Kuľaša

Autor receptu: polis212

Toto jednoduche jedlo pochadza z oklolia Liptovskeho Mikulasa, varila to moja stara mama v lete a na jesen, mam ju velmi rad, je to zaroven aj spomienka na starych rodicov, pretoze cez letne prazdniny som k nim chodil.

4-8
porcie
15 minút
príprava
30 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky očistíme, nakrájame na malé kúsky dáme do hrnca s vodou, pridáme soľ necháme uvariť do mäkka.
  2. Keď sú zemiaky mäkké, zlejeme časť vody, necháme ich variť až sa začnú rozpadávať.
  3. Vtedy zemiaky spolu s vodou roztlačíme, začíname pridávať hladkú múku, pritom rozpučené zemiaky neustále miešame, aby nám vznikla kaša. Keď začne kaša bublať - stále miešame až kým sa vytvori hustá kaša, potom hrniec odstavíme. Medzitým si roztopíme maslo až do žltej priehľadnej hmoty.
  4. Po roztopení masla sa prichystajú hlboké taniere podľa počtu osôb, na tanier nalejeme kulaš, v strede urobíme jamku, do ktorej dáme roztopené maslo. Okolo jamky namrvíme bryndzu. Podávame s kyslým mliekom. Jeme Kulaš spolu s bryndzou a roztopeným maslom. Dobrú chuť.