Kváskové pľundrové šatôčky s tvarohom fotorecept

siisa - fotkasiisa, 24. augusta 2016
Kváskové pľundrové šatôčky s tvarohom (fotorecept)
Foto: siisa

Nedávno som si vyšľachtila z ražného kvásku pšeničný, tak sa učím s ním piecť. Mám rada koláče z pľundrového cesta, tak som sa rozhodla Zobraziť celý popisNedávno som si vyšľachtila z ražného kvásku pšeničný, tak sa učím s ním piecť. Mám rada koláče z pľundrového cesta, tak som sa rozhodla vyskúšať môj kvások na tomto ceste. Nemám vlastný recept na toto úžasné cesto, tak som si pomohla receptom od vareškárky Ancicka, ktoré uverejnila tu na Vareche. No a vznikol tento recept .

Suroviny

Cesto kváskové:
100 g
150 g
1 PL
1 ks
1 ks
70 ml
1/2 ČL
Cesto tukové:
60 g
125 g
Plnka:
250 g
1 ks
Na potieranie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Najskôr si vysvetlíme, ako si vyrobiť biely pšeničný kvások ak máme doma iba ražný. Mne sa nechcelo robiť pokusy či to vyjde a či nie, tak som vsadila na istotu. Z odloženého ražného kvásku z chladničky som odobrala 1 PL do misy z plastu, pridala som 2 PL pšeničnej hladkej múky a vlažnú vodu. Vody toľko aby vzniklo redšie cesto, tak ako keď prikrmujem ražný kvások. Vymiešala som to dohladka a misu s kváskom som dala do igelitovej tašky. Nechala som to kvasiť 24 hodín. Takto som to robila 5 dní za sebou. Na 6 deň bol kvások pripravený. Zamiesila som si kváskové cesto.

  2. 2

    Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom múku a všetky ostatné ingrediencie okrem soli. Nakoniec si necháme mlieko, ktoré po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Cesto miesime tak 10 minút. Potom ho pomocou varechy v mise trochu dotvarujeme na bochník. Misu uzavrieme igelitom necháme odpočívať pol hodiny pri izbovej teplote. Pridáme soľ a opäť premiesime. Necháme kysnúť 3 - 4 hodiny pod igelitom pri izbovej teplote.

    Kváskové pľundrové šatôčky s tvarohom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si tukové cesto. Stačí tak 2 hodiny potom ako sme si pripravili kváskové cesto. Aby stálo aspoň jednu hodinu. Do misy dáme múku, maslo a soľ, soľ len tak medzi prsty. Rukou vymiesime cesto dohladka. Aj túto misu uzavrieme v igelitovej taške a necháme odležať. Nedávame do chladničky.

    Kváskové pľundrové šatôčky s tvarohom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ak uplynula požadovaná doba, pomúčime si trochu dosku a vyberieme na ňu kváskové cesto a rukami ho roztlačíme na malý obdĺžnik. Do stredu tohto obdĺžnika položíme tukové cesto a zabalíme ho kváskovým. Vznikne bochník. Otočíme ho. Pospájanými rožkami dolu. Pomaly cesto vyvaľkáme.

    Kváskové pľundrové šatôčky s tvarohom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Začneme cesto skladať. Z ľava jednu tretinu preložíme do prava a z prava preložíme zostávajúcu tretinu na vrch. To isté urobíme z hora na dol a z dola na hor. Cesto opäť pomúčenými rukami roztlačíme, alebo vyvaľkáme. Postup zopakujeme ešte raz.

    Kváskové pľundrové šatôčky s tvarohom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nakoniec cesto vyvaľkáme na tenšie. Toto je najťažšia práca. Bude sa zdať, že to nejde. Ale netreba sa vzdať. Cesto povolí a krásne sa dá na tenko vyvaľkať.

    Kváskové pľundrové šatôčky s tvarohom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nakrájame na štvorčeky a plníme plnkou. Plnka nám vznikne zmiešaním všetkých ingrediencií. Robíme šatôčky a kladieme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Potierame rozšľahaným vajíčkom.

    Kváskové pľundrové šatôčky s tvarohom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Plech dáme do veľkej igelitovej tašky aby nám šatôčky nakysli. Tak na hodinu.

    Kváskové pľundrové šatôčky s tvarohom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po hodine dáme piecť do rúry vyhriatej na 230 °C na 10 minút a potom dopekáme pri teplote 200 °C tak 10 - 15 minút. Pripravíme si tácku, na ktorú dáme vlhkú utierku ( nie veľmi mokrú ) a na ňu hneď ukladáme upečené šatôčky. Nakoniec ich aj druhou vlhkou utierkou prikryjeme. Podávame vychladené .

    Kváskové pľundrové šatôčky s tvarohom (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

siisa
@Monty469 (24.8.2016 18:33)

No veru milá moja ✿ @Monty469 ✿ už aby si začala ....hahahaha.....ešte mám toho veľa na pláne :) ďakujem veľmi pekne :)
siisa
@Afataga (24.8.2016 19:08)

Hahahahahahaha.....spýtam sa ho :) dám ti vedieť :) dík
kecemis
Kvaskova saga uspesne pokracuje a uz sa tesim na dalsi diel. S tym tvarohom, proste basen.
2x haji a siisa
chica114
Nooo....další super receptiček od teba mila Siisa :-) toto by som si veru dala niekedy vyskúšame 5*
1x siisa
jack
Skvelé.Ty nerobíš len denné,ale aj nočné.Kedy spíš?Veď toľko receptov,za taký krátky čas...Pre obyčajného človeka nepochopiteľné.Si proste NO 1.
2x nani2 a siisa
haji
Jako miminka, krásné, chutné, voňavé jsou tvoje kváskové plundrové šátečky s tvarohem, oh! Recept i postup jsou kouzelné a vychcytané do detailů. Krásná práce, milá @Siisa a díky za bezva receptík a kváskování v přímém přenosu na Vareche!
1x siisa
siisa
@Kukulienka71 (24.8.2016 19:53)

Ďakujem veľmi pekne milá @Kukulienka71 ✿, tak je pravda, že keď ma recept osloví....idem na to ! A mám doma žrútka čo všetko zje :)
siisa
@Chica114 (24.8.2016 20:02)

Ďakujem ti moja milá Chcia144 ✿ vyskúšajte...oplatí sa :)
siisa
@Jack (24.8.2016 20:08)

Milá @Jack ✿ ďakujem veľmi pekne :) ono je to v tom, že keď sa človek naučí ako sa kvások správa, vyzerá to jednoduché :) vo väčšine je to tak, ale nie vždy to však platí
siisa
@Haji (24.8.2016 21:10)

Si milá @Haji ✿ ďakujem, tvoje slovka vždy potešia :) si zlatíčko :)
@Haji , skúšala si si kvások usušiť ? Vtedy sa o neho nemusíš starať, počká ťa, keď budeš chcieť piecť. Stačí len naliať vodu :) Ja to robím teraz s týmto bielym, lebo je dosť náročný na starostlivosť :) Natriem ho v tenkej vrstve na igelit a nechám voľne sušiť. Uskladním v zaváracom pohári.
1x haji
haji
@Siisa (24.8.2016 22:00)
Simonko, nezkoušela jsem usušit, bo jsem dělala jen jednou - asi týden se živil, pak jsem upekla celou dávku - chléb, abych se o něj nemusela starat. Chléb se mi moc povedl, přestože to byla prvotina.
Ale usušit - to je geniální nápad. Jsi ty hlava otevřená! Tisíceré díky!
Hlubokomyslně jsem se zamyslela a když zavzpomínám, tak už moje stará babička chodila do mlékárny pro kvasnice. Pokud se nepletu, tak stařenka /její matka/ určo dělávala s kváskem. Vyzpovídám moji maminku, jestli si vzpomene. On se kvásek vytratil se zaměstnaností - oficielní aktivitou žen. Bo ty čekací doby kynutí jsou evidentně delší. Tak přišel pokrok, kvasnice. Mno, radši ani nemyslet nad kvalitou všeho dalšího pokroku, třeba jen v kuchyni.
Přeji krásný večer, Simonko, mávám!!
1x siisa
siisa
@Haji (24.8.2016 22:33)

Veľa kváskomaniakov si necháva kysnúť chlieb v chladničke, to je ďalšia možnosť ako ušetriť čas. Takže už aj tu niekto vymyslel zlepšovák :) Ja som to ešte neskúšala, ale chystám sa. Len tou nízkou teplotou sú tie kvasinky spomalené, tak logicky potrebujú viacnásobne dlhší čas. Neviem si predstaviť, ako dlho to cesto musí byť v tej chladničke kým vykysne. Veď uvidíme :))) Dobrú nôcku @Haji ♥ :)
veronikkka
Milá @Siisa , zase jeden krásny receptík od Teba :-)
jednoznačne 5*!
k tomu kvásku, podľa mňa nejde o biely kvások, ale o kvások zmiešaný, dúfam, že sa preto nehneváš, ale recept ti fakt vyšiel.
ja by som ho robila výlučne s bielym kváskom, keby u nás išlo sladké kváskové.
1x siisa
veronikkka
Milá @Haji , mám tu pre Teba zaujímavé názorné video o kvásku, je tam všetko, čo potrebuješ vedieť ako je založenie kvásku, prikrmovanie, udržiavanie, omladzovanie a aj usušenie a znovuoživenie kvásku čo s pliesňou, ako ktorú fázu kvásku použiť, veľa užitočných rád pre každého.






dúfam, že som pomohla Tebe a mnohým, ktorých to zaujíma a chcú sa dozvedieť o kvásku viac -)
1x haji
staja
Nestačím sa čudovať, milá @Siisa , kedy sa to všetko dá stihnúť, bude to asi v tom mičurinskom dedkovi- usilovná, pracovitá, šikovná, vnučka, ktorá sa nevzdáva.. a v kuchyni sa nebojí ničoho nového. Máš môj obdiv, koláčiky sú na zahryznutie.
1x siisa
haji
@Veronikkka (25.8.2016 07:54)
Milá @Veronikka děkuji za video i komenty nejen tady, ale i u kváskového chlebíku od @Siisa. Jsem laik nejen v kváskování. Netajím se tím, že pracuji i s pocity a zkušenostmi, z toho mohou vycházet různé úhly mých náhledů, postojů i postupů. Každý jsme jedinečná bytost, ze které pramení síla, tvořivost a přirozená moudrost Sem tam něco kulhá, ale všechno jde naladit - dříve nebo později. Měj krásný den!
nyja
@Siisa (24.8.2016 23:24)

100 bodov ! Šatôčky vyzerajú fantasticky a ty si perfektná kváskarka, klobúk dole! Ja sa bojím pustiť do pľundrového cesta len s kvasnicami, nieto ešte s kváskom... Si neuveriteľne šikovná :-)
1x siisa
patroveckypitrs
Vyzerajú veľmi pekne a veľmi jedlo. Hneď by som si dal. A ešte aj tanier prázdny by som vylízal, ani umývať by nebolo treba.
1x siisa
siisa
@Veronikkka (25.8.2016 07:45)

Ďakujem milá @Veronikkka , určite sa nehnevám...veď o tom to tu je :) Nepokladám sa za odborníka na kvások, robím s kváskom veľmi krátko.
siisa
@Nyja (25.8.2016 11:46)

Ďakujem veľmi pekne za milé slová, ktoré samozrejme potešia :) je to určite v tom, že ma to baví :) prišla som na to ako sa kvások kedy správa a ide to :) ✿
siisa
@Patroveckypitrs (25.8.2016 12:23)

Ďakujem, takýchto stravníkov mať, to by bola paráda :) spapajú a ešte si aj po sebe umyjú :)
bembo
pekne si napiekla.len škoda že mne takúto dobrotu nemá kto napiecť,a ja na pečenie koláčov nie som.o to ich radšej ich jem.ale aj tak ukladám rcp do mojej KK,a posuniem švagrovej,ktorá rada pečie šakovaké maškrty.možno že mi ich ona napečie
1x siisa
siisa
@Bembo (25.8.2016 16:43)

Ďakujem veľmi pekne za pochvalu :) Verím, nie každého baví pečenie :)
frezia
Ja uz len cakam, co este vymyslis z toho kvasku...Kolaciky mas krasne.
1x siisa
siisa
@Frezia (26.8.2016 11:11)

Ďakujem ti veľmi pekne milá @Frezia , mám na pláne všeličo, len či sa to podarí :)
aleana
Ahoj @Siisa , chcela by som vyskúšať tvoj recept, ale mám otázku k bodu č. 5. Píšeš, že sa cesto prekladá dvakrát. Medzi tými dvoma prekladaniami je nejaký časový odstup alebo robíme hneď jedno za druhým? Ďakujem.
1x siisa
aleana
A ako je to s vodou @Siisa ? V postupe píšeš, že vodu lejeme pomaly, ale v rozpise surovín sa voda nespomína...
1x siisa
siisa
@Aleana (13.10.2018 09:06)

Ahoj @Aleana , Prepáč, že reagujem až teraz. Medzi prekladaním som nerobila časový odstup. Robila som to hneď za sebou. Máš pravdu, namiesto vody malo byť mlieko. Ďakujem za upozornenie. Dúfam, že bude chutiť :)
redakcia
@Aleana (13.10.2018 09:06)

Na žiadosť autorky receptu sme v bode 2 zamenili vodu za mlieko, ktoré je uvedené aj v zozname surovín.
1x siisa