Kvásková bábovka

Autor receptu: siisa

Tu je ďalší dôkaz, že kvások môžeme bez problémov použiť aj pri pečení múčnikov. Môžete si dožičiť zdravé mlsanie nielen vy, ale hlavne deti. Tu je môj recept.

Postup

  1. Pečenie si rozložíme do dvoch dní. Prvý deň večer si prikŕmime pšeničný kvások. Do misy si dáme 2 PL pšeničného kvásku a pridáme 100 g pšeničnej hladkej múky a 100 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame do hladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme vykvasiť pri izbovej teplote.
  2. Na druhý deň, keď nám kvások vykvasí, zamiesime cesto podľa receptu. Miesiť môžeme ručne, ja som miesila v robote s hákom na miesenie cesta. Metličkami by sa mohli bublinky z kvásku rozbiť. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom ostatné ingrediencie okrem bielkov a soli. Tie si odložíme na neskôr. Cesto miesime tak 10 minút. Misu uzavrieme igelitom a necháme odpočívať pri izbovej teplote 2 hodiny.
  3. Vyhrejeme si rúru na 200 °C. Potom si ušľaháme sneh z bielkov, do ktorých sme pridali štipku soli. Sneh opatrne, zľahka primiešame k cestu a vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy. Vysypala som ju hrubou múkou. Dáme do rúry piecť na strednú mriežku. Zatvoríme rúru a stiahneme teplotu na 180°C. Pečieme 50 minút. Skúsime špajdľou či je upečená.
  4. Bábovku vyberieme, necháme vychladnúť a môžeme krájať. Musím povedať, že je úžasne nadýchaná a ľahučká. Dobrú chuť.