Kvásková bábovka

siisa - fotkasiisa, 28. septembra 2016
Kvásková bábovka
Foto: siisa

Tu je ďalší dôkaz, že kvások môžeme bez problémov použiť aj pri pečení múčnikov. Môžete si dožičiť zdravé mlsanie nielen vy, ale hlavne deti. Zobraziť celý popisTu je ďalší dôkaz, že kvások môžeme bez problémov použiť aj pri pečení múčnikov. Môžete si dožičiť zdravé mlsanie nielen vy, ale hlavne deti. Tu je môj recept.

Suroviny

Cesto:
180 g
200 g
100 ml
140 g
2 bal
4 ks
2 PL
štipka




Postup

  1. 1

    Pečenie si rozložíme do dvoch dní. Prvý deň večer si prikŕmime pšeničný kvások. Do misy si dáme 2 PL pšeničného kvásku a pridáme 100 g pšeničnej hladkej múky a 100 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame do hladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme vykvasiť pri izbovej teplote.

  2. 2

    Na druhý deň, keď nám kvások vykvasí, zamiesime cesto podľa receptu. Miesiť môžeme ručne, ja som miesila v robote s hákom na miesenie cesta. Metličkami by sa mohli bublinky z kvásku rozbiť. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom ostatné ingrediencie okrem bielkov a soli. Tie si odložíme na neskôr. Cesto miesime tak 10 minút. Misu uzavrieme igelitom a necháme odpočívať pri izbovej teplote 2 hodiny.

  3. 3

    Vyhrejeme si rúru na 200 °C. Potom si ušľaháme sneh z bielkov, do ktorých sme pridali štipku soli. Sneh opatrne, zľahka primiešame k cestu a vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy. Vysypala som ju hrubou múkou. Dáme do rúry piecť na strednú mriežku. Zatvoríme rúru a stiahneme teplotu na 180°C. Pečieme 50 minút. Skúsime špajdľou či je upečená.

    Kvásková bábovka - obrázok 3
  4. 4

    Bábovku vyberieme, necháme vychladnúť a môžeme krájať. Musím povedať, že je úžasne nadýchaná a ľahučká. Dobrú chuť.

    Kvásková bábovka - obrázok 4

Diskusia k receptu

jack
Máš ju nádhernú milá Siisa.Tak ako všetky tvoje recepty.Samozrejme ukladám a niekedy aj vyskúšam.*****.
1x siisa
haji
Ty mi dáváš, Sisinko!! Boženky, boženky, já budu nakonec ještě oživovat i pšeničný kvásek?! Oh! Krásná záležitost, sladká, ke kafíčku.
Mám otázku - nemusí se přehazovat mokrou utěrkou - je povrch měkčí než u chleba?! To jsou otázky haha
cesminaz
No fakt šikovná praca :-) v tom reze je ta babovka naozaj krasna nadychana :-)
1x siisa
martamm
Krasne sa Ti vydarila, citam recept vidim, ze pouzivas psenicny kvasok, s tym nemam skusenost, mohla by si napisat pripadne recept na jeho zalozenie? Alebo upresnit z akej muky ho robis, skusila by som podla razneho. Dakujem :)))))))))))
1x siisa
siisa
@Jack (28.9.2016 20:40)

Ďakujem ti veľmi pekne milá @Jack :) Príď sa potom pochváliť ako sa vydarila
siisa
@Haji (28.9.2016 21:27)

Moja milá @Haji , ďakujem ti :) hehe, nie, nie, nemusí sa prehadzovať utierkou, je jemnučká :) Minule mi Tánička písala, že aj chlebík časom, keď vychladne bude mäkký, že načo tá utierka. Ale ja vždy pre istotu :D
1x haji
siisa
@Martamm (28.9.2016 22:14)

Ďakujem :) Pšeničný kvások si môžeš vyrobiť z pšeničnej múky rovnako ako ražný. Treba použiť pšeničnú celozrnnú múku hladkú. Ja som si ho vyrobila z ražného kvásku. Odobrala som si jednu PL ražného kvásku a pridala 2PL pšeničnej celozrnnej hladkej múky. Samozrejme vodu. 4 dni som ho kŕmila ráno aj večer. Ale vždy som odobrala len jednu PL kvásku a pridala 2PL tej múky. Potom som ho kŕmila len večer. Až kým nebol max aktívny. Je s nim strašná práca. Ale keď z neho upečieš, potešíš sa a povieš si , že sa oplatilo :)
1x nyja
staja
Krásna bábovka, zase jeden vydarený kúsok. Pšeničný kvások zatiaľ nemám, ale lákajú ma tvoje krásne recepty, ktoré nám tu z neho pravidelne ponúkaš. Vďaka za návod, ako sa k nemu dopracovať.
1x siisa
marienka44
@Siisa (28.9.2016 22:40)

Aj mna láka príprava kvásku. Len mi nie je jasné, čo so zvyskom kvasku po odobratí 1 PL a naslednom prikŕmení. Môžeš mi to objasniť? Keď z niečoho odoberám, tak ostáva zbytok a čo s ním?
Ďakujem za odpoveď, prajem krásny už jesenný deň všetkým.
1x siisa
afataga
vyzera nadherne, ale mne tam chybaju hrozienka, nemozem si pomoct :-)
1x siisa
siisa
@Staja (29.9.2016 07:51)

Ďakujem veľmi pekne za milé slová milá @Staja :) pšeničný kvások si z ražného môžeš hocikedy prerobiť, keď potrebuješ. Je zbytočné ho stále prikrmovať a starať sa o neho ak pravidelne nepečieš. Je s ním veľká robota :)
siisa
@Marienka44 (29.9.2016 08:34)

Pozri Marienka, odkladaj si len toľko kvásku, čo použiješ nabudúce pečenie..... 2-3 PL. Potom nemusíš riešiť, čo so zvyšným kváskom . Jednoducho dáš všetko a je. A zasa odložíš len 2-3 PL. A máš to bez problémov.
siisa
@Afataga (29.9.2016 09:58)

Ďakujem milá @Afataga :) hrozienka došli, ale mám podozrenie na jedného holuba :)
mariamka
ty nedas pokoj, uz kolko ludi si zviedla na kvaskovanie? :) myslim, ze mapa sa rozrastla :) ale to je len dobre, vyzera velmi pekne, sumerne, viem, ze je to tazke, takze mas moj velky obdiv, mne by v nej mozno pasovala citr. kora, hrozienka al. brusnice, nech sa dari
1x siisa
iva2111
@Marienka44 (29.9.2016 08:34)

Zbytek kvásku, ze kterého jsi odebrala tu lžíci, můžeš uložit do lednice a skladovat i 5-6 dnů - během té doby ho můžeš kdykoliv přidat do pečiva kynutého droždím (chleba, rohlíky, dalamánky) nebo z něj udělat krkonošské kyselo.
Výborné jsou kváskové lívance z přebytků kvásku a také jsem četla (ale nevyzkoušela) zahustit s ním guláš - prý je to výborné.
siisa
@Mariamka (29.9.2016 15:44)

Hehe, všetko píšem, nabudúce bude aj cit. kôra aj hrozienka a aj brusnice :DDD Milá @Mariamka , ďakujem za milý komentárik :) Prajem pekný deň
siisa
@Farbu ska (29.9.2016 16:10)

Aj ja teba zdravím milá @Farbu ška :) Poteší, keď napíšeš :) Ďakujem :)
jozka2
Mas ju nadherne nadychanu ,zaiste aj tak chuti ,len skoda,z e nemozem ochutna


1x siisa
siisa
@Jozka2 (29.9.2016 19:18)
Škoda, že nie je taká možnosť, tiež by som to uvítala :) Vôbec som nečakala, že bude taká nadýchaná, ale milo prekvapila :) chutila :) Ďakujem za milý komentárik :)
patroveckypitrs
Recept posielam dcére do zahraničia, to keď príde na návštevu, tak s takouto dobrou bábovkou. Musí byť veľmi dobrá. 5* a ukladám.
1x siisa
siisa
@Patroveckypitrs (30.9.2016 10:49)

