Foto: siisa
Výborné na raňajky :) Recept som našla na internete a prerobila som ho na kváskový :)
na 230/190 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
350 g |
|
200 ml vlažné |
|
80 g |
|
1 bal |
|
50 g rozpustené |
|
1 ks |
|
6 g |
|
Na posypanie: | |
|
|
Na potretie: | |
|
Postup
-
1
Pečenie si rozložíme do dvoch dní. Prvý deň ráno si prikŕmime kvások. Do misy dáme 2 PL kvásku a 150 g pšeničnej hladkej múky a 150 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme do večera vykvasiť pri izbovej teplote. Tak 10 - 12 hodín.
- 2
Večer skontrolujeme kvások. Ak je vykvasený, zamiesime cesto. Miesiť môžeme ručne, alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom ostatné ingrediencie okrem soli. Nakoniec si necháme mlieko, ktoré po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Mlieko lejeme pomaly a kontrolujeme konzistenciu cesta. Cesto nesmie byť ani riedke ani husté. Miesime tak 10 -15 minút. Potom ho pomocou varechy v mise trochu dotvarujeme na bochník. Misu uzavrieme igelitom necháme odpočívať v kuchyni pol hodiny. Potom pridáme soľ a opäť premiesime. Uzavrieme aj s misou do igelitu a necháme ho v chladničke do rána.
- 3
Ráno vyberieme misu a necháme pol hodiny postáť. Cesto vyklopíme na slabo pomúčenú dosku a rukami ho roztlačíme tak, aby vznikol kruh o hrúbke 2 cm. Rozkrojíme ho na 8 rovnakých častí, z ktorých potom gúľame šúľky. Jeden koniec je tenší druhý je hrubší. Každý šúľok uviažeme do uzlíka a položíme hrubším koncom hore na plech, na ktorý sme dali papier na pečenie. Dáme aj s plechom do veľkej igelitovej tašky a necháme kysnúť. Či sú nakysnuté zistíme podľa palcového testu. Ak zatlačením palca do cesta sa cesto rýchlo vráti do pôvodnej polohy, treba aby ešte kyslo. Ak sa vracia lenivejšie, už môžeme začať vyhrievať rúru, do ktorej sme dali na spodok starý plech.
- 4
Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom. Cesto vložíme do rúry do stredu a do spodného plechu nalejeme 200 ml horúcej vody. Pečieme 10 minút pri 230 °C. Potom spodný plech vyberieme, teplotu znížime na 190 °C a pečieme ešte 25 - 30 minút.
- 5
Briošky vyberieme na mriežku, potrieme maslom a necháme vychladnúť. Chuťovo sú výborné, jemné a mäkučké :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem veľmi pekne :)
Ja moc takéto sladké pečivo nemusím. Toto bolo na žiadosť ocina. Ale keď som to skúsila, zajtra sa teším na raňajky s kakaom. Sú výborné :)
Tak pri tebe sa vôbec nebojím, že sa to nenaučíš. Máš na pečenie cit. Prezradím ti ako to robím ja a už len si nájsť taký svoj systém . Potom si môžeš vypekať úplne všetko kvasnicové ako kváskové :)
Milá @Jack , ďakujem, chutia naozaj skvele :)
Vidíš, no nemohla si tu byť, keď som hľadala to správne pomenovanie ! Teraz, už ....čo už :) Pri fotení sa predbiehali, že ktorá bude vpredu :)
Ďakujem @Kapuc ínka :)
skvelý avatar, @violeta ;-)
Ďakujem veľmi pekne milá Izabelka :)
Ďakujem ti milá @Dogagador , treba len skúsiť a uvidíš či ťa to chytí :) ale kváskový chlebík, ten keď raz upečieš, iný už nechceš. Verím, že sa raz rozhodneš a pustíš sa do toho. Držím palčeky :) Ďakujem za milý komentárik :)
Milá @Kukulienka , veľmi vďačne by som ti dala okoštovať. Ja som takto naočkovala veľa mojich kamarátok, že prišli okoštovali a už pečú :) Ďakujem za milé slová, vážim si to :)
Hlavne že chutili....to je najdôležitejšie !
Ďakujem veľmi pekne za komentár :)
Milá Tánička, odkedy mám od teba ten úžasný palcový test, vždy ho používam. Ale pamätám sa, že si hovorila, že na cesto kysnuté v chladničke neplatí. Tak preto ho tu nevidíš. Briošky boli úžasne nadýchané . Aj na druhý deň boli ako mäkučké. Rúru som mala nažhavenú lebo som predtým piekla dva chleby.
Ďakujem, tak teraz to už chápem. Opravím to .
Ďakujem veľmi pekne :)
V prípade, že to vajíčko ozaj do cesta nepatrí, možno by bolo dobré vajíčko odčleniť, tak ako mak a maslo, mimo ingrediencií do cesta. Kto recept nečíta do konca, resp. nedá pozor, ako ja, pomýli sa! Bolo mi čudné, že som nepoužila celé množstvo mlieka. No uvidím, dám vedieť!☺Zatiaľ sa maj krásne!☺
Ahoj, urobila si dobre, že si dala vajce do cesta, to tam naozaj patrí. Ale to na to potretie, to som tam naozaj zabudla pripísať. Ale kto to ide piecť, ten si číta celý recept a zistí to.To s tým mliekom je preto tak, lebo každá múka saje inak. Preto treba dávať pozor na hustotu cesta. Dávaj pozor na to kysnutie. Najskôr mi to pomaličky kyslo, skoro vôbec. Ale potom sa rozbehli a nakysli. Tak držím palce. Poteším sa ak dáš vedieť :)
Som sklamaná, že sa mi briošky popukali a že cesto nie je tak vláčne a jemné ako som si predstavovala. Urobila som zmenu v múke, dala som 150g hladkej a 200g špaldovej hladkej, chladničkové kysnutie a následne po spracovaní mojich výtvarov na plechu, som nechala asi 2 hodiny. Keďže sa mi cesto začalo rozliezať, tak som zvolila pečenie. Ostatné som dodržala! Prosím o radu, prípadnú konkultáciu! Ďakujem!
Ahoj, najskôr by som k tej múke, škoda, že si na prvýkrát nedala presne takú múku ako ja, v receptoch to odporúčam. Keď už potom vyskúšaš recept presne ako je napísaný, trochu vychytáš muchy, lebo pri kváskových žiaľ je to tak. Nikdy nevieš čo z toho nakoniec bude. Chce to viac pokusov. Podľa foto čo si pridala, si myslím, že ak sa cesto len rozliezalo a nechcelo ísť hore, tak máš výdatný kvások a cesto v chladničke dokonale vykyslo. Keď ešte dve hodiny stálo mohlo prekysnúť a preto ti v rúre briošky nepodskočili. Ale toto všetko vôbec nemusí byť tak. Môžu byť na vine iné veci. Musela by som vidieť cesto, keďže si hovorila, že si nepoužila všetko mlieko, mohlo byť to cesto husté, čo pri briožkách musí byť mäkučké a vláčne. Tá pšeničná múka hladká špeciál je na tieto výrobky super. Nemenila by som ju. Tak len hádam to bude druhýkrát lepšie. Neboj sa, ani mne sa vždy všetko hneď nevydarí. Netreba sa vzdávať. Držím palčeky pri ďalšom kváskovaní.
Ďakujem Ti Siisa! Už som spokojná, aj keď je ešte čo vylepšovať!☺
Tu je navod, ako pridat obrazok do diskusie:
varecha.pravda.sk/napoveda/ako-pridat-obrazok-do-diskusie...
V pripade, ze sa Vam obrazok do diskusie aj tak nepodari pridat, mozete ho poslat mailom na redakcia@varecha.sk
My ho za Vas do diskusie umiestnime.
Zaroven sme Vam poslali e-mail s presnym manualom na uverejnovanie fotiek do komentarov na Varecha.sk.
Teší ma, že sa tentokrát vydarili. Na foto vidieť, že cesto je parádne. Určite sú jemnučké po upečení. Ďakujem za vyskúšania a za to, že prídeš a pochváliš sa so svojim výtvorom. Nech sa ti aj naďalej darí.
Ďakujem! Škoda, že tie fotky aj po obdržaní manuálu mi nejdú uložiť. Pokúsim sa cez redakciu. Ešte raz ďakujem Siisa!
Prikladáme Vaše fotografie:
Ďakujem pekne redakcii za pomoc!☺ Ste super!☺
Netreba ďakovať, sme tu pre vás :)
Ďakujem aj za toto foto, veľmi si ma potešila :) Prajem veľa zdaru v kváskovaní
Woooow, úžasné ich máš, veru by som nevydržala :) Ja si pšeničný kvások držím len sušený a keď potrebujem tak, oživím . Pšeničný musíš prikrmovať častejšie. Prikrmovala som ho každý 3-4 deň celozrnnou múkou a to ma veľmi rýchlo prestalo baviť. Treba ho často sledovať. Ďakujem, že si pridala foto, verím že si pochutnáte. Pekný večer :)
Su jednoducho fantasticke. Neodolala som a jednu som si musela dat s maslom. Je to nebicko v papulke. Vivat psenicny kvasok!!!
Prenádherné ich máš ! A tá chuť, to sa nedá ani s kvasnicovými porovnať, však ? Ja keď som ich prvýkrát upiekla normálne som nechápala. A presne ako píšeš. Vivat pšeničný kvások. S ním môžeš upiecť všetko sladké pečivo a nebudeš sa stíhať čudovať, že akej úžasnej chuti to je. Prajem veľa chuťových zážitkov :) Veľmi sa teším, že si vyskúšala a že chutilo. Ďakujem za to , že sem prídeš a napíšeš ako sa darilo a pridáš aj foto. Peknú nedeľu milá Monty ♥
Ešte jedno také zaujímavé info : V našich pekárňach sa do nežnej revolúcie piekol chlieb z trojstupňového kvasu. Vôbec nie z droždia. Droždie využívali iba gazdinky doma na pečenie.
PS : Môžeš kľudne zmeniť aj múku oproti pôvodnému receptu, ale potom výsledok nemusí byť taký ako je v pôvodnom recepte. Pečenie s kváskom je úplne iné ako s kvasnicami. On sa beťár správa všade
inak....ako chce :D
Siisa vdaka;-) Prikrmovat ho s hladkou mukou special ci celozrnou? A inac to pecenie chleba za sociku. Co ja si pamätam sko dieta sme byvali v Kvetnici t.j pri Poprade a tam bola pekaren a tu chut chleba si doteraz pamätam. Bol jednoducho skvely a smelo mizem povedat ze mi tu chut pripomenul kvaskovy chlebik, ktory peciem :-) Prajem ti peknu nedelu
Každý kvások prikrmujem celozrnnou, aj keď viem, že veľa ľudí čo kváskujú už veľmi dlho prikrmuje napr. ražný kvások ražnou hladkou chlebovou múkou. Inak aj doma sa dá robiť to trojstupňové kvasenie. Je to trochu pracné, ale chlebík je menej kyslý a je lahodnejšej chuti. Súčasným malým pekárňam sa nechce zapodievat s kvasom a hlavne nebudú platiť pekára, čo by musel prísť do práce cez víkend. Jednoduchšie je použiť kvasnice ( ktoré okrem iného obsahujú, vraj max 15% kvasiniek : Torula, CANDIDA!!!!!, Pichia, Mycoderma ) No mňamka sú tie kvasnice.
mouku, místo mléka vodu a cukr třtinový jen 70 g. Pekla jsem přesně podle doporučených teplot,
do spodu trouby jsem vůbec nedávala kastrůlek s vodou a byly tak výborné /pro manžela nezůstal ani vzorek-vše děti a vnoučata okamžitě snědli/, už má zaděláno na další kolo briošků.
Super recept, díííky zdraví Frcinka
Milá @Frcinka , si ma veľmi milo prekvapila :) Som rada , že chutilo a že si bola spokojná :) Tiež už skoro rok pečiem iba zo špaldovej múky . Ďakujem za odozvu.....pekný deň želám :)