Kváskové makové briošky

siisa - fotkasiisa, 15. októbra 2016
Kváskové makové briošky
Foto: siisa

Výborné na raňajky :) Recept som našla na internete a prerobila som ho na kváskový :)

10+30 minút
na 230/190 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
350 g
200 ml vlažné
80 g
1 bal
50 g rozpustené
1 ks
6 g
Na posypanie:
Na potretie:




Postup

  1. 1

    Pečenie si rozložíme do dvoch dní. Prvý deň ráno si prikŕmime kvások. Do misy dáme 2 PL kvásku a 150 g pšeničnej hladkej múky a 150 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme do večera vykvasiť pri izbovej teplote. Tak 10 - 12 hodín.

  2. 2

    Večer skontrolujeme kvások. Ak je vykvasený, zamiesime cesto. Miesiť môžeme ručne, alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom ostatné ingrediencie okrem soli. Nakoniec si necháme mlieko, ktoré po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Mlieko lejeme pomaly a kontrolujeme konzistenciu cesta. Cesto nesmie byť ani riedke ani husté. Miesime tak 10 -15 minút. Potom ho pomocou varechy v mise trochu dotvarujeme na bochník. Misu uzavrieme igelitom necháme odpočívať v kuchyni pol hodiny. Potom pridáme soľ a opäť premiesime. Uzavrieme aj s misou do igelitu a necháme ho v chladničke do rána.

  3. 3

    Ráno vyberieme misu a necháme pol hodiny postáť. Cesto vyklopíme na slabo pomúčenú dosku a rukami ho roztlačíme tak, aby vznikol kruh o hrúbke 2 cm. Rozkrojíme ho na 8 rovnakých častí, z ktorých potom gúľame šúľky. Jeden koniec je tenší druhý je hrubší. Každý šúľok uviažeme do uzlíka a položíme hrubším koncom hore na plech, na ktorý sme dali papier na pečenie. Dáme aj s plechom do veľkej igelitovej tašky a necháme kysnúť. Či sú nakysnuté zistíme podľa palcového testu. Ak zatlačením palca do cesta sa cesto rýchlo vráti do pôvodnej polohy, treba aby ešte kyslo. Ak sa vracia lenivejšie, už môžeme začať vyhrievať rúru, do ktorej sme dali na spodok starý plech.

  4. 4

    Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom. Cesto vložíme do rúry do stredu a do spodného plechu nalejeme 200 ml horúcej vody. Pečieme 10 minút pri 230 °C. Potom spodný plech vyberieme, teplotu znížime na 190 °C a pečieme ešte 25 - 30 minút.

  5. 5

    Briošky vyberieme na mriežku, potrieme maslom a necháme vychladnúť. Chuťovo sú výborné, jemné a mäkučké :)

    Kváskové makové briošky - obrázok 5

Diskusia k receptu

monty469
Super tak toto sa mi velmi paci ;-) Uz viem co peciem nabuduce. Uz sa len naucit prerobit recept s drozdim na kvaskovy
1x siisa
jack
Krásne lupačky.Hneď by som ochutnala.Šikula.
1x siisa
siisa
@Danda3 (15.10.2016 20:02)

Ja moc takéto sladké pečivo nemusím. Toto bolo na žiadosť ocina. Ale keď som to skúsila, zajtra sa teším na raňajky s kakaom. Sú výborné :)
siisa
@Monty469 (15.10.2016 20:14)

Tak pri tebe sa vôbec nebojím, že sa to nenaučíš. Máš na pečenie cit. Prezradím ti ako to robím ja a už len si nájsť taký svoj systém . Potom si môžeš vypekať úplne všetko kvasnicové ako kváskové :)
staja
Krása kvásková v podobe krásneho pečivka na zahryznutie. Veľmi lákavé, málokto by odolal.
1x siisa
siisa
Ďakujem ti moja milá @Staja , na raňajky som si dala jednu ale tak sú sýte, že oči by jedli, len žalúdok nepustí. Chuťovo...mňamka. Recept kvasnicový je z internetu, ale musím pochváliť, že som na dobý natrafila. Pridala som akurát vanilkový cukor.
siisa
@Afataga (16.10.2016 10:46)

