Foto: pacun110
Toto je taká variácia na guľášik,veď guľáš je typické improvizačné jedlo,ktoré sa nemôže variť presne podľa receptu ako niektoré iné jedlá - sneh z Zobraziť celý popisToto je taká variácia na guľášik,veď guľáš je typické improvizačné jedlo,ktoré sa nemôže variť presne podľa receptu ako niektoré iné jedlá - sneh z bielkov,alebo čo...
Postup
-
1
...zoberiem si jedno alebo dve kurence -
-
2
...a rozdelím ich na mäso guľášové a polievkové.Keďže som kuraciu polievku varil minule, tak polievkové mäso odložím do mrazničky.Guľášové mäso nie je úplne vykostené,ale sú tam aj kosti - napríklad stehná a chrbty.Guľáš má potom lepšiu chuť,lebo ako vieme kosti dodávajú tú fajnovosť...!
-
3
... poriadne osolím,okorením a orascisticovím ...
-
4
...a na oleji prudko opražím.ALE PRUDKO!!!Kuštik väčšie, ale nie veľké - cibuľu nakrájam na kúsky,pridám aj cesnak ...
-
5
..keď sa mäso zatiahne a obelie,tak tú cibuľu a cesnak tam pridám a pridám aj dosť veľa mletej červenej papriky,aj pálivej,nech to má peknú farbu a štipká to ako správny guľáš štipkať má...
-
6
...pokiaľ sa mi mäso dusí,keď treba trošku podlievam,dusí sa nie veľmi dlho,lebo kuracina je rýchlo mäkká,si nakrájam zemiaky,papriku a paradajku.Možno sa na mňa budete hnevať,ale ja dávam paradajku neobielenú,lebo podľa mňa musí v guľáši plávať tá šupka,bez nej to nie je ono!!!Guľáš bez šupky z paradajky je ako pivo bez peny - piť sa dá,ale nevyzerá to pekne...
-
7
...keď je čas tak zeleninu a zemiaky pridám k mäsu a pridám aj,druhý krát,cesnakodrtičom podrvený cesnak...a prečo?Lebo prvý krát ho pridávam pre chuť a druhý krát pre vôňu!!! Samozrejme,že ešte pred tým,krátko po mäse,som tam dal aj,na zahustenie, 2 na drobné kúsky pokrájané zemiaky.DO GUĽÁŠU MÚKA NEPATRÍ!!!!
-
8
...v druhom hrnci,v slanej vode,uvarím domácu mrveničku - keďže som ja nemal,tak som uvaril kúpenskú...scedím,prelejem studenou vodou a hotovo!
-
9
...po dovarení ho,pridám ešte dosť veľa majoránky,už nevarím,prípadne dochutím a podávam,zmiešaný s mrveničkou a z na kolieska pokrájanou cibuľkou...fajnýýý je!!!(Janka H. - ďakujem za inšpiráciu...)
ináč 100% súhlasím, že do guláša múka nepatrí .... takýto gulášik sme doma ešte nevarili, vyzerá výborne ako všetky recepty od teba :-)
Slovenčina je ľúbozvučný jazyk, ale až tak ho zmäkčovať nie je potrebné.
Malé upresnenie:
"6 .....pokiaľ sa mi mäso dusí..."
Máte na mysli Vaše vlastné mäso, alebo má byť správne: ".....pokiaľ sa mäso dusí..."
Možno by stálo za opravenie tohoto nezmyslu, aby Vás niekto neobvinil z navádzania na samovraždu...?!
na slovíčko guľáš