Foto: garanco
Recept je opäť z môjho rodinného archívu. Pri zhotovovaní tejto torty som mnohokrát obdivovala moju mamu, pekávala ju na veľké príležitosti, bola naozaj Zobraziť celý popisRecept je opäť z môjho rodinného archívu. Pri zhotovovaní tejto torty som mnohokrát obdivovala moju mamu, pekávala ju na veľké príležitosti, bola naozaj veľmi chutná. Teraz ju pečiem ja pri veľkých príležitostiach - a dnes príležitosť bola - najstaršia vnučka slávila svoje prvé okrúhle - desiate - narodeniny. A prečo krútená - asi preto, že stred torty sa pri plnení krúti.
Suroviny
Korpus: | |
4 ks |
|
240 g |
|
160 g |
|
110 g |
|
1 bal |
|
0,5 bal |
|
6 PL studená |
|
Piškótový plát: | |
4 ks |
|
150 g |
|
150 g |
|
6 PL studená |
|
Plnka: | |
3 ks |
|
150 g |
|
2 PL |
|
50 g |
|
350 g |
|
2 PL |
|
Orechový karamel na boky: | |
4 PL |
|
3 hrste |
|
trochu na vymastenie misy |
|
Poleva: | |
100 g |
|
20 g |
|
1 PL |
|
okrem toho: | |
trochu |
|
a múku na vysypanie foriem |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme potrebné suroviny, vyberieme z chladničky maslo, vajíčka, pomelieme orechy, vymastíme formy a navážime suroviny na korpus. Zapneme rúru na 170 stupňov. (Rozpis surovín je na tortovú formu priemer- 24 cm, piškóta na plech 30x40 cm.) Múku do cesta preosievame, aby sa prevzdušnila.
-
2
Vymiešame žĺtka s cukrom, pomaly prilievame vodu, pridáme orechy, múku s kypriacim práškom a nakoniec tuhý sneh z bielok, zamiešame a vylejeme do tortovej formy. Stierkou nahrnieme trochu cesto ku krajom, dáme piecť. Je dobré položiť tortovú formu na plytký plech, prvých 15 minút pečieme v pootvorenej rúre (medzi dvierka vložíme špajličku). Keď sa cesto naddvihlo, rúru zavrieme, teplotu zvýšime asi na 190st. a pečieme ešte 20-25 minút. Upečený korpus slabo poprášime hl. múkou ...
-
3
...a prevrátime ju na horúci plech (na ktorom sme piekli), aby sme mali rovný povrch. Keď vychladne, prekrojíme ju na polovicu.
-
4
V polovici pečenia torty začneme pripravovať piškótu: najprv uvaríme v malej mištičke vodu s cukrom. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, postupne pridávame po jednom žĺtka, potom pomaly prilievame horúci cukrový sirup, nakoniec vmiešame múku a vylejeme na pripravený plech. Pečieme pri 180 stupňov asi 20 minút. Upečený plát rozkrájame (pomocou pravítka) na 4 cm pásy.
-
5
Plnka: Nad parou šľaháme celé vajíčka s cukrom-asi 15 minút, až zmes začne prischýnať na okraj nádoby asi takto:
-
6
Nádobu vyberieme z pary a hneď do teplého pridáme kakao, orechy, maslo a um(rum) a šľaháme, kým hmota vychladne.
-
7
Spodok torty a jeden pás piškóty natrieme plnkou
-
8
a ten natretý pás postavíme na okraj korpusu
-
9
potom odmeriame z druhého pásu potrebnú dĺžku, natrieme ho krémom a pripojíme k prvému.
-
10
Postupne natierame a pripájame ďalšie pásy smerom do stredu,
-
11
až vyplníme celý obvod.
-
12
Potom natrieme plnkou povrchu (odložíme si trochu plnky na potretie bokov).
-
13
Priložíme vrchnú časť korpusu a potrieme plnkou boky (podľa toho, koľko ste si jej odložili). Vrch torty natrieme tenko lekvárom.
-
14
Poleva: čokoládu polámeme, pridáme maslo a nad parou ju roztopíme, vymiešame dohladka, potom pridáme olej - aby sa leskla a natrieme polevou iba vrch torty. Ešte potrebujeme orechový karamel: najprv nasekáme orechy-najlepšie rukou, aby neboli príliš jemné, potom vymastíme tanier alebo misu maslom a z cukru urobíme karamel.
-
15
Keď je zlatistý, pridáme orechy, ešte chvíľočku popražíme, stále miešame a hneď vyberieme na pripravenú misu. Necháme vychladnúť, preložíme do vrecúška a opačnou stranou tĺčika podrvíme na posýpku.
-
16
Posýpku potom rukou pritláčame na boky torty a už to máme skoro hotové. Keďže torta musela absolvovať ešte cestu autom, konečná výzdoba, malý ohňostroj, sviečky, prišli až na "mieste činu". (ako vidíte, výzdoba a fotenie nie sú mojou silnou stránkou) Príprava je síce náročná, ale konečný výsledok - klasická chuť maminej torty - stojí za to. Vnučka sa ma nakoniec opýtala: "A to sa ti chcelo s tým toľko baviť?"
-
17
Asi takto vyzerá rozkrájaná torta...
varecha.pravda.sk/recepty/zazracna-orechova-torta/7859-re...
, chutí tak isto vynikajúco, iba orechový karamel je z neskorších rokov
@aroooo , ten karamel s orechami je "najsamlepší!" a dávam ho aj na iné torty!
Zázračnú tortu (ako spomína vgaranco) robievam aj ja, aj som pridala recept, dokonca úspornejší ako @moli , ale takúto brnenskú som robievala na výnimočné príležitosti.
Fajn recept. Bez znetvorenia "profesionálnymi" alebo "varechármi".
Pekné sviatky.
a mamina zacina od stredu a dzem nedava