Kuracie medajlónky - letný variant fotorecept

sracz - fotkasracz, 22. júla 2013
Kuracie medajlónky - letný variant (fotorecept)
Foto: sracz

Týmto mojim rcp sa pripájam k @arasidka a k ďalším 22 komentujúcim, lebo „aňi mňe še ňechce v totej horučave bars varic, aľe mušim, Zobraziť celý popisTýmto mojim rcp sa pripájam k @arasidka a k ďalším 22 komentujúcim, lebo „aňi mňe še ňechce v totej horučave bars varic, aľe mušim, bo som vof funkciji verchňeho gazdiňaka“! Kuriatkom nič nepokazíte, naviac je toto jedlo hotové do 30´a ešte zaň obdržíte veľké uznanie a „sladký“ obdiv! Zloženie zeleninového „hodvábneho“ podkladu je variabilné. Skrátka použijete to, na čo máte chuť, alebo čo máte po ruke! Kto chce „krémovú“ konzistenciu, vmieša na záver varenia 1 PL maizeny v troške studenej vody.

2-4
porcie
12 minút
príprava
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

400-500 g
podľa potreby g
4-5 PL alebo slnečnicový
1 ks stredne veľká
3-4 ks
2-3 ks
1 ks
2 ks
1 PL
2-3 PL
150-200 ml
1 PL
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
Príloha:
250 ml alebo tarhoňa, alebo Orzo
500 ml
1 ČL
250-333 ml
podľa potreby ks




Postup

  1. 1

    zoradené ingrediencie, čakajúce na vstup do „procesu“

    Kuracie medajlónky - letný variant (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    dočistené, umyté, osušené kuracie prsia som na rezal na trojuholníky a obojstranne som ich posypal soľou a oeMČeKoval; dovolím si malé odporúčanie tým, ktorí majú prsia radšej šťavnatejšie: a) nakrájané ich vložiť do pivového pácu (300 ml piva, ja dávam do čierneho, 3 PL oleja, 3 PL sókovej omáčky a koreniny podľa chuti; cez noc uložiť do chladničky a na druhý deň pokračovať v príprave; b) alebo už udusené prsia, pred servírovaním, vložiť na minútku_dve do horúceho kuracieho (hovädzieho) vývaru, či bujónu a potom vložiť späť do zostavy!!!

    Kuracie medajlónky - letný variant (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    osolené a oMČKované prsia som do „červenohneda“ opiekol, obojstranne à 3÷4´, na 2÷3 PL kukuričného oleja (dobrý je aj slnečnicový, každý podľa seba)

    Kuracie medajlónky - letný variant (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pokiaľ sa prsia opiekli, postrúhal som jednu strednú cibuľu, pretlačil 5 strúčikov cesnaku, pokrájal paprika, paradajky a zelerové stonky

    Kuracie medajlónky - letný variant (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    opečené kúsky mäsa som uložil na pomocný tanier, zoškrabal som výpek na dne hrnca, prilial k nemu trošku oleja a vložil postrúhanú cibuľu s pretlačeným cesnakom, krátko, do sklovita, porestoval a

    Kuracie medajlónky - letný variant (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    prisypal pokrájané stonky zeleru, papriku a paradajky; biele kocky na povrchu = pokrájaný jaderník papriky; všetko som premiešal a prikryté nechal ~ 5´„dusiť“

    Kuracie medajlónky - letný variant (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    do takto „predduseného“ základu som pridal 3 PL domáceho kápiového krému, čerstvo MČK ~ 1 ML, mletý sušený ďumbier ~ 1 KL a MČSP ~ 2 KL a 1 PL korenia na kuracie mäso „Nahrin“ 1 PL; všetko som premiešal, asi 3÷4´nechal „prejsť“ varom a

    Kuracie medajlónky - letný variant (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    priložil „odpočívajúce“ už opečené kúsky kuracích pŕs

    Kuracie medajlónky - letný variant (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    podlial ~ 150 ml bieleho polosladkého vína, podľa tvrdenia múdrych životaskúsených ľudí: „Víno je mlieko stracov“, nám chutí a veľmi osviežujúco, hlavne pri terajších extrémnych teplotách, pôsobí juhoafrické Chenin Blanc 2012; pri zvýšenej teplote som nechal odpariť alcohol, opäť som znížil teplotu na „režim buľkotanie“ a po „zosnúbení sa“ všetkých chutí a vôní som hotovú dobrotu odstavil; pre zjemnenie chute à la labužník som na povrch rozložil hoblinky (1 PL) masla

    Kuracie medajlónky - letný variant (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    čas som využil na prípravu obľúbenej prílohy „slovenská ryža“ s petržlenovou vňaťou; jednoduché a veľmi rýchle = na PL oleja som na „melír“ opražil túto cestovinu (obdobne pripravujem aj orzo, tarhoňu, mrvenicu či „sciranku“,

    Kuracie medajlónky - letný variant (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    podlial ju dvojnásobným množstvom pripavenej horúcej vody, pridal 1 KL soli, premiešal a varil, až sa v „ryži“ objavili „dierky“

    Kuracie medajlónky - letný variant (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    pridal som asi 250 ml natrhaných lístkov čerstvej petržlenovej vňate, zmiešal, prikryl, vypol zdroj tepla a nechal, chvíľočku len krátku, dôjsť

    Kuracie medajlónky - letný variant (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    na tanieri, ozdobené čerstvými listami zeleru, to potom vyzerá takto a

    Kuracie medajlónky - letný variant (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    po „bezmäsitom“ predjedle zo spoločného taniera, halušky s májovou bryndzou, chutilo nám obom naozaj super vynikajúco!!!

    Kuracie medajlónky - letný variant (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

ariela6
no zase krasne popisany pripraveny receptik velmi sa mi pači ukladam si ho a vyskušam pozdravujem s južneho slovenska mame tu tiez super teplo teraz na vikend až 36 stupnov tak varit budem bud večer alebo rano ale asi večer ja si rada pospim a ked sa preberiem už je teplo
izabella929
skvelý recept, krásne a chutné jedlo.-)))pekná práca, usilovný čmeliačik.-)))
rressia
hm, ešte keby tie kuriatka boli zo ,,zdravého,, chovu - jedna báseň!!!
eviana
Milý @Sracz , veľmi chválim túto krásne farebnú, letnú rýchlovečku... až mi nosom zakrútilo od predstavy vône tohto skvelého pokrmu. Ukladám do KK a veľmi rada niekedy vyskúšam :)
alex37
určite vyskúšam, vyzerá to báječne, krásne nafotené :)
aroooo
podľa mňa chutné jedlo vhodné ozaj počas týchto horúčav, kk, ale podľa mňa by bolo n a j v h o d n e j š i e, keby si cez monitor prihral po 1 porcii/jedno v akom poradí -predjedlo+ hlav. jedlo, alebo hlav.jedlo + zákusok v podobe halušiek===::::))))))/ od rána som doteraz bola vonku, takže teraz len sóda s citrónom a varecha cez monitor....
pusta
nádherný recept, plný chutí - lahôdka.
medovnicek
perfektné ako vždy, takého výborného kuchára ako si ty, by mali klonovať, tomu môjmu prihorí aj čaj:)
sracz
Veľmi pekne Ti @ariela6 milá ďakujem, pozdrav rád opätujem!!! Držíme všetkých „21“ pri skúške a teším sa na Tvoje dojmy z vlastnoručnej práce!
sracz
Bźźźźźź´- bźźźź - bźźź- bźźźźźźź – @b źźźźźźźź929 bźźźźź = > srdečné veľmi pekne ďakujem, milá @izabella929 – potešila si ma!
sracz
Neviem, milá @rressia či zo „zdravého“ chovu, ale chutili naozaj „zdravo“ – báseň № 2 ! -:)))
sracz
Teším sa, @eviana milá na Tvoje „čarovanie“ v kuchyni a prajem úspech i dobrú chuť!
sracz
Tak neváhej, milá alex37 a určite vyskúšaj! Neobanuješ! Ďakujem za uznanie!
sracz
Držím „pěsti“ a úprimne želám úspech de luxe a dobrú chuť! Teší ma Tvoje uznanie @vilma1974 – si naozaj milá!
sracz
Milá všetečná @aroooo –veď aj „skrzevá“ monitor sa „šecko“ topí!!! Radšej Ti navarím až zavítam do Vašich končín! V takom poradí, v akom bude Tvoje želanie! Dovolím si odporúčať čínsky variant na „horúčavy“; naozaj „ňepoddžubujem“ (moja švagriná je Thajwan_čanka) = vymeň studenú sódu za horúci horký čaj! Funguje to, super!
sracz
Ďakujem, ďakujem, milá @pusta chutilo úžasne, obom! Čoskoro bude „nášup = repete“!!!
sracz
Gramotné rozhodnutie & múdry nápad, milá @manya – čka! Marinovanie je môj nápad a „zavarenie“ pred servírovaním som „odkukal“ v motoreste Margitka!
sracz
Červený som všade, od toľkej chvály milá @medovnicek – keby som nemal uši, tak sa červenám okolo celej hlavy! Nehaň, nauč, vytrénuj a budeš mať, ku svojej spokojnosti, aj Ty! "Kto ňeprepije a ukradne, ta má aj na paľenku"!
frezia68
Teda také fajné sýte predjedlo a ešte sýtejší hlavný chod......dobre kuchtíš,len čo je pravda a robíš preveliké chute :-) , lebo gazdiniak si veľmi šikovný :-)))))
ebaka
tiež chválim,niet čo dodať,,si fakt dobrý".....aj ja chcem takéééééého -:))
eunika
Šracu mily nijak raz še ňezabijaj,bo bars ši dobry kuchar a červeňac še nemušiš ani pred papriku červenu,ľem tak var daľej,bo barz radzi mame tvoje recepty a hlavňe postupi pri vareňu a šumne ci dzekujeme:-)
manya
odskúšané, včera som dala do marinády a dnes sme mali vynikajúci obed, mäso bolo mäkké a šťavnaté, super recept, odporúčam. Zmenila som prílohu, lebo môj muž je zemiakový. Vďaka za výborný recept.
buffy
Poprosim napovedu pre "nevzdelancov" ako som ja... Co znamena oeMCeKovat?
buffy
Aha, ospravedlnujem sa, uz som nasla odpoved...Smart girl ;)
kyanid
Recept je super, dnes vyskúšam reálne... Dám info




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia