Kuracie prsia v smotanovej omáčke so šampiňónmi a šunkou fotorecept

eviana - fotkaeviana, 8. septembra 2013
Kuracie prsia v smotanovej omáčke so šampiňónmi a šunkou (fotorecept)
Foto: eviana

U nás veľmi obľúbené jedlo... kiež by boli lesné huby, vtedy nepridávam šunku, len nechám rozvinúť v smotanovej omáčke chuť a vôňu hríbikov... mňam :)

3-4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
150 g
100 g
50 g
200 ml
1 ČL
1/2 ČL
1 ČL
4 PL
1/2 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si marinádu z oleja, čerstvo namletého korenia, mletej papriky, soli a solčanky (len 1/2 ČL, druhú polovicu dáme do omáčky)

    Kuracie prsia v smotanovej omáčke so šampiňónmi a šunkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Takto namarinové mäso necháme aspoň hodinu pred prípravou odložené v chladničke

    Kuracie prsia v smotanovej omáčke so šampiňónmi a šunkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...šampiňony a šunku si nakrájame na malé kúsky

    Kuracie prsia v smotanovej omáčke so šampiňónmi a šunkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...na kúsku masla podusíme šampiňóny cca 5-7 minút, pridáme 1/2 ČL solčanky a 1/2 KL čerstvo namletého čierneho korenia, prípadne dochutíme soľou

    Kuracie prsia v smotanovej omáčke so šampiňónmi a šunkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...pridáme šunku, necháme 5 minút spolu podusiť

    Kuracie prsia v smotanovej omáčke so šampiňónmi a šunkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...podlejeme šľahačkovou smotanou a necháme zredukovať

    Kuracie prsia v smotanovej omáčke so šampiňónmi a šunkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...keď nie je čas na zredukovanie omáčky, prípadne jej potrebujeme viac, tak si v 1 dl mlieka rozhabarkujeme 1/2 PL polohrubej múky a týmto omáčku zahustíme aj nadrobíme

    Kuracie prsia v smotanovej omáčke so šampiňónmi a šunkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...potom si už len spravíme prílohu - my máme k tomuto najradšej chrumkavé opekané zemiaky a sprudka na rozpálenej panvici osmažíme kuracie prsia - cca 3 minúty z každej strany, aby zostali šťavnaté. Pod prsia nepridávam žiadny olej, stačí ten z marinády. A fajná papanica je na svete :)

    Kuracie prsia v smotanovej omáčke so šampiňónmi a šunkou (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

pusta
veľmi chutný receptík, všetko vynikajúco ladí, skvelá chuť.
elysa
áno, aj si mňamkám, musela to byť bašta...
zifi
v jednej restauracii robia podobny recept, ale davaju to s cestovinou ( penne) a masko pokrajaju na hrubsie rezance a posypu syrom...
eviana
@pusta , ďakujem za Tvoje milé slová, spravili mi veľkú radosť :)
eviana
@elysa , fajná bašta a nenáročná na čas aj suroviny ... ďakujem :)
eviana
@zifi , aj s cestovinou to môže byť fajné... ale syrom by som to už nesypala... :)
beky
vynikajúce, mňaam. veľmi nám chutilo :)
eviana
@beky , ďakujem Ti veľmi za slová uznania aj za odvahu vyskúšať, som rada, že Vám chutilo :)
havino
pekný recept, mám v pláne na nedeľu veľmi podobne s mrazenými hríbami, práškom z pomletých húb, no len ja tiež viem,že sa má redukovať, no len redukuj na 8 porcii a ked aj omáčky musí byť, to sa nedá, z litra smotany veru nebudem robiť, nastavím pekne málinko múky a chutné bude, ako tvoje, 5 *
eviana
@havino , som rada, že sa Ti recept páči Táni. Viem o čom hovoríš, my sme všetci šťavoví, takže často musím nadstavovať. Tak držím palce nech sa zadarí a nech chutí, aj keď Tvoja kuchyňa je vždy zárukou skvelej chuti :) Ďakujem Ti za milé slová ♥
pusta
@eviana , tvoji stravníci majú nebíčko v papuľke :-)))))
receptík za 5 hviezdičiek.
marienkat
Vyzera to lakavo. Mozem sa opytat, aku sunku tam davate, to nie je taka nakrajana na tenke platky uz v obchode, ale nejaka vcelku, aby sa dala pokrajat na kocky? Dalej sampinony ake - z konzervy? Co je to solcanka? A posledna otazka, co znamena zredkovat? Dakujem.
afataga
tak si dnes sedim na kave, cakam kamosku, schmatnem Pravdu a co vidim? tento recpet, prijmi moje gratulacie :-)
eviana
@afataga , ďakujem, si milá, rada som Ťa nechtiac prekvapila... teším sa, že som opäť mala tú česť... aj tatík bude rád, odkladá si tieto moje "úspechy" a chváli sa akú má šikovnú dcérenku, že celá po ňom (tiež v kuchyni rád vymýšľa) :)
@redakcia , ďakujem za zaradenie do tlačenej prílohy, veľmi si to vážim :)
obor123
Výborné jedlo. Vypadá veľmi, veľmi jedlé. Môžem mať 1 otázku? Asi si stojím na kábli, čo je solčanka? Ani náhodou mi to neťukne. Ďakujem.
eviana
@obor123 , solčanka je slovenský výrobok z dediny pri Topoľčanoch - zo Solčian - je to zeleninové ochucovadlo (zmes soli, sušenej zeleniny a byliniek) bez glutamanu sodného. Toto jedlo sa dá však spraviť aj bez nej.