Kuľaša
Autor receptu: polis212
Toto jednoduche jedlo pochadza z oklolia Liptovskeho Mikulasa, varila to moja stara mama v lete a na jesen, mam ju velmi rad, je to zaroven aj spomienka na starych rodicov, pretoze cez letne prazdniny som k nim chodil.
4-8 porcie |
15 minút príprava |
30 minút na 150 °C |
Postup
- Zemiaky očistíme, nakrájame na malé kúsky dáme do hrnca s vodou, pridáme soľ necháme uvariť do mäkka.
- Keď sú zemiaky mäkké, zlejeme časť vody, necháme ich variť až sa začnú rozpadávať.
- Vtedy zemiaky spolu s vodou roztlačíme, začíname pridávať hladkú múku, pritom rozpučené zemiaky neustále miešame, aby nám vznikla kaša. Keď začne kaša bublať - stále miešame až kým sa vytvori hustá kaša, potom hrniec odstavíme. Medzitým si roztopíme maslo až do žltej priehľadnej hmoty.
- Po roztopení masla sa prichystajú hlboké taniere podľa počtu osôb, na tanier nalejeme kulaš, v strede urobíme jamku, do ktorej dáme roztopené maslo. Okolo jamky namrvíme bryndzu. Podávame s kyslým mliekom. Jeme Kulaš spolu s bryndzou a roztopeným maslom. Dobrú chuť.