Vidíš, no nemohla si tu byť, keď som hľadala to správne pomenovanie ! Teraz, už ....čo už :) Pri fotení sa predbiehali, že ktorá bude vpredu :)
dogagador
Priklanam sa k nazvu briosky, lebo uz zo samotneho nazvu lupacky je jasne, ze by sa to malo "lupat" asi ako spravny croissan. A ano, su velmi fotogenicke, vobec sa nedivim, ze sa predbiehali
kukulienka71
bola by som rada, ak by si bývala v mojej blízkosti a ešte radšej, ak by si aj nám sem-tam podarovala niečo z tvojich iste veľmi chutných pečiviek, lebo na fotkách sú veľmi lákavé. Obdivujem tvoju neúnavnosť a zanietenie.
1x siisa
siisa
@Dogagador (17.10.2016 06:33)

Ďakujem ti milá @Dogagador , treba len skúsiť a uvidíš či ťa to chytí :) ale kváskový chlebík, ten keď raz upečieš, iný už nechceš. Verím, že sa raz rozhodneš a pustíš sa do toho. Držím palčeky :) Ďakujem za milý komentárik :)
siisa
@Kukulienka 71 (17.10.2016 11:45)

Milá @Kukulienka , veľmi vďačne by som ti dala okoštovať. Ja som takto naočkovala veľa mojich kamarátok, že prišli okoštovali a už pečú :) Ďakujem za milé slová, vážim si to :)
monty469
No mila @Siisa tak som ich dnes upiekla. V noci som pripravila rozkvas ale razny, prisla som skor z prace tak som zamiesila, nechala v mise kysnut 2 hod. potom som vyformovala a aj naplnila lekvarom hoc z niektorych vytiekol no nevadi, nechala na plechu kysnut 1.5 hod a sup do rury. A tu je vysledok ;-)


2x siisa a haji
monty469
A este na reze- krajala som to sice este teple ale bublinky ma;-) Mam pocit asi kvaskovanie je u mna diagnoza:-D


2x siisa a haji
siisa
Jeeeejda, moja zlatá @Monty , ani vo sne by ma nebolo napadlo ako ty začneš kváskovať. Ale si veľká šikuľka. Máš odvahu a to je super, lebo tak sa dopracuješ veľmi rýchlo k úspechu. Ešte asi mohli dlhšie kysnúť na plechu, ale ty to skôr vieš posúdiť podľa toho či je cesto ľahké, nadýchané alebo hutnejšie. Ja som cesto nechala v chladničke kysnúť a potom ešte aj na plechu mi kysli viac ako 3 hodiny. Treba skúšať piecť kadečo a ono to príde. Získaš hlavne vlastné skúsenosti. Bola som aj ja pozrieť na tom FB na tie stránky. Je tam kopec ženičiek čo poradia. Aj ja sa mám ešte veľa toho čo učiť. Isto sa tam občas kuknem a poprečitujem nejaké rady. Na tieto sladké koláče si rozbehni ten pšeničný kvások. Len sa musí častejšie prikrmovať. A s tou diagnózou máš asi pravdu....vitaj v klube !
monty469
Asi mohli kysnut trochu dlhsie ale su aj tak dobre. S psenicnym kvaskom by to bolo zrejme lepsie, ale aj tak su fajn ;-)
1x siisa
havino
Tieto máš podarené Simonka, ale stále nečítam v recepte palcový test, kvások nie je droždie, neplatia preň hodiny, ani minúty, preto aj @monty nechala málo kysnúť a je to aj vidieť a zas niekedy aj tri hodiny je veľa, už je potrebné mať nahriatú pol hod predtým rúru, možno chuti neubralo, ale nadýchanosť, je nadýchanosť
siisa
@Havino (17.10.2016 23:26)

