Foto: siisa
Tu je ďalší dôkaz, že kvások môžeme bez problémov použiť aj pri pečení múčnikov. Môžete si dožičiť zdravé mlsanie nielen vy, ale hlavne deti. Zobraziť celý popisTu je ďalší dôkaz, že kvások môžeme bez problémov použiť aj pri pečení múčnikov. Môžete si dožičiť zdravé mlsanie nielen vy, ale hlavne deti. Tu je môj recept.
Postup
-
1
Pečenie si rozložíme do dvoch dní. Prvý deň večer si prikŕmime pšeničný kvások. Do misy si dáme 2 PL pšeničného kvásku a pridáme 100 g pšeničnej hladkej múky a 100 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame do hladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme vykvasiť pri izbovej teplote.
- 2
Na druhý deň, keď nám kvások vykvasí, zamiesime cesto podľa receptu. Miesiť môžeme ručne, ja som miesila v robote s hákom na miesenie cesta. Metličkami by sa mohli bublinky z kvásku rozbiť. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom ostatné ingrediencie okrem bielkov a soli. Tie si odložíme na neskôr. Cesto miesime tak 10 minút. Misu uzavrieme igelitom a necháme odpočívať pri izbovej teplote 2 hodiny.
- 3
Vyhrejeme si rúru na 200 °C. Potom si ušľaháme sneh z bielkov, do ktorých sme pridali štipku soli. Sneh opatrne, zľahka primiešame k cestu a vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy. Vysypala som ju hrubou múkou. Dáme do rúry piecť na strednú mriežku. Zatvoríme rúru a stiahneme teplotu na 180°C. Pečieme 50 minút. Skúsime špajdľou či je upečená.
- 4
Bábovku vyberieme, necháme vychladnúť a môžeme krájať. Musím povedať, že je úžasne nadýchaná a ľahučká. Dobrú chuť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Mám otázku - nemusí se přehazovat mokrou utěrkou - je povrch měkčí než u chleba?! To jsou otázky haha
Ďakujem ti veľmi pekne milá @Jack :) Príď sa potom pochváliť ako sa vydarila
Moja milá @Haji , ďakujem ti :) hehe, nie, nie, nemusí sa prehadzovať utierkou, je jemnučká :) Minule mi Tánička písala, že aj chlebík časom, keď vychladne bude mäkký, že načo tá utierka. Ale ja vždy pre istotu :D
Ďakujem veľmi pekne :)
Ďakujem :) Pšeničný kvások si môžeš vyrobiť z pšeničnej múky rovnako ako ražný. Treba použiť pšeničnú celozrnnú múku hladkú. Ja som si ho vyrobila z ražného kvásku. Odobrala som si jednu PL ražného kvásku a pridala 2PL pšeničnej celozrnnej hladkej múky. Samozrejme vodu. 4 dni som ho kŕmila ráno aj večer. Ale vždy som odobrala len jednu PL kvásku a pridala 2PL tej múky. Potom som ho kŕmila len večer. Až kým nebol max aktívny. Je s nim strašná práca. Ale keď z neho upečieš, potešíš sa a povieš si , že sa oplatilo :)
Aj mna láka príprava kvásku. Len mi nie je jasné, čo so zvyskom kvasku po odobratí 1 PL a naslednom prikŕmení. Môžeš mi to objasniť? Keď z niečoho odoberám, tak ostáva zbytok a čo s ním?
Ďakujem za odpoveď, prajem krásny už jesenný deň všetkým.
Ďakujem veľmi pekne za milé slová milá @Staja :) pšeničný kvások si z ražného môžeš hocikedy prerobiť, keď potrebuješ. Je zbytočné ho stále prikrmovať a starať sa o neho ak pravidelne nepečieš. Je s ním veľká robota :)
Pozri Marienka, odkladaj si len toľko kvásku, čo použiješ nabudúce pečenie..... 2-3 PL. Potom nemusíš riešiť, čo so zvyšným kváskom . Jednoducho dáš všetko a je. A zasa odložíš len 2-3 PL. A máš to bez problémov.
Ďakujem milá @Afataga :) hrozienka došli, ale mám podozrenie na jedného holuba :)
Zbytek kvásku, ze kterého jsi odebrala tu lžíci, můžeš uložit do lednice a skladovat i 5-6 dnů - během té doby ho můžeš kdykoliv přidat do pečiva kynutého droždím (chleba, rohlíky, dalamánky) nebo z něj udělat krkonošské kyselo.
Výborné jsou kváskové lívance z přebytků kvásku a také jsem četla (ale nevyzkoušela) zahustit s ním guláš - prý je to výborné.
Dakujem pekne, vysskusam, som zvedava, cco sa podari :)))))))))
Hehe, všetko píšem, nabudúce bude aj cit. kôra aj hrozienka a aj brusnice :DDD Milá @Mariamka , ďakujem za milý komentárik :) Prajem pekný deň
Aj ja teba zdravím milá @Farbu ška :) Poteší, keď napíšeš :) Ďakujem :)
Ďakujem milá @Kapucinka :)
Držím palčeky, isto sa podarí :)
Škoda, že nie je taká možnosť, tiež by som to uvítala :) Vôbec som nečakala, že bude taká nadýchaná, ale milo prekvapila :) chutila :) Ďakujem za milý komentárik :)
a ja ze co je taky vypaseny :-)))
Ešte že doletel, nenažranec jeden :D
Veľmi dobre si to vymyslel :) Je výborná, pochutnáš si :) Ďakujem za komentárik
Určite áno, treba postupovať postupne, lebo každý recept ťa niečo naučí. Potom už budeš skúsená a môžeš upiecť hocičo. Ale všetko je o istej praxi. Potom je všetko hračka :) Držím ti palčeky. Ďakujem za komentárik :)
Fantastickáááá ! Teda Siisa, klobúk dole ;-) si fakt super kváskarka .
Ahoj @Triminka , ak si večer nakŕmiš kvások, ráno s ním môžeš začať pracovať až keď nakysne. Sleduj jeho maximum a akonáhle zistíš, že už má tendenciu klesať, treba zamiesiť cesto. Určite nevydrží do poobedia.
Áno je to rozumné riešenie :)
Milá @Triminka , nerobila som ju ja s ražným kváskom, ja som použila pšeničný, lebo na tieto koláče je lepší. Ale videla som recepty aj s ražným. Ak robíš redší rozkvas, mohlo to urobiť redšie cesto.
A mozem do zitneho kvasku pouzit na rozkvas psenicnu muku,alebo to treba nejak podtupne spravit z razneho psenicny kvasok? Dakujem ti za trpezlivost a rady ;-)
Áno môžeš, daj 1PL ražného kvásku 100g pšeničnej a 100 g vody. Dôležité je nechať to riadne rozkvasiť. Môže to trvať aj viac ako 12 hodín. Musíš byť trpezlivá.
Dakujem, urcite ju opat vyskusam :-)
Vašu fotografiu sme otočili:
No teda Darinka, parádna je :) Tipujem, že je zo špaldovej múky. Viem, že obľubuješ zdravšie varianty. Ďakujem, že si vyskúšala a pridala foto. Som zvedavá ako vám chutila ✿
Ahoj, akurát som rozkrojila, je úžasná, síce nie je taká nadýchaná ako Tvoje, neviem, čím to je. Dala som do nej hrozienka namočené v rume a za hrať sekaných orechov a áno, múka špaldová celozrnná a hladká, polohrubú som nemala, nie som doma a možno to bude tou múkou, doma skúsim s polohrubou. A ešte namiesto cukru med.
Vašu fotografiu sme otočili:
Vyzerá fantasticky ! Máš pravdu, bude to tou múkou, polohrubá sa mi osvedčila aj pri buchtách a makovkách. Sú z nej oveľa lepšie ako z hladkej. Nabudúce skús a uvidíš. Ďakujem za foto. ♥
Vyzerá fantasticky ! Máš pravdu, bude to tou múkou, polohrubá sa mi osvedčila aj pri buchtách a makovkách. Sú z nej oveľa lepšie ako z hladkej. Nabudúce skús a uvidíš. Ďakujem za foto. ♥
Nenahralo cely komentar!
Tak napiste komentar este raz.
Uz som piekla ine dvakrat, ale nevyslo to! V recepte som len zmenila pomer muky, polovic hrubej a polovic polohr.spaldovej. Bolo to z dovodu, ze som nemala taku ako uvadzas Ty. Urcite s polohr. psenicnou bude este lepsia! Budem robit opakovacku.
Do cesta som dala aj susene pokrajane marhule. Dakujem moc!
Ďakujem veľmi pekne, že si recept odskúšala a hlavné je , že sa páčilo :)
Ako pridat obrazok si precitate tu:
varecha.pravda.sk/napoveda/ako-pridat-obrazok-do-diskusie...
V pripade, ze by sa Vam to aj napriek napovedi nedarilo, mozete poslat obrazok mailom na redakcia@varecha.sk , my ho za Vas zverejnime.
Woooow, tak tá je naozaj ukážková ! Gratulujem, tá sa ti vydarila ! Ďakujem, že si môj recept vyskúšala, a že si pridala foto....veľmi si ma potešila :) Si šikuľka ♥
Ďakujem, budem rada ak vyskúšaš :)
Pri tejto bábovke cesto nenechávame klasicky vykysnúť, vlastne ho necháme len dve hodiny odpočívať. Základné cesto na bábovku by nemalo byť tuhé, ale takej konzistencie, ako aj keď robíme bábovku bez kvásku s PDP. Vtedy sa do cesta ten sneh zapracúva ľahko. Sneh drží cesto nadýchané a kvások sa prejaví až v rúre vplyvom tepla. Mrzí ma, že sa nepodarila. Ale vidím, že si si šikovne poradila druhýkrát.