Kvásková bábovka
Autor receptu: siisa
Tu je ďalší dôkaz, že kvások môžeme bez problémov použiť aj pri pečení múčnikov. Môžete
si dožičiť zdravé mlsanie nielen vy, ale hlavne deti. Tu je môj recept.
Postup
- Pečenie si rozložíme do dvoch dní. Prvý deň večer si prikŕmime pšeničný kvások. Do misy si dáme 2 PL pšeničného kvásku a pridáme 100 g pšeničnej hladkej múky a 100 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame do hladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme vykvasiť pri izbovej teplote.
- Na druhý deň, keď nám kvások vykvasí, zamiesime cesto podľa receptu. Miesiť môžeme ručne, ja som miesila v robote s hákom na miesenie cesta. Metličkami by sa mohli bublinky z kvásku rozbiť. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom ostatné ingrediencie okrem bielkov a soli. Tie si odložíme na neskôr. Cesto miesime tak 10 minút. Misu uzavrieme igelitom a necháme odpočívať pri izbovej teplote 2 hodiny.
- Vyhrejeme si rúru na 200 °C. Potom si ušľaháme sneh z bielkov, do ktorých sme pridali štipku soli. Sneh opatrne, zľahka primiešame k cestu a vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy. Vysypala som ju hrubou múkou. Dáme do rúry piecť na strednú mriežku. Zatvoríme rúru a stiahneme teplotu na 180°C. Pečieme 50 minút. Skúsime špajdľou či je upečená.
- Bábovku vyberieme, necháme vychladnúť a môžeme krájať. Musím povedať, že je úžasne nadýchaná a ľahučká. Dobrú chuť.