Milá Tánička, odkedy mám od teba ten úžasný palcový test, vždy ho používam. Ale pamätám sa, že si hovorila, že na cesto kysnuté v chladničke neplatí. Tak preto ho tu nevidíš. Briošky boli úžasne nadýchané . Aj na druhý deň boli ako mäkučké. Rúru som mala nažhavenú lebo som predtým piekla dva chleby.
havino
Simonka, podme na to otázkami, napísala som, že u cesta kysnutého v chladničke neplatí placový test, to je správne, to ale znamená, že cesto, ktoré je už stočené v ošatke, alebo vytvarované pečivo napríklad, to ide rovno z chladničky do rúry, vtedy palcový test neplatí, ale pravidlom sú určené hodiny. Kde kysli tvoje finálne lupačky? čo iba kyslo v chladničke? v chladničke kyslo len cesto, ktoré následne si spracovala v teple na linke a nechala na plechu kysnúť 3 hod, čiže, cesto sa aklimatizovalo na izbovú teplotu už a tým pádom, je veľmi dôležité ho sledovať a kváskové cesto sledujeme ako?? palcovým testom. Doplň si to tam radšej, aby s receptom neboli viacerí sklamaní a odradení z výsledku a snahy pečenia. Nedá sa pri kváskovom presne určiť hodiny či má kysnúť 3 hod, alebo 2 hod a každý ma doma inú izbovú teplotu, dobré kváskové cesto za hodinu dokáže prekysnúť, lebo ku koncu kysnutia a to je ten čas sledovať palcovým testom a nie kukať na hodiny, chlebík, pečivo rastie ako divé a ked prekysne, už mu ani vyhriata rúra na 300 C nepomôže a naopak, ak sa dá do rúry nedokysnuté je výsledok tiež o ničom, radosť a snaha v čudu.
gitusa77
Ahoj Siisa! Tak cesto na briošky je v chladničke! Len neviem, aký bude zajtra výsledok! Vajíčko som dala do cesta! Inak bolo po vypracovaní cesto úžasné!
V prípade, že to vajíčko ozaj do cesta nepatrí, možno by bolo dobré vajíčko odčleniť, tak ako mak a maslo, mimo ingrediencií do cesta. Kto recept nečíta do konca, resp. nedá pozor, ako ja, pomýli sa! Bolo mi čudné, že som nepoužila celé množstvo mlieka. No uvidím, dám vedieť!☺Zatiaľ sa maj krásne!☺
siisa
@Gitusa77 (8.2.2017 21:17)

Ahoj, urobila si dobre, že si dala vajce do cesta, to tam naozaj patrí. Ale to na to potretie, to som tam naozaj zabudla pripísať. Ale kto to ide piecť, ten si číta celý recept a zistí to.To s tým mliekom je preto tak, lebo každá múka saje inak. Preto treba dávať pozor na hustotu cesta. Dávaj pozor na to kysnutie. Najskôr mi to pomaličky kyslo, skoro vôbec. Ale potom sa rozbehli a nakysli. Tak držím palce. Poteším sa ak dáš vedieť :)
gitusa77
Zdravim Siisa! Tak brosky su upecene! Len som niekde zlyhala!
gitusa77
Ja som asi neschopna, aleboco! Napisrm cely elaborat, aj s fotkou koncovka jpg., a nezoberie mi to len dve vety!
gitusa77
Tak do tretice! Napadlo ma, že to asi neberie cez mobil, takže už som na počítači, tak uvidíme!☺
Som sklamaná, že sa mi briošky popukali a že cesto nie je tak vláčne a jemné ako som si predstavovala. Urobila som zmenu v múke, dala som 150g hladkej a 200g špaldovej hladkej, chladničkové kysnutie a následne po spracovaní mojich výtvarov na plechu, som nechala asi 2 hodiny. Keďže sa mi cesto začalo rozliezať, tak som zvolila pečenie. Ostatné som dodržala! Prosím o radu, prípadnú konkultáciu! Ďakujem!
siisa
@Gitusa77 (9.2.2017 12:32)

Ahoj, najskôr by som k tej múke, škoda, že si na prvýkrát nedala presne takú múku ako ja, v receptoch to odporúčam. Keď už potom vyskúšaš recept presne ako je napísaný, trochu vychytáš muchy, lebo pri kváskových žiaľ je to tak. Nikdy nevieš čo z toho nakoniec bude. Chce to viac pokusov. Podľa foto čo si pridala, si myslím, že ak sa cesto len rozliezalo a nechcelo ísť hore, tak máš výdatný kvások a cesto v chladničke dokonale vykyslo. Keď ešte dve hodiny stálo mohlo prekysnúť a preto ti v rúre briošky nepodskočili. Ale toto všetko vôbec nemusí byť tak. Môžu byť na vine iné veci. Musela by som vidieť cesto, keďže si hovorila, že si nepoužila všetko mlieko, mohlo byť to cesto husté, čo pri briožkách musí byť mäkučké a vláčne. Tá pšeničná múka hladká špeciál je na tieto výrobky super. Nemenila by som ju. Tak len hádam to bude druhýkrát lepšie. Neboj sa, ani mne sa vždy všetko hneď nevydarí. Netreba sa vzdávať. Držím palčeky pri ďalšom kváskovaní.
gitusa77
Zas mi to cele z mobilu nezobralo, zajtra dopisem z pocitaca!
gitusa77
Zdravím Siisa! Som rada, že si sa ozvala!☺ Myslela som si, že to bude tou múkou, ale robila som v ten deň aj bagety a nevyšla mi, čo je na moju škodu! Cesto nebolo husté, malo krásne bubninky, bolo vidieť pred pečením aj na povrchu. Kvások mám ozaj kvalitný! Ale druhýkrát bude určite opakovačka! Dám vedieť! Zatiaľ, nech sa Ti darí! Kváskovaniu zdar!☺
gitusa77
Zdravím Siisa! Tak posielam druhý pokus, nedalo mi to! Pochutila som si!
Ďakujem Ti Siisa! Už som spokojná, aj keď je ešte čo vylepšovať!☺


2x siisa a haji
redakcia
@Gitusa77 (19.3.2017 22:39)

Zaroven sme Vam poslali e-mail s presnym manualom na uverejnovanie fotiek do komentarov na Varecha.sk.
siisa
@Gitusa77 (19.3.2017 22:03)

Teší ma, že sa tentokrát vydarili. Na foto vidieť, že cesto je parádne. Určite sú jemnučké po upečení. Ďakujem za vyskúšania a za to, že prídeš a pochváliš sa so svojim výtvorom. Nech sa ti aj naďalej darí.
gitusa77
@Siisa (19.3.2017 23:46)
Ďakujem! Škoda, že tie fotky aj po obdržaní manuálu mi nejdú uložiť. Pokúsim sa cez redakciu. Ešte raz ďakujem Siisa!

siisa
@Gitusa77 (20.3.2017 12:13)

Ďakujem aj za toto foto, veľmi si ma potešila :) Prajem veľa zdaru v kváskovaní
monty469
Prave vytiahnute z rury. A ta vona. Teraz vecer to je mucenie;-) Vyzeraju dobre. Ked vychladnu pridam na reze. Siisa ten kvasok nam ako casto dokrmovat. Myslim ze tento bude narocnejsi ako razny


2x haji a siisa
siisa
@Monty469 (21.10.2017 19:53)
Woooow, úžasné ich máš, veru by som nevydržala :) Ja si pšeničný kvások držím len sušený a keď potrebujem tak, oživím . Pšeničný musíš prikrmovať častejšie. Prikrmovala som ho každý 3-4 deň celozrnnou múkou a to ma veľmi rýchlo prestalo baviť. Treba ho často sledovať. Ďakujem, že si pridala foto, verím že si pochutnáte. Pekný večer :)

monty469
@Siisa (21.10.2017 20:43)

Su jednoducho fantasticke. Neodolala som a jednu som si musela dat s maslom. Je to nebicko v papulke. Vivat psenicny kvasok!!!


2x siisa a haji
siisa
@Monty469 (21.10.2017 21:05)

Prenádherné ich máš ! A tá chuť, to sa nedá ani s kvasnicovými porovnať, však ? Ja keď som ich prvýkrát upiekla normálne som nechápala. A presne ako píšeš. Vivat pšeničný kvások. S ním môžeš upiecť všetko sladké pečivo a nebudeš sa stíhať čudovať, že akej úžasnej chuti to je. Prajem veľa chuťových zážitkov :) Veľmi sa teším, že si vyskúšala a že chutilo. Ďakujem za to , že sem prídeš a napíšeš ako sa darilo a pridáš aj foto. Peknú nedeľu milá Monty ♥
Ešte jedno také zaujímavé info : V našich pekárňach sa do nežnej revolúcie piekol chlieb z trojstupňového kvasu. Vôbec nie z droždia. Droždie využívali iba gazdinky doma na pečenie.
PS : Môžeš kľudne zmeniť aj múku oproti pôvodnému receptu, ale potom výsledok nemusí byť taký ako je v pôvodnom recepte. Pečenie s kváskom je úplne iné ako s kvasnicami. On sa beťár správa všade
inak....ako chce :D
monty469
@Siisa (22.10.2017 09:25)

Siisa vdaka;-) Prikrmovat ho s hladkou mukou special ci celozrnou? A inac to pecenie chleba za sociku. Co ja si pamätam sko dieta sme byvali v Kvetnici t.j pri Poprade a tam bola pekaren a tu chut chleba si doteraz pamätam. Bol jednoducho skvely a smelo mizem povedat ze mi tu chut pripomenul kvaskovy chlebik, ktory peciem :-) Prajem ti peknu nedelu
1x siisa
siisa
@Monty469 (22.10.2017 10:25)

Každý kvások prikrmujem celozrnnou, aj keď viem, že veľa ľudí čo kváskujú už veľmi dlho prikrmuje napr. ražný kvások ražnou hladkou chlebovou múkou. Inak aj doma sa dá robiť to trojstupňové kvasenie. Je to trochu pracné, ale chlebík je menej kyslý a je lahodnejšej chuti. Súčasným malým pekárňam sa nechce zapodievat s kvasom a hlavne nebudú platiť pekára, čo by musel prísť do práce cez víkend. Jednoduchšie je použiť kvasnice ( ktoré okrem iného obsahujú, vraj max 15% kvasiniek : Torula, CANDIDA!!!!!, Pichia, Mycoderma ) No mňamka sú tie kvasnice.
frcinka
Tak jsem dělala tyto úžasné briošky. Trošku jsem změnila recept, na rozkvas jsem dala špaldovu hladkou
mouku, místo mléka vodu a cukr třtinový jen 70 g. Pekla jsem přesně podle doporučených teplot,
do spodu trouby jsem vůbec nedávala kastrůlek s vodou a byly tak výborné /pro manžela nezůstal ani vzorek-vše děti a vnoučata okamžitě snědli/, už má zaděláno na další kolo briošků.
Super recept, díííky zdraví Frcinka
siisa
@Frcinka (17.2.2018 20:57)

Milá @Frcinka , si ma veľmi milo prekvapila :) Som rada , že chutilo a že si bola spokojná :) Tiež už skoro rok pečiem iba zo špaldovej múky . Ďakujem za odozvu.....pekný deň želám :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia