Kváskové makové briošky

Autor receptu: siisa

Výborné na raňajky :) Recept som našla na internete a prerobila som ho na kváskový :)

10+30 minút
na 230/190 °C

Suroviny

Postup

  1. Pečenie si rozložíme do dvoch dní. Prvý deň ráno si prikŕmime kvások. Do misy dáme 2 PL kvásku a 150 g pšeničnej hladkej múky a 150 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme do večera vykvasiť pri izbovej teplote. Tak 10 - 12 hodín.
  2. Večer skontrolujeme kvások. Ak je vykvasený, zamiesime cesto. Miesiť môžeme ručne, alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom ostatné ingrediencie okrem soli. Nakoniec si necháme mlieko, ktoré po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Mlieko lejeme pomaly a kontrolujeme konzistenciu cesta. Cesto nesmie byť ani riedke ani husté. Miesime tak 10 -15 minút. Potom ho pomocou varechy v mise trochu dotvarujeme na bochník. Misu uzavrieme igelitom necháme odpočívať v kuchyni pol hodiny. Potom pridáme soľ a opäť premiesime. Uzavrieme aj s misou do igelitu a necháme ho v chladničke do rána.
  3. Ráno vyberieme misu a necháme pol hodiny postáť. Cesto vyklopíme na slabo pomúčenú dosku a rukami ho roztlačíme tak, aby vznikol kruh o hrúbke 2 cm. Rozkrojíme ho na 8 rovnakých častí, z ktorých potom gúľame šúľky. Jeden koniec je tenší druhý je hrubší. Každý šúľok uviažeme do uzlíka a položíme hrubším koncom hore na plech, na ktorý sme dali papier na pečenie. Dáme aj s plechom do veľkej igelitovej tašky a necháme kysnúť. Či sú nakysnuté zistíme podľa palcového testu. Ak zatlačením palca do cesta sa cesto rýchlo vráti do pôvodnej polohy, treba aby ešte kyslo. Ak sa vracia lenivejšie, už môžeme začať vyhrievať rúru, do ktorej sme dali na spodok starý plech.
  4. Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom. Cesto vložíme do rúry do stredu a do spodného plechu nalejeme 200 ml horúcej vody. Pečieme 10 minút pri 230 °C. Potom spodný plech vyberieme, teplotu znížime na 190 °C a pečieme ešte 25 - 30 minút.
  5. Briošky vyberieme na mriežku, potrieme maslom a necháme vychladnúť. Chuťovo sú výborné, jemné a mäkučké :)