Veľmi dobre si to vymyslel :) Je výborná, pochutnáš si :) Ďakujem za komentárik
monty469
Babovka vyzera super;-) Casom sa dopracujem aj k nej. Tento vikend je na plane opät tvoj chlebik a skusim aj ciabaty. Drz palce;-)
siisa
@Monty469 (30.9.2016 19:30)

Určite áno, treba postupovať postupne, lebo každý recept ťa niečo naučí. Potom už budeš skúsená a môžeš upiecť hocičo. Ale všetko je o istej praxi. Potom je všetko hračka :) Držím ti palčeky. Ďakujem za komentárik :)
nyja
@Siisa (1.10.2016 02:32)

Fantastickáááá ! Teda Siisa, klobúk dole ;-) si fakt super kváskarka .
1x siisa
siisa
Ďakujem veľmi pekne milá @Nyja , vážim si tvoju pochvalu :)
haji
Dnes jsem tvou kváskovou bábovku, milá Simonko, provedla. Rozkvasila jsem režný kvásek hladkou moukou a vodou. Držela jsem si palce, aby to "dal". Šikula, dal to, jen byl trochu řídký, ale žil. Přidala jsem sekané vlašské ořechy, čokoládu a hrst kandované citronové kůry. Pekla jsem v silikonové formě. Příště vyzkouším skleněnou formu. Upečeno jsem měla dřív - víc mi peče má letitá kámoška Mora. Neodolala jsem a testla vlažný vzorek. Výborná, nadýchaná, zvláštní chuť /režný základ/ doplnily ořechy, čokoláda i citronát. Nemá chybu! Čekám ohlasy od sousedů, bo jsem se poctivě podělila. Doporučuji všem!! kdo kváskují!! Snadný postup, výtečný výsledek.
1x siisa
siisa
Moja zlatá @Haji , teším sa každému tvojmu odskúšaniu :) Moje začiatky boli tiež kadejaké a vydržala som, lebo som verila, že ďalší pokus bude lepší. Potom človek chytí prax a získa skúsenosti a ide to. Držím palce !
1x haji
triminka
@Siisa ahoj,mozen poprosit radu? ak si vecer dam spravit kvasok,kedy s nim na druhy den pracovat a spravit cesto?rano po cca 12 hodinach,alebo vydrzi do poobedia (cca 20hod)? dakujem

siisa
@Triminka (19.10.2016 18:59)

Ahoj @Triminka , ak si večer nakŕmiš kvások, ráno s ním môžeš začať pracovať až keď nakysne. Sleduj jeho maximum a akonáhle zistíš, že už má tendenciu klesať, treba zamiesiť cesto. Určite nevydrží do poobedia.
triminka
@Siisa (20.10.2016 16:42) tak som si to prehodila a kvasok som nakrmila rano o 5h a poobede o 5som zamiesila cesto. Chutovo vyborna babovka,len som asi niekde spravila chybu,lebo cesto je z vnutra vlhke,akoby nedopecene.Kvasok bol razny, po 50min na 180C som skusila spajdlou a bolo malilinko na nej.tak som po 5min skusala opat a bolo uz viac cesta na nej.zakryka som vrch alobalom,piekla dalsich 10min a na celej spajdli bolo cesto. Nemam s kvaskom skusenosti,tak netusim co sa stalo.Ale je uz zjedena,takze chutila
siisa
@Triminka (21.10.2016 19:35)

Milá @Triminka , nerobila som ju ja s ražným kváskom, ja som použila pšeničný, lebo na tieto koláče je lepší. Ale videla som recepty aj s ražným. Ak robíš redší rozkvas, mohlo to urobiť redšie cesto.
triminka
@Siisa (21.10.2016 20:22)
A mozem do zitneho kvasku pouzit na rozkvas psenicnu muku,alebo to treba nejak podtupne spravit z razneho psenicny kvasok? Dakujem ti za trpezlivost a rady ;-)
siisa
@Triminka (21.10.2016 22:00)

Áno môžeš, daj 1PL ražného kvásku 100g pšeničnej a 100 g vody. Dôležité je nechať to riadne rozkvasiť. Môže to trvať aj viac ako 12 hodín. Musíš byť trpezlivá.
danda3
Ahoj, milá @siisa , tak bábovka upečená, celý byť rozvoňaný, to čakanie bude nekonečné...



1x siisa
siisa
@Danda3 (5.12.2016 17:06)

No teda Darinka, parádna je :) Tipujem, že je zo špaldovej múky. Viem, že obľubuješ zdravšie varianty. Ďakujem, že si vyskúšala a pridala foto. Som zvedavá ako vám chutila ✿
danda3
@Siisa (5.12.2016 18:10)

Ahoj, akurát som rozkrojila, je úžasná, síce nie je taká nadýchaná ako Tvoje, neviem, čím to je. Dala som do nej hrozienka namočené v rume a za hrať sekaných orechov a áno, múka špaldová celozrnná a hladká, polohrubú som nemala, nie som doma a možno to bude tou múkou, doma skúsim s polohrubou. A ešte namiesto cukru med.


1x haji
siisa
@Redakcia (5.12.2016 20:16)

Vyzerá fantasticky ! Máš pravdu, bude to tou múkou, polohrubá sa mi osvedčila aj pri buchtách a makovkách. Sú z nej oveľa lepšie ako z hladkej. Nabudúce skús a uvidíš. Ďakujem za foto. ♥
siisa
@Danda3 (5.12.2016 19:47)

Vyzerá fantasticky ! Máš pravdu, bude to tou múkou, polohrubá sa mi osvedčila aj pri buchtách a makovkách. Sú z nej oveľa lepšie ako z hladkej. Nabudúce skús a uvidíš. Ďakujem za foto. ♥
gitusa77
@Redakcia (17.1.2017 15:04)
Uz som piekla ine dvakrat, ale nevyslo to! V recepte som len zmenila pomer muky, polovic hrubej a polovic polohr.spaldovej. Bolo to z dovodu, ze som nemala taku ako uvadzas Ty. Urcite s polohr. psenicnou bude este lepsia! Budem robit opakovacku.
Do cesta som dala aj susene pokrajane marhule. Dakujem moc!
siisa
@Gitusa77 (17.1.2017 16:06)

Ďakujem veľmi pekne, že si recept odskúšala a hlavné je , že sa páčilo :)
siisa
@Gitusa77 (19.1.2017 21:25)

Woooow, tak tá je naozaj ukážková ! Gratulujem, tá sa ti vydarila ! Ďakujem, že si môj recept vyskúšala, a že si pridala foto....veľmi si ma potešila :) Si šikuľka ♥
macka78
Tak túto bábovku musím vyskúšať, tá sa teda vydarila... Chválim
1x siisa
staja
Upiekla som podľa tvojho receptu a nebola podľa môjho očakávania. Do vykysnutého cesta sa veľmi ťažko zapracovával sneh z bielkov, nechcela som to celkom rozbiť a bolo to poznať na štruktúre - nebola nadýchaná ako by som chcela. Pred nejakým časom som robila s kváskom tak, že som klasicky vymiešala suroviny a na konci som pridala 3 PL kvásku miesto kypriaceho prášku. Tá bola vydarená.
1x siisa
siisa
@Staja (13.5.2019 17:18)

Pri tejto bábovke cesto nenechávame klasicky vykysnúť, vlastne ho necháme len dve hodiny odpočívať. Základné cesto na bábovku by nemalo byť tuhé, ale takej konzistencie, ako aj keď robíme bábovku bez kvásku s PDP. Vtedy sa do cesta ten sneh zapracúva ľahko. Sneh drží cesto nadýchané a kvások sa prejaví až v rúre vplyvom tepla. Mrzí ma, že sa nepodarila. Ale vidím, že si si šikovne poradila druhýkrát.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia