Kuracie prsia na veľmi divoko fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 11. mája 2013
Kuracie prsia na veľmi divoko (fotorecept)
Foto: mesiar50

Postup prípravy je jednoduchý ,ale trošku zdĺhavejší k vôli pácovaniu mäsa.Napísal som to po lopate... zvládne ho hocikto.

10
porcií
200 minút
príprava

Suroviny

Pác na mäso :
2 l
50 g
1 čl
1 PL
1 ks
2 ks
1 ks
2-4 ks
Suroviny na sós(omáčku):
Suroviny na knedľu :

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zelko z 2l vody som povaril 5 min.

    Kuracie prsia na veľmi divoko (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do vychladnutej vody som pridal zeleninu a rezne z kuracích pŕs. Dal som zrieť do chladničky na 48 hodín.Musíme dbať na to aby sa nám do pácovaného mäsa nedastali omrvinky z chleba resp,z iných druhov pečív.

    Kuracie prsia na veľmi divoko (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po dvoch dňoch mäso opláchneme a zeleninu z cedíme a tiež umyjeme.

    Kuracie prsia na veľmi divoko (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zeleninu posekáme na kocky

    Kuracie prsia na veľmi divoko (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ďalej si na masle rýchle osmažíme kuracie prsia z oboch strán.

    Kuracie prsia na veľmi divoko (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Maslo neprepalujme ak sa dá,lebo ho budeme potrebovať pod zeleninu.

    Kuracie prsia na veľmi divoko (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na obrázku vidíte už narýchlo opražené rezne

    Kuracie prsia na veľmi divoko (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do masla čo sme si našporili dáme osmažiť posekanú zeleninu.

    Kuracie prsia na veľmi divoko (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ďalej si pridáme k zelenine hnedý cukor a rozpustíme ho

    Kuracie prsia na veľmi divoko (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Túto zmes som podlial 1250 ml studenej vody (1l a 250ml) Do tohto vývaru som pridal už usmažené mäso.Varil som cca.20 min.

    Kuracie prsia na veľmi divoko (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Zhruba po tých 20-tich minútach som mäso z vývaru vybral a začal som robiť sós resp.omáčku.Ponorným mixérom som zeleninu spoločne z vývarom posekal na jemnú hmotu.

    Kuracie prsia na veľmi divoko (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Z cca.50 ml oleja(masla prípadne z bravčovej masti) si spravíme zápražku(zásmažku) Musíme dávať pozor má tendenciu sa rýchlo pripáliť. Keď zhnedne podlejeme ju studenou vodou rýchlo,ale dôkladne premiešame a nalejeme ho do vriaceho vývaru čo sme si predtým rozkutroval i(rozmixovali) A povaríme 10-15 min.Keď tam budete mať hrčky z tej zápražky žiadne strachy... Ponorný mixér to vyhladí...Musím,ale poznamenať kto nechce pridať zápražku resp. nemôže múku tak si ju tam nemusí miešať.Kto zase áno tak radšej zápražku(zásmažku) pridať na dvakrát prípadne na trikrát to k vôli hustote,že kto akú má rád.

    Kuracie prsia na veľmi divoko (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    V bode 13 máte možnosť vidieť už zahustené a najemno vykutrovaný sós(omáčku) V konečnom bode ju budeme dochucovať a to : SOĽ- podla chuti v mojom prípade menšia kávová lyžička.SMOTANA NA VARENIE u mňa to bolo (rajo 360 ml resp.2ks tejto smotany na varenie)Po tomto úkone dáme opatrne povariť cca. 10-15 min.Po odstavení z ohňa pridáme ešte trochu Č.MLETÉHO KORENIA a 4 KL OBYČAJNEJ HORČICE.Šťavu z jedného CITRÓNA,ale samozrejme dáte si tam podľa vlastnej chuti a uváženia.A celkom na koniec si mäsko poukladáme do sósu.Necháme vychladnúť a skladujeme pri teplote cca.5 st.C.

    Kuracie prsia na veľmi divoko (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Podotýkam ,prosím knedle som si dal kysnúť keď sa mi mäso varilo Mám knedle už aj vo viacerých svojich receptoch,ale ak chcete môžeme si to zopakovať Suroviny na knedľu: 500 g polohrubej múky//droždie suché 1.bal hmotnosť 7g.//50ml olej slnečnicový//štipka soli//štipka cukru//300 ml voda vlažná(nie horúca !)//1 celé vajce Moju vŕtačku už poznáte... Jej pomocou som cesto do hladka vymiešal resp.vymiesil

    Kuracie prsia na veľmi divoko (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Po cca. 40-60 min.bolo cesto nakysnuté.Spravil som si dva podlhovasté bochníčky a varil som to v pare 25 min.AKO SOM TIE KNEDLE VARIL SI MUSÍTE VYHľADAŤ V MOJOM NIEKTOROM RECEPTE. SORRY(zabudol som ten parný vynález tentokrát odfotiť.)Priatelia prajem vám dobrú chuť

    Kuracie prsia na veľmi divoko (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Domáca zabýjačka

    Kuracie prsia na veľmi divoko (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    KTO SI MYSLÍ,ŽE NECHCE MIEŠAŤ PÁC POMOCOU NAKLADAČA,,Zelka"KTORÝ OBSAHUJE kyselinu benzoovú UVÁDZAM NATURÁLNU VERZIU : 2L VODY// 75g kuchynskej(kamennej soli)/ /koreniny ktoré figurujú na obale zelka// 1PL kryštálového cukru/ /1/2 šťavy z citróna Postup:.Po zovretí vody varíme asi 5-10 min.Mäso pridávame už do vychladnutého nalevu

    Kuracie prsia na veľmi divoko (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

74 komentárov k receptu
ahoj tak vitaj doma vidim že už vyvaraš tak je dobre maš to velmi pekne nafotene a zrozumitelne napísane aj knedla sa ti vvydarila ukladam
zaujali ma tie komentare :) taka kuracia svieckova mi to pride, ale vysperkovana do detailu, inak cesto na knedlu radsej redsie, aby pekne "pila" :) to nie je ta salatova misa, co sme vlani vyhrali v hokeji ? :) ja uz vsade vidim tej hokej :)
marinovať v zelku, no čo sa už tu človek nenaučí? super jedlo si uvaril, veľmi chutné. Ak môžem, dovolím si napísať, práve na takéto opraženie, či už mäsa, zeleniny, lebo predsa je trochu zdlhavejšie a nechceme zhorené maslo, je fantastické prepustené maslo ghí, super vec, určite taký kuchár,ako si ty, využiješ. Robievam si ho doma, z masla nie z marketu, ale z predajne, z výrobni tvarohu, masiel.
Tak takto napísaný rcp mám zo všetkých najradšej! Doslova i do písmena pre "autodidakta" (???-:))) )! Techologický postup podľa Teba, vážený @mesiar - je predpokladom zvládnutia prípravy "na betón" bezproblémový! Ďakujem a určite vyskúšam aj "double D" kuracinku á la Mäsiar @mesiar ! Chute a vône Tvojej kuchyne lákajú!!!
@havino
zelkovým nálevom ma naučil marinovať asi pred 20 rokmi jeden starší mäsiar kamarát.Robil takýmto spôsobom aj veľkonočnú šunku.Koreniny
obsiahnuté v nakladači na uhorky používa aj mäsopriemysel.To ghí nepoznám,ale musíš byť šikulka keď si to vieš doma spraviť.Iste je to
super maslo.Ďakujem ti za pekný komentár.
Samozrejme tam už išlo viac soli.
@sracz
Som milo prekvapený,že taký odborník z kuchyne ako si ty sa pristavil pri mojom rcp.Takýmto spôsobom som marinoval dávnejšie aj divinu.Ale tuším tam ten čas pácovania bol 4 dni.Tá omáčka sa chuťovo podobá ak sa pamätáš boli tie konzervy...hovädzie na divoko
či tak nejak.Mäsko za dva dni prezrelo...dalo sa jesť už za surova.
Vyskúšaj...neobanuješ.Ďakujem ti za pozitívny komentár.Prajem ti
len všetko dobré.
Priznám sa bez mučenia, v posledných rokoch sa mi nechce mäso pácovať, hoci rodičia (áno aj ocino bol vynikajúci kuchár) všetko pácovali. Preto moja rodina hovorieva, že dobré, ale nie tak veľmi, ako keď robili starkí (pácovali tiež s nakladačom). Ďakujem za pripomenutie starých časov a sľubujem, že znovu začnem pácovať.
@modrykamen
To skôr ja sa ti musím poďakovať...pripomenul si mi môjho starkého
ktorý bol tiež mäsiar.Vedel okolo mäsa rôzne ťahy.Máš pravdu naši
predkovia boli šikovný a vynaliezavý.Veľa vecí si museli spraviť takpovediac na kolene.Tvoj ocino bol dozaista umný a šikovný.Poznám len málo ľudí, ktorý ovládajú techniku pácovania.Vďaka @modrykamen .
@mesiar , perfekne spracovaný postup, vynikajúco vysvetlený a zrozzmiteľne vysvetlený.
zelko na pácovanie je úžasný nápad, obsahuje všetky potrebné koreninyv správnom pomere.
hotovú omáčku máš nádherne sametovú.
mám otázku: je nutné robiť ešte zásmažku, síce nemám výhrady, ale hádam rozmixovaná zelenina dostatočne zahustí omáčku. ale, kto ako uzná za vhodné a čo mu je lepšie.
a ešte otázka: údenú slaninu nedávaš? aspoň do omáčky alebo to už je len vec chuti. podľa mňa k jedlám na divoko ide dobre.
dakujem ti za odpoved.
@lusinkab
Rodinke sa to pozdáva...mäso sa uvarilo za cca ani nie 20min.
Omáčka je jemne kyslastá od horčice a citrónovej šťavy...
U takej vynikajúcej kuchárky sa môjmu receptu dozaista bude páčiť.
Ďakujem ti lusinkab
PS:Ale ani ty sa nemusíš sťažovať,len nedávno som bol u,, teba"...
tvoje teľacie curry je naozaj perfektné
@pusta
tá omáčka sa mi zdala redšia,ale možno iba mne,keďže som
zástancom skôr tej hustejšej konzistencie.Som rád,že mi píšeš musím tam poznačiť,že tú zásmažku ,,podľa potreby".alebo kto nemusí múku
resp.nemôže tak tam sa tá múka škrtá.A záleží samozrejme aj na
pomeru voda=zelenina atď.Práve preto aby sós nebol riedky tak som
dolial iba toľko vody.Musím sa ale priznať,že ma inšpiroval tvoj rcp
a aj som z neho čerpal.Napríklad,že som neprepasíroval sós.Vďaka ti.
Slaninku nedávam sám neviem prečo iste by tam nekazila nič.Recept
poznám od mojej tety...možno preto som nechcel inovovať.Ďakujem ti
pusta,že taká odborníčka z kulinárstva si našla čas na môj rcp.
Prajem ti krásny deň

mesiar50, ja dokonca musím narieďovať rozmixovanú zeleninu, najčastejšie dobrým domácim hovädzím vývarom. preto nerobím zásmažku, nemám ju rada v omáčkach. sú pravda také, kde sa bez nej nezaobídeš.
však časom, inokedy môžeš vyskúšať aj s dobrou domácou údenou slaninou.
a ešte som nespomenula, že tá smotana na varenie v tomto jedle je oveľa lepšia, ako je kyslá smotana. z toho je omáčka sametová. v klasickej tradičnej sviečkovej omáčke to síce nerobia, ale ja dávam 33%-nú sladkú smotanu, a ak viem vopred,že budem robiť, nechávam ju pred tým skysnúť a to je v omáčke fantastická lahôdka. vyskúšaj príležitostne, ak chceš.
prajem krásny pohodový deň aj tebe. :-)
@manya
Dostal som s tých rozdrvených korenín chuť ktorá
pasuje nie len ku kuraciemu mäsu.Pridaním rýchlosoli a kamennej soli
sa dajú pácovať aj br.bôčik atď. ako konzervovanie pred údením.Tu
sa dá použiť redukcia na rýchlosoľ.Ďakujem
Je to pre mňa niečo nové , s tým nič nepokazím , iba, že na tento spôsob si vyskúšam hovädzie , mám kúsok židovku , cc na 5/6 plátov, vyskúšam. Dík za recept :-)
@izabella929
špekuloval som nad tým,že väčšinu korenín obsiahnuté v nakladači dodnes používa mäsovýroba... to ma vlastne posunulo k tomu aby som sa tým začal zaoberať.No samozrejme som to nevyhútal ja.
Ďakujem ti za tvoj pekný komentár.
Recept vyzerá dobre , len niektorí varecháči by mali radšej voliť namiešať aj keď pracne jednotlivé koreniny . Zelko totiž obsahuje mimo korenín aj kyselinu benzoovú na konzervovanie , asi 6% z obsahu o ktorej sa doteraz vedú diskusie o jej škodlivosti. To len na okraj , aj ja bežne používam hotové nakladače na konzervovanie. Skôr som to napísal preto , že ak tu niekto použije vegetu , ktorá obsahuje soľ zeleninu a jedinú problematickú ingredienciu glutaman, škodlivosť ktorého nikto nedokázal ,tak sa tu rozpúta div nie tretia svetová vojna.
Recept sa mi páči , určite ho vyskúšam a preto , že mi kyselina nevadí samozrejme použijem Zelko.
to musí byť dobrota,,, kde si prišiel k takému nápadu,,, ale nápad skvelý... vidno, že varíš a pečieš rád



aj ja by som rada u vás takto zazvonila :-)
@3sandra3
Jedlo je to chutné.Ten pác som odkukal v jednom mäsiarstve kde som dávnejšie pracoval.Trochu som to inovoval.Áno varenie patrí medzi môj prioritný koníček.A keby si zazvonila?...ihneď by som ťa spoznal podľa červených kučeravých vlasov.Ďakujem sandra...
vďaka aj za macíka


Škoda, veľká škoda, že si tento recept nepridal o dva dni skôr. Včera som rozmýšľal, čo s kuracími prsiami. Ale nevadí, na budúcu nedeľu máme o obed postarané. Pekný receptík, @mesiar50 vďaka! Si frajer!
@box ík
Máš vlastne pravdu.Kto sa bojí tej kyseliny benzoovej a nechce miešať
pác z nakladačom...Tak som dnes namiešal pác z použitím kamennej soli.
uvediem to aj v tomto rcp.Vďaka
Mnam ...taketo lubim ;-) aj my robievame,ale bez zelka..presne rozmyslam,ze by som vtychto dnoch uz zjedla dobru domacu knedlu s omackou,napriklad ako je ta tvoja ;-) KK
@ cesminaz
tam je trik v tom pácovaní... mäso je po dvoch dňoch jemnejšie a
krehkejšie ....samozrejme vyzreje to aj bez zelka.Práve na podnet@ boxik
som dnes v bode 17 o tom aj písal...Pekne ďakujem cesminaz.
@martamm
Vlastne na tej zásmažke som rozmýšľal aj ja či dať,alebo nie.Takto to robievala moja tetka,nechcel som to nejak zvlášť inovovať.Dajú sa tie suroviny samozrejme obmieňať.Ďakujem ti Marti za milý komentár.
@martamm
Tie fotky z domácej zabýjačky nie sú aktuálne samozrejme.Je to pekná pamiatka na starkú a strýka.
Si prvá ktorá si ich všimla...máš dobrý postreh
Prajem ti pekný víkend.
@horalka66
Potešenie je na mojej strane a zároveň ti ďakujem za
prejavenú doveru.Som velmi rád,že sa ti jedlo vydarilo...
a chutilo aj synovi aj nevestičke.Pozdravujem z NL.
a prajem pekný večer
Chutný a pekne spracovaný recept.Mám rada páce v ktorých sa tvorí jedlo.Žasnem,že si stihol aj knedlu - a akú peknú!
Je mi samozrejme z tvojich receptov,ako píšeš,že variť je tvoj koníček. Myslím,že siahaš,nakoľko poznáš mäská,po chutnej gastronómii.
toto musí byť dobrota, nikdy som nepočula o pácovaní mäsa v Zelku, no určite je to super nápad a najbližšie spravím sviečkovú podľa Tvojho rcp, zatiaľ ho uložím v mojej KK, ďakujem za krásne vypracovaný recept, nech sa ti darí
@anina43
Ahoj Anina.Takto sa dá pácovať hocijaké mäso od výmyslu sveta.
Ale záleží na tom o aké mäso sa jedná.Pácovanie hov.mäsa sa preťahuje na min.3 dni a mäso z diviny na min.4 dni.Záleží od štruktúry mäsa.Je lepšie keď je mäso pokrájane na šnycle resp.rezne.
Väčšie kusy sa musia nastriekať injekčnou striekačkou aby bol aj stred
mäsa prezretý.(domáca údená šunka)Ja som požíval aj rýchlosol neraz.Mäso dostane šunkovú chuť a krajšie a rýchlejšie vyzreje.
Pácované mäso nesmie vyčnievať z nálevu a skladuje sa pri teplote
5 C...Pri vyšších teplotách nám pác zovrie a skysne.Ďakujem ti anina43.Prajem ti pekný deň.

Včera uvarené,zožala som úspech...malilinko som si ho upravila ale len v detailoch,pridala slaninu,podlievala slepacim vyvarom,slahackova smotana upravená na spôsob francuzkej(do smotany pridám citrónovú šťavu a nechám postáť do druheho dňa)a trochu muky som dala do smotany pri pridavani k sťave...a podavala som to s kolienkami(tak si to želali)...ďakujem za recept

Pridaj komentár k receptu: