Foto: mesiar50
Postup prípravy je jednoduchý ,ale trošku zdĺhavejší k vôli pácovaniu mäsa.Napísal som to po lopate... zvládne ho hocikto.
porcií
príprava
Suroviny
|
|
Pác na mäso : | |
2 l |
|
50 g |
|
1 čl |
|
1 PL |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
2-4 ks |
|
|
|
Suroviny na sós(omáčku): | |
|
|
Suroviny na knedľu : | |
|
Postup
-
1
Zelko z 2l vody som povaril 5 min.
-
2
Do vychladnutej vody som pridal zeleninu a rezne z kuracích pŕs. Dal som zrieť do chladničky na 48 hodín.Musíme dbať na to aby sa nám do pácovaného mäsa nedastali omrvinky z chleba resp,z iných druhov pečív.
-
3
Po dvoch dňoch mäso opláchneme a zeleninu z cedíme a tiež umyjeme.
-
4
Zeleninu posekáme na kocky
-
5
Ďalej si na masle rýchle osmažíme kuracie prsia z oboch strán.
-
6
Maslo neprepalujme ak sa dá,lebo ho budeme potrebovať pod zeleninu.
-
7
Na obrázku vidíte už narýchlo opražené rezne
-
8
Do masla čo sme si našporili dáme osmažiť posekanú zeleninu.
-
9
Ďalej si pridáme k zelenine hnedý cukor a rozpustíme ho
-
10
Túto zmes som podlial 1250 ml studenej vody (1l a 250ml) Do tohto vývaru som pridal už usmažené mäso.Varil som cca.20 min.
-
11
Zhruba po tých 20-tich minútach som mäso z vývaru vybral a začal som robiť sós resp.omáčku.Ponorným mixérom som zeleninu spoločne z vývarom posekal na jemnú hmotu.
-
12
Z cca.50 ml oleja(masla prípadne z bravčovej masti) si spravíme zápražku(zásmažku) Musíme dávať pozor má tendenciu sa rýchlo pripáliť. Keď zhnedne podlejeme ju studenou vodou rýchlo,ale dôkladne premiešame a nalejeme ho do vriaceho vývaru čo sme si predtým rozkutroval i(rozmixovali) A povaríme 10-15 min.Keď tam budete mať hrčky z tej zápražky žiadne strachy... Ponorný mixér to vyhladí...Musím,ale poznamenať kto nechce pridať zápražku resp. nemôže múku tak si ju tam nemusí miešať.Kto zase áno tak radšej zápražku(zásmažku) pridať na dvakrát prípadne na trikrát to k vôli hustote,že kto akú má rád.
-
13
V bode 13 máte možnosť vidieť už zahustené a najemno vykutrovaný sós(omáčku) V konečnom bode ju budeme dochucovať a to : SOĽ- podla chuti v mojom prípade menšia kávová lyžička.SMOTANA NA VARENIE u mňa to bolo (rajo 360 ml resp.2ks tejto smotany na varenie)Po tomto úkone dáme opatrne povariť cca. 10-15 min.Po odstavení z ohňa pridáme ešte trochu Č.MLETÉHO KORENIA a 4 KL OBYČAJNEJ HORČICE.Šťavu z jedného CITRÓNA,ale samozrejme dáte si tam podľa vlastnej chuti a uváženia.A celkom na koniec si mäsko poukladáme do sósu.Necháme vychladnúť a skladujeme pri teplote cca.5 st.C.
-
14
Podotýkam ,prosím knedle som si dal kysnúť keď sa mi mäso varilo Mám knedle už aj vo viacerých svojich receptoch,ale ak chcete môžeme si to zopakovať Suroviny na knedľu: 500 g polohrubej múky//droždie suché 1.bal hmotnosť 7g.//50ml olej slnečnicový//štipka soli//štipka cukru//300 ml voda vlažná(nie horúca !)//1 celé vajce Moju vŕtačku už poznáte... Jej pomocou som cesto do hladka vymiešal resp.vymiesil
-
15
Po cca. 40-60 min.bolo cesto nakysnuté.Spravil som si dva podlhovasté bochníčky a varil som to v pare 25 min.AKO SOM TIE KNEDLE VARIL SI MUSÍTE VYHľADAŤ V MOJOM NIEKTOROM RECEPTE. SORRY(zabudol som ten parný vynález tentokrát odfotiť.)Priatelia prajem vám dobrú chuť
-
16
Domáca zabýjačka
-
17
KTO SI MYSLÍ,ŽE NECHCE MIEŠAŤ PÁC POMOCOU NAKLADAČA,,Zelka"KTORÝ OBSAHUJE kyselinu benzoovú UVÁDZAM NATURÁLNU VERZIU : 2L VODY// 75g kuchynskej(kamennej soli)/ /koreniny ktoré figurujú na obale zelka// 1PL kryštálového cukru/ /1/2 šťavy z citróna Postup:.Po zovretí vody varíme asi 5-10 min.Mäso pridávame už do vychladnutého nalevu
Je to plytký tanier...Hokejistom so ho,, nepotiahol"!Ale zajtra ho vymením,
lebo je akýsi tmavý.Ďakujem ti za pekný komentár.
Si milá.Ďakujem.
Ďakujem ti za prejavenú dôveru k mojej osobe.
Tvoje slová si vážim a cením si ich.
Ahoj ariela.Áno vegetím a špekulujem teraz trochu doma.Som rád,že sa ti rcp.pozdáva.
Ďakujem... a prajem ti všetko dobré.
Ďakujem ti pekne
zelkovým nálevom ma naučil marinovať asi pred 20 rokmi jeden starší mäsiar kamarát.Robil takýmto spôsobom aj veľkonočnú šunku.Koreniny
obsiahnuté v nakladači na uhorky používa aj mäsopriemysel.To ghí nepoznám,ale musíš byť šikulka keď si to vieš doma spraviť.Iste je to
super maslo.Ďakujem ti za pekný komentár.
Samozrejme tam už išlo viac soli.
Som milo prekvapený,že taký odborník z kuchyne ako si ty sa pristavil pri mojom rcp.Takýmto spôsobom som marinoval dávnejšie aj divinu.Ale tuším tam ten čas pácovania bol 4 dni.Tá omáčka sa chuťovo podobá ak sa pamätáš boli tie konzervy...hovädzie na divoko
či tak nejak.Mäsko za dva dni prezrelo...dalo sa jesť už za surova.
Vyskúšaj...neobanuješ.Ďakujem ti za pozitívny komentár.Prajem ti
len všetko dobré.
Ja ďakujem
Neobanuješ uvidíš.Vďaka
To skôr ja sa ti musím poďakovať...pripomenul si mi môjho starkého
ktorý bol tiež mäsiar.Vedel okolo mäsa rôzne ťahy.Máš pravdu naši
predkovia boli šikovný a vynaliezavý.Veľa vecí si museli spraviť takpovediac na kolene.Tvoj ocino bol dozaista umný a šikovný.Poznám len málo ľudí, ktorý ovládajú techniku pácovania.Vďaka @modrykamen .
zelko na pácovanie je úžasný nápad, obsahuje všetky potrebné koreninyv správnom pomere.
hotovú omáčku máš nádherne sametovú.
mám otázku: je nutné robiť ešte zásmažku, síce nemám výhrady, ale hádam rozmixovaná zelenina dostatočne zahustí omáčku. ale, kto ako uzná za vhodné a čo mu je lepšie.
a ešte otázka: údenú slaninu nedávaš? aspoň do omáčky alebo to už je len vec chuti. podľa mňa k jedlám na divoko ide dobre.
dakujem ti za odpoved.
Rodinke sa to pozdáva...mäso sa uvarilo za cca ani nie 20min.
Omáčka je jemne kyslastá od horčice a citrónovej šťavy...
U takej vynikajúcej kuchárky sa môjmu receptu dozaista bude páčiť.
Ďakujem ti lusinkab
PS:Ale ani ty sa nemusíš sťažovať,len nedávno som bol u,, teba"...
tvoje teľacie curry je naozaj perfektné
Ďakujem pekne za milý komentík
tá omáčka sa mi zdala redšia,ale možno iba mne,keďže som
zástancom skôr tej hustejšej konzistencie.Som rád,že mi píšeš musím tam poznačiť,že tú zásmažku ,,podľa potreby".alebo kto nemusí múku
resp.nemôže tak tam sa tá múka škrtá.A záleží samozrejme aj na
pomeru voda=zelenina atď.Práve preto aby sós nebol riedky tak som
dolial iba toľko vody.Musím sa ale priznať,že ma inšpiroval tvoj rcp
a aj som z neho čerpal.Napríklad,že som neprepasíroval sós.Vďaka ti.
Slaninku nedávam sám neviem prečo iste by tam nekazila nič.Recept
poznám od mojej tety...možno preto som nechcel inovovať.Ďakujem ti
pusta,že taká odborníčka z kulinárstva si našla čas na môj rcp.
Prajem ti krásny deň
však časom, inokedy môžeš vyskúšať aj s dobrou domácou údenou slaninou.
a ešte som nespomenula, že tá smotana na varenie v tomto jedle je oveľa lepšia, ako je kyslá smotana. z toho je omáčka sametová. v klasickej tradičnej sviečkovej omáčke to síce nerobia, ale ja dávam 33%-nú sladkú smotanu, a ak viem vopred,že budem robiť, nechávam ju pred tým skysnúť a to je v omáčke fantastická lahôdka. vyskúšaj príležitostne, ak chceš.
prajem krásny pohodový deň aj tebe. :-)
Pekne ďakujem frezia.
Ak som ti pomohol tak rád.Tiež ďakujem.
Dostal som s tých rozdrvených korenín chuť ktorá
pasuje nie len ku kuraciemu mäsu.Pridaním rýchlosoli a kamennej soli
sa dajú pácovať aj br.bôčik atď. ako konzervovanie pred údením.Tu
sa dá použiť redukcia na rýchlosoľ.Ďakujem
Vyskúšaj iste neobanuješ.Nie je to nič nové,viď prosím čo mi písal
@modrykamen.T úto techniku pácovania poznali aj naši predkovia.
Vďaka.
špekuloval som nad tým,že väčšinu korenín obsiahnuté v nakladači dodnes používa mäsovýroba... to ma vlastne posunulo k tomu aby som sa tým začal zaoberať.No samozrejme som to nevyhútal ja.
Ďakujem ti za tvoj pekný komentár.
Recept sa mi páči , určite ho vyskúšam a preto , že mi kyselina nevadí samozrejme použijem Zelko.
Musím povedať,že som ťa ,,čakal".Ohodnotenie od takého kulinára a kuchára ako ty, si nesmierne cením a vážim.Vďaka @kimlo
O kyseline benzoovej sa vedú diskusie či je to škodlivé,alebo nie.Zatiaľ sa nedokázala jej škodlivosť na ľudský organizmus.Ďakujem
Ďakujem ti za pekný komentár.Prajem ti pekný večer.
Vďaka za pekné a pozitívne hodnotenie
Srdečná vďaka mracik9
aj ja by som rada u vás takto zazvonila :-)
Jedlo je to chutné.Ten pác som odkukal v jednom mäsiarstve kde som dávnejšie pracoval.Trochu som to inovoval.Áno varenie patrí medzi môj prioritný koníček.A keby si zazvonila?...ihneď by som ťa spoznal podľa červených kučeravých vlasov.Ďakujem sandra...
vďaka aj za macíka
Rado sa stalo
Som rád naozaj,že sa ti recept pozdáva.Ďakujem a prajem ti všetko dobré.
Máš vlastne pravdu.Kto sa bojí tej kyseliny benzoovej a nechce miešať
pác z nakladačom...Tak som dnes namiešal pác z použitím kamennej soli.
uvediem to aj v tomto rcp.Vďaka
Ďakujem ti za pekné vyjadrenie sa k receptu
Pekný večer prajem
tam je trik v tom pácovaní... mäso je po dvoch dňoch jemnejšie a
krehkejšie ....samozrejme vyzreje to aj bez zelka.Práve na podnet@ boxik
som dnes v bode 17 o tom aj písal...Pekne ďakujem cesminaz.
Vlastne na tej zásmažke som rozmýšľal aj ja či dať,alebo nie.Takto to robievala moja tetka,nechcel som to nejak zvlášť inovovať.Dajú sa tie suroviny samozrejme obmieňať.Ďakujem ti Marti za milý komentár.
Tie fotky z domácej zabýjačky nie sú aktuálne samozrejme.Je to pekná pamiatka na starkú a strýka.
Si prvá ktorá si ich všimla...máš dobrý postreh
Prajem ti pekný víkend.
Potešenie je na mojej strane a zároveň ti ďakujem za
prejavenú doveru.Som velmi rád,že sa ti jedlo vydarilo...
a chutilo aj synovi aj nevestičke.Pozdravujem z NL.
a prajem pekný večer
Je mi samozrejme z tvojich receptov,ako píšeš,že variť je tvoj koníček. Myslím,že siahaš,nakoľko poznáš mäská,po chutnej gastronómii.
Áno varenie je mojim prioritným koníčkom.Martuška ďakujem ti za
pekné ohodnotenie.
Pekne ďakujem
Ahoj Anina.Takto sa dá pácovať hocijaké mäso od výmyslu sveta.
Ale záleží na tom o aké mäso sa jedná.Pácovanie hov.mäsa sa preťahuje na min.3 dni a mäso z diviny na min.4 dni.Záleží od štruktúry mäsa.Je lepšie keď je mäso pokrájane na šnycle resp.rezne.
Väčšie kusy sa musia nastriekať injekčnou striekačkou aby bol aj stred
mäsa prezretý.(domáca údená šunka)Ja som požíval aj rýchlosol neraz.Mäso dostane šunkovú chuť a krajšie a rýchlejšie vyzreje.
Pácované mäso nesmie vyčnievať z nálevu a skladuje sa pri teplote
5 C...Pri vyšších teplotách nám pác zovrie a skysne.Ďakujem ti anina43.Prajem ti pekný deň.