tím, že pracuji i s pocity a zkušenostmi, z toho mohou vycházet různé úhly mých náhledů, postojů i postupů. Každý jsme jedinečná bytost, ze které pramení síla, tvořivost a přirozená moudrost Sem tam něco kulhá, ale všechno jde naladit - dříve nebo později. Měj krásný den!
100 bodov ! Šatôčky vyzerajú fantasticky a ty si perfektná kváskarka, klobúk dole! Ja sa bojím pustiť do pľundrového cesta len s kvasnicami, nieto ešte s kváskom... Si neuveriteľne šikovná :-)
Ďakujem veľmi pekne :) ✿
Ďakujem milá @Veronikkka , určite sa nehnevám...veď o tom to tu je :) Nepokladám sa za odborníka na kvások, robím s kváskom veľmi krátko.
Milá @Staja , ďakujem za komentárik, potešila si ma :) ✿
Ďakujem veľmi pekne za milé slová, ktoré samozrejme potešia :) je to určite v tom, že ma to baví :) prišla som na to ako sa kvások kedy správa a ide to :) ✿
Ďakujem, takýchto stravníkov mať, to by bola paráda :) spapajú a ešte si aj po sebe umyjú :)
Ďakujem veľmi pekne za pochvalu :) Verím, nie každého baví pečenie :)
Ďakujem ti veľmi pekne milá @Frezia , mám na pláne všeličo, len či sa to podarí :)
Ahoj @Aleana , Prepáč, že reagujem až teraz. Medzi prekladaním som nerobila časový odstup. Robila som to hneď za sebou. Máš pravdu, namiesto vody malo byť mlieko. Ďakujem za upozornenie. Dúfam, že bude chutiť :)
Na žiadosť autorky receptu sme v bode 2 zamenili vodu za mlieko, ktoré je uvedené aj v zozname surovín.