Zázračná orechová torta

moli - fotkamoli, 18. júna 2010
Zázračná orechová torta
Foto: moli

Názov všetko prezrádza...

20
porcií
60 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Torta:
6 ks
350 g
10 PL
150 g
250 g
1 ks
1/2 bal.
Krém:
3 ks
150 g
250 g
2 PL
50 g
2 PL




Postup

  1. 1

    Zhotovíme si piškótové cesto: Žĺtka s vanilínovým a p.cukrom miešame 30 min. ručným mixérom.Asi po 15 minútach po lyžiciach pridávame studenú vodu a za každým ju dôkladne vpracujeme do žĺtkovej masy.Pridáme mleté orechy, múku s práškom do pečiva a na koniec tuhý sneh z bielkov.Cesto vlejeme do dvoch menších (priemer 21cm), alebo jednej väčšej formy vyložených papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na cca 180 stupňoch asi 40 min.

  2. 2

    Uvaríme si krém.Vo vodnom kúpeli šľaháme celé 3 vajíčka s p.cukrom cca 20min (od bodu varu vody), až kým hmota mierne neprisýcha na kraje hrnca.Hrniec v tedy vyberieme z vodného kúpeľa a pridáme do hmoty mleté orechy zmiešané s kakaovým práškom, margarín(maslo), Rum a miešame do vychladnutia. Dbáme na to, aby sme krém nevarili v ten čas kým sa nám pečie v trúbe torta, lebo mixovaním krému sa otrasy prenesú na celý sporák a torta nám nenadobudne požadovanú výšku!!!

  3. 3

    Keď pečieme v dvoch formách, tak každý vychladnutý korpus prerežeme horizontálne na dve časti.Vtedy krém rozdelíme na 4 časti. Keď pečieme v jednej forme tak korpus prerežeme na 3 časti a krém rozdelíme tiež na 3 časti. Natrieme pláty korpusu krémom, aj zvonka hotovú tortu natrieme krémom.Ozdobíme podľa vlastnej fantázie a môžeme celú posypať mletým orechom.

Diskusia k receptu

sovka62
Moli, už podľa receptu mi je jasné, že bude veľmi dobrá. Orechové cesto a krém z vajec šľahaných nad parou sú zárukou úspechu. Vyskúšam.
moli
@sovka62 presne tak ako hovoríte.Kto vyskúša určite bude nad mieru spokojný. :o)))
moli
@zitar no teda, to je ale milé od vás,ďakujem veľmi pekne, to pohladí na duši taký krásny komentár. :o)))
tinca
kým žila mamina na Silvestra sa vždy robila orechová torta, ktorú robili všetky prievidžanky. Presvedčila som sa o tom, že aj u Magálovej ju piekla M.Laiferová /ináč pochádza z PD/ a mala presne ten recept čo moja maminka a to sú roky rokúce a stále sa traduje. Asi ju pre spomienku tieto vianoce urobím.
moli
@tinca doložím foto ak budem mať.Veľa pečiem ale až od nedávna foto dokumentujem svoju tvorbu a torty aj v priereze.Túto zhodou nemám.
alexdidi
Krásna torta a povedala by som presne to čo @sovka...pritom orechové pečiem málo, lebo moja dcéra orechy neznáša...zato ja by som si dala hneď...
moli
@alexdidi naozaj je to tak-je fantastická,nedám na ňu dopustiť. :o)))
marienka44
Torta prerezana na 3 casti má 2 pásy plnky. Preco treba plnku rozdelit na 3 casti? Na vrch a boky ide plnky minimum.
To neviem pochopit aj pre tortu pecenu v 2 formách, prekrojenu raz. Tam potrebujem plnku rozdelit na 2 casti , ked neratam na potretie bokov a vrchu torty.
moli
@marienka44 Či na vrch a boky torty ide krému menej či viac, nech rozhodne každý sám podľa toho akú má hotovú tortu vysokú.Keď tortu pečiem v dvoch formách a každú len raz prerežem, tak získam 4 pláty, pre to potrebujem 3 časti krému medzi vrstvi a štvrtú na obalenie hotovej torty!
elab
Táto torta je skutočne fantastická, preto ten jej názov. Patrí medzi "tortovú klasiku". Robievala ju moja mamička, robievam ju aj ja, len zo 4 vajec - taká veľkosť nám vždy stačila, pritom je však primerane vysoká. Plnka môže byť rôzna, no táto orechová jej najlepšie "sedí". Tiež ju pečiem vo 2 formách. Tak len do toho dámy. Dopečenia...
moli
@elab som rada, že sa nájdu aj taký čo ju dobre poznajú a vedia len potvrdiť jej kvality. :o))) Všetkým na zdravie!!!
tilda
Recept dám do svojej kuchárskej knihy vyzerá dobre.
orchidea
Je to skutočne výborný recept, tiež túto tortu robievam a má vždy úspech. Bol to dobrý výber zverejniť ju aj na Vareche.
orchidea
A ešte niečo, tiež ju zdobím jadrami orechov ale úplne nahusto po celom kraji torty ale pred tým vrch polejem čokoládou.
moli
@orchidea ja ju zdobím tiež na rôzne spôsoby aj na taký ako ste opísala Vy!Je naozaj len na fantázii a dobré je že si tu môžeme navzájom poradiť. :o)
elisticka
@moli ja som az dnes objavila tuto tvoju torticku ale ten krem som este takto nerobila bojim sa toho:-((ale vyskusam!!!ukladamdo KK
moli
@elisticka , ako sa môžeš toho báť?Ty taká skúsená gazdiná, cukrárka, veď je to jednoduché len skús, uvidíš že nemáš čo pokaziť a bude veľmi veľmi chutiť!!!
garanco
@moli až dnes som prišla k Tvojej torte. Presne podľa tohto názvu a postupu /ešte aj s tým výrazom- kým nezačne prischýňať/ ju pečieme v našej rodine najmenej polstoročie, je naozaj "Zázračná". Ja som ju vylepšila tak, že boky obsýpam karamelovými drvenými orechami- môžem pridať postup.
moli
Super @garanco , som rada, že nie len ja poznám tento skvelý recept!Asi bol niekde vo "veľkej knihe" takto napísaný recept, keď sa tak zhoduje s tým Vaším :o) Ja ho posledne robím obalený MMF a má veľký úspech aj tak.Recept na ten váš vylepšovák by som brala!
garanco
Priložím, keď budem robiť, aby boli aj fotky. Čo je to MMF ? (my máme v Košiciach MMM, ale to je podstatne iné, aj MČK je tiež iné. Mali by sme tu zaviesť slovník skratiek.)
beucika77
Ahoj, ja som tortu vyskúšala, ale nie ako orechovú, ale ako mandľovú :)
Bola mňam, mňam....
moli
@garanco ,MMF je skratka pre marschmallow fondán-falošný marcipán z marschmallow cukríkov (JoJo). :-)
moli
@beucika77 ,s mandlami musela byť tiež chutná.No mandle nie sú také mastné ako orechy.Neviem si predstaviť ako sa chovalo piškótové cesto po náhrade orechov.
darka55
táto torta mi pripomenula moju mamičku,ked som mala 7 rokov mi ju upiekla a ozdobila takými zelenými cukríkmi vo vnútri ktorých bola taká šťava ohromnej chuti dnes som také cukríky nenašla,ja som z tej torty zaniesla aj môjmu dedkovi a on mi dal 25 kčs s obrázkom Jána ˇˇZišku to bolo v r.1962 veľa peňazí pre mňa a ja som od samej radosti nevedela čo si mám kúpiť ,nakoniec som sebe sestričke a malému bračekovi nakúpila drobnosti a hračky z ktorých sme sa veľmi tešili.Ja som našim deťom piekla torty a vždy takáto orechová bodovala ,tú chuť cítim -nebíčko...
majka55
dnes som zaregistrovala a skúsila som si nájsť zázračnú tortu a verte, že tento recept mám už 37 rokov a pečiem ju každému v rodine na narodeniny.Recept mám od jednej zlatej pani z Martina.Výnikajúca je torta
moli
@darka55 ,dobre sa čítal váš príbeh, vžila som sa do toho... :o)
@majka55 ,teší ma, že viacerí a medzi nimi aj Vy viete potvrdiť moje slová, že je to ZÁZRAČNÁ torta!!! :o)
inez75
opýtam sa krém robený vo vodnom kupeli sa šlahá ručne alebo elekt.šlahačom ?
moli
:) Kedysi sa šľahal ručne, dnes už mixérom. Komu ako lepšie. Myslím si ale, že mixérom je výsledok lepší-viac napenený krém ;)
inez75
takže dnes sme okoštovali tú vašu zázračnú tortu a musím povedať že bola.......................................................................ZÁZRAČNÁ......už si pýtali odo mňa recept tak posúvam ďalej....najviac ma dostal ten krém...bola by som ho zjedla aj samotný...ďakujem :-)
moli
Teším sa, že ste vyskúšali, že chutilo a ešte ste mi prišli o tom napísať! ĎAKUJEM!!! :) Aj ja som ju robila na víkend pre svokra ako vrch do trojposchodovej torty :) Je famóoooooooooozna ;)
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
@moli váš recept na tortu som urobila dnes moja mamička ma narodeniny.Torta sa mi páči,šikovne som od vás odpozerala :-) dúfam,že sa bude chutiť aj chutiť mamičke.
1x 45678
alexola
Práve pozerám, že tento recept je tu presne desať rokov. Orechový korpus sa u nás stál veľmi obľúbeným, často ho podľa Vás pečiem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia