Krupicové slíže fotorecept

margaretka28 - fotkamargaretka28, 13. apríla 2012

Poznáte slíže s krupicovou posýpkou? Je to také starodávne jedlo,ale u nás krupicové vedú .....

Suroviny

Na cesto :
1  kus
 vlažná
500  g
Na posýpku :
1  hrnček
1  hrnček
2  pl




Postup

  1. 1

    Najskôr som si myslela, že postup na slíže sem dávať nebudem,lebo ich tu je už niekoľko,tak len tak stručne.Múku, vajce dáme na dosku a pridáme toľko vody, aby sme vypracovali hladké cesto. Rozdelíme ho na kúsky a dalej mi úž pomáha moja mašinka.

    Krupicové slíže (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ....cesto pekne vyvaľká

    Krupicové slíže (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ....a aj pokrája

    Krupicové slíže (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Klasickým spôsobom uvaríme v osolenej vode.

    Krupicové slíže (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravíme posýpku : do kastrola dáme 2 pl oleja a krupicu

    Krupicové slíže (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Za stáleho miešania jemne popražíme.

    Krupicové slíže (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zalejeme vodou,ak máme plynový sporák,tak si to preložíme na liatinovú platničku,aby nám to neprischlo na dno,prikryjeme pokrievkou a necháme na stiahnutom plameni spariť, aby krupica zmäkla. Paríme 10 až 15 minút,občas premiešame.

    Krupicové slíže (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Krupica napúchne a trochu zhrčkavie,vareškou ju rozdrobíme.

    Krupicové slíže (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Odstavíme z ohňa,dochutíme škoricou a práškovým cukrom,dobre premiešame a môžeme posypať slíže.

    Krupicové slíže (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dá sa to robiť aj s detskou krupicou,ale s hrubou je to oveľa lepšie.

Diskusia k receptu

mamatata2
Veľmi pekné ich máš, spomínam si, že nám ich mamka ako deťom robievala a ešte sme mali k trochu lekváru. Niekedy vyskúšam.
tatranka
Tvoj recept ma oslovil.Páči sa mi tvoja mašinka na rezance.No ja už len zostanem asi pri ručnom krájaní,alebo hotových kúpených rezancoch.A recept so sladkou krupicou na rezancoch vyskúšam.Ľahká chutná večera.Nepoznám to v tejto forme.
ela77
@Margaretka28 , provokuješ nás staršie, kedysi nebol problém narobiť rezance (moje deti ich nazývali šmykľavé, lebo tie druhé vajíčkové na usušenie boli zase tenké a väčšinou ako závarka do mäsovej polievky). Teraz sme spohodlneli, aspoň ja určite a jednoduchšie je kúpiť cestoviny. Ale je to škoda. Priznám sa ani nepamätám, kedy som ich robila, čo je ozaj škoda.
margaretka28
Dámy samozrejme že aj maslom poliať by pasovalo,ja som dnes omastila olejom ,ked som ich uvarila,ale chcela som ešte povedať,že k tomu chutia podusené jablká,najlepšie letne,opadané,ale teraz žiadne nemám,ale v tej kombinácii je to strašne dobrééééééé.
marcy
nie,toto nepoznám....vyskúšam :)
medovnicek
tak takéto slíže mi v detstve robila moja mamka, ja som sa tiež už o tú krupicovú posýpku pokúšala, ale nepodarila sa mi tak, ako som si predstavovala, vyskúšam podľa teba, možno sa už podarí
klaura
jééééj pripomenula si mi detstvo ... mávali sme ich často ... ja ich vôbec nerobím ... je čas napraviť to, aj mašinku mám ... :)))
hubata
Krupicové sme na Záhorí jedli s kompótom, ale slíže so strúhankou (tiež na sladko) sa jedli s uhorkovým šalátom. Kupované slíže nikdy nie sú ako domáce ........
medulienka122
my sme raz mali v jedálni široké rezance posypané opraženou strúhankou s cukrom a poliate roztopeným maslom, už som to aj ja robila, je to šup-šup
margaretka28
Som veľmi rada, že som vám pripomenula detstvo,niekedy sú takéto obyčajné jedlá lepšie, ako moderné. Ved ked sa zamyslíme tak naše babky varili jednoducho,všetkým to chutilo a bolo to aj zdravé.
sovka62
No, my (teda také tie varecháčky môjho veku) určite poznáme, mňa skôr prekvapilo, že ich poznáš ty, veď si mladá.
Odjakživa ich mám veľmi rada, najprv pol taniera na slano a potom ako zákusok pol taniera s práškových cukrom a škoricou. Mama občas robievala aj kysnutý závin plnený takouto opraženou, udusenou a osladenou krupicou so škoricou.
margaretka28
@Sovka ,ja som mladá,ale variť ma naučila moja najdrahšia mama,ktorá tento rok oslávi 73 rokov,tak mám starú tradičnú školu a to je k nezaplateniu!


dandy51
Veru,mám 54 a čo sa pamätám sme takéto rezance jedávali.Mňa maminka naučila tak, že sme neposýpali cukrom,ale rozvarili sme cukor s trochou vody a týmto sirupom sme rezance poliali,ľahšie sa klžu dolu hrdlom. Ja mám však problém hrubú krupicu kúpiť v obchodoch,akosi jej niet.
zdenka1009
Ja som tento týždeň , krupicu kúpila zn.mlyn Pohronský Ruskov, ale sa mi posýpka nevydarila a robila som ju podľa vašich receptov.. ale nevadí budem skúšať ďalej,lebo rezance s krupicou mi kedysi strašne chutili.-)
margaretka28
@zdenka1009 ,ja som raz kúpila krupicu obal tessco ,neviem aký to bol mlyn,ale vtedy sa mi tiež nevydarila,asi to bude podobne ako s múkou,ale v poslednej dobe kupujem v kauflande a tá sa mi podarí.
mariaklara
Toto jedlo je podobné, ktoré milujem, ešte si k tomu dám čerešňový alebo malinový kompót, tak sme to mávali voľakedy v družine. Ale namiesto krupice si opražím strúhanku.
vareska1
jeej, toto robievam aj ja, len s detskou krupicou