Kuľaša

polis212 - bez fotkypolis212, 12. januára 2010

Toto jednoduche jedlo pochadza z oklolia Liptovskeho Mikulasa, varila to moja stara mama v lete a na jesen, mam ju velmi rad, je to Zobraziť celý popisToto jednoduche jedlo pochadza z oklolia Liptovskeho Mikulasa, varila to moja stara mama v lete a na jesen, mam ju velmi rad, je to zaroven aj spomienka na starych rodicov, pretoze cez letne prazdniny som k nim chodil.

4-8
porcie
15 minút
príprava
30 minút
na 150 °C

Suroviny

1 kg
2 PL
1/2
250 dkg
1 l
200-300 g




Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme, nakrájame na malé kúsky dáme do hrnca s vodou, pridáme soľ necháme uvariť do mäkka.

  2. 2

    Keď sú zemiaky mäkké, zlejeme časť vody, necháme ich variť až sa začnú rozpadávať.

  3. 3

    Vtedy zemiaky spolu s vodou roztlačíme, začíname pridávať hladkú múku, pritom rozpučené zemiaky neustále miešame, aby nám vznikla kaša. Keď začne kaša bublať - stále miešame až kým sa vytvori hustá kaša, potom hrniec odstavíme. Medzitým si roztopíme maslo až do žltej priehľadnej hmoty.

  4. 4

    Po roztopení masla sa prichystajú hlboké taniere podľa počtu osôb, na tanier nalejeme kulaš, v strede urobíme jamku, do ktorej dáme roztopené maslo. Okolo jamky namrvíme bryndzu. Podávame s kyslým mliekom. Jeme Kulaš spolu s bryndzou a roztopeným maslom. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

oldomachac
na obdobu tohto jedla si pamatam aj u nas a to je Bosany a okolie, robievala to aj moja babka, aj mama, ale manzelka to nechce uz robit, ked mam na to chut, tak si to urobim sam, ale aj mamzelke to chuti, len u nas sa volalo,, Fučka" , alebo sa do nej pridavali aj krupy a majoran a nie muka, na prichutenie, nie maslo, ale do hneda usmazena cibula s bravcovou mastou, alebo s teplymi bravcovymi oskvarkami, bolo a je to ozaj chutne a pritom jednoduche a nenarocne jedlo, dobru chut
brigita
Poznám tento recept tiež pod názvom fučka, robievam to dosť často, niekedy ako prílohu k masu , skúste namiesto obyčajnej zemiakovej kaše./Aj keď zemiaková kaša nemôže byť obyčajná./ Alebo dám na vrch strúhaný syr, alebo na sladko, polejem maslom a posypem škoricou a kakaom.
viera1
U nás sa kuľaša rozotrela do hlbokého taniera,dalo sa za orech masla a prikrylo sa lyžicou kuľaše.Ukrajovali sme si lyžicou halušky,ktoré boli namočené v masle,čo sa roztopilo pod kuľašou.A keď zvýšila (?),tak sme si ju opekali na masti do chrumkava,to bolo niečo...
julanda
U nás to bola krumplová kašša, najlepšia bola večer, keď ju mama usmažila na masti, malo to neopakovateľnú chuť. Dokonca sme si ju ako deti natierali na chlieb.
zdenzlo
toto mi robievala starká keď som bola malá...rada si pripomeniem detstvo...ďakujem za recept:)
mrkwicka
u nas je to tiež kuľaša ale ja ju robim so špaldovou múkou ale inac všetko tak ako vy :D vynikajuce aj s acidofilnym mliekom :D
bimka
Zrejme je to jedlo starých mám, a varili sa po celom Slovensku. No na Spiši pod názvom KUĽAŠA




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia