Kuracie medajlónky - letný variant fotorecept

Kuracie medajlónky - letný variant (fotorecept)Foto: sracz

Týmto mojim rcp sa pripájam k @arasidka a k ďalším 22 komentujúcim, lebo „aňi mňe še ňechce v totej horučave bars varic, aľe mušim, bo som vof funkciji verchňeho gazdiňaka“! Kuriatkom nič nepokazíte, naviac je toto jedlo hotové do 30´a ešte zaň obdržíte veľké uznanie a „sladký“ obdiv! Zloženie zeleninového „hodvábneho“ podkladu je variabilné. Skrátka použijete to, na čo máte chuť, alebo čo máte po ruke! Kto chce „krémovú“ konzistenciu, vmieša na záver varenia 1 PL maizeny v troške studenej vody.

2-4
porcie
12 min
príprava
25-30 min
tepelná úprava

Suroviny

400-500 g
podľa potreby g
4-5 PL alebo slnečnicový
1 ks stredne veľká
3-4 ks
2-3 ks
1 ks
2 ks
1 PL
2-3 PL
150-200 ml
1 PL
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
Príloha:
250 ml alebo tarhoňa, alebo Orzo
500 ml
1 ČL
250-333 ml
podľa potreby ks
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    zoradené ingrediencie, čakajúce na vstup do „procesu“

    Kuracie medajlónky - letný variant (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    dočistené, umyté, osušené kuracie prsia som na rezal na trojuholníky a obojstranne som ich posypal soľou a oeMČeKoval; dovolím si malé odporúčanie tým, ktorí majú prsia radšej šťavnatejšie: a) nakrájané ich vložiť do pivového pácu (300 ml piva, ja dávam do čierneho, 3 PL oleja, 3 PL sókovej omáčky a koreniny podľa chuti; cez noc uložiť do chladničky a na druhý deň pokračovať v príprave; b) alebo už udusené prsia, pred servírovaním, vložiť na minútku_dve do horúceho kuracieho (hovädzieho) vývaru, či bujónu a potom vložiť späť do zostavy!!!

    Kuracie medajlónky - letný variant (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    osolené a oMČKované prsia som do „červenohneda“ opiekol, obojstranne à 3÷4´, na 2÷3 PL kukuričného oleja (dobrý je aj slnečnicový, každý podľa seba)

    Kuracie medajlónky - letný variant (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pokiaľ sa prsia opiekli, postrúhal som jednu strednú cibuľu, pretlačil 5 strúčikov cesnaku, pokrájal paprika, paradajky a zelerové stonky

    Kuracie medajlónky - letný variant (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    opečené kúsky mäsa som uložil na pomocný tanier, zoškrabal som výpek na dne hrnca, prilial k nemu trošku oleja a vložil postrúhanú cibuľu s pretlačeným cesnakom, krátko, do sklovita, porestoval a

    Kuracie medajlónky - letný variant (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    prisypal pokrájané stonky zeleru, papriku a paradajky; biele kocky na povrchu = pokrájaný jaderník papriky; všetko som premiešal a prikryté nechal ~ 5´„dusiť“

    Kuracie medajlónky - letný variant (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    do takto „predduseného“ základu som pridal 3 PL domáceho kápiového krému, čerstvo MČK ~ 1 ML, mletý sušený ďumbier ~ 1 KL a MČSP ~ 2 KL a 1 PL korenia na kuracie mäso „Nahrin“ 1 PL; všetko som premiešal, asi 3÷4´nechal „prejsť“ varom a

    Kuracie medajlónky - letný variant (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    priložil „odpočívajúce“ už opečené kúsky kuracích pŕs

    Kuracie medajlónky - letný variant (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    podlial ~ 150 ml bieleho polosladkého vína, podľa tvrdenia múdrych životaskúsených ľudí: „Víno je mlieko stracov“, nám chutí a veľmi osviežujúco, hlavne pri terajších extrémnych teplotách, pôsobí juhoafrické Chenin Blanc 2012; pri zvýšenej teplote som nechal odpariť alcohol, opäť som znížil teplotu na „režim buľkotanie“ a po „zosnúbení sa“ všetkých chutí a vôní som hotovú dobrotu odstavil; pre zjemnenie chute à la labužník som na povrch rozložil hoblinky (1 PL) masla

    Kuracie medajlónky - letný variant (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    čas som využil na prípravu obľúbenej prílohy „slovenská ryža“ s petržlenovou vňaťou; jednoduché a veľmi rýchle = na PL oleja som na „melír“ opražil túto cestovinu (obdobne pripravujem aj orzo, tarhoňu, mrvenicu či „sciranku“,

    Kuracie medajlónky - letný variant (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    podlial ju dvojnásobným množstvom pripavenej horúcej vody, pridal 1 KL soli, premiešal a varil, až sa v „ryži“ objavili „dierky“

    Kuracie medajlónky - letný variant (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    pridal som asi 250 ml natrhaných lístkov čerstvej petržlenovej vňate, zmiešal, prikryl, vypol zdroj tepla a nechal, chvíľočku len krátku, dôjsť

    Kuracie medajlónky - letný variant (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    na tanieri, ozdobené čerstvými listami zeleru, to potom vyzerá takto a

    Kuracie medajlónky - letný variant (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    po „bezmäsitom“ predjedle zo spoločného taniera, halušky s májovou bryndzou, chutilo nám obom naozaj super vynikajúco!!!

    Kuracie medajlónky - letný variant (fotorecept) - obrázok 14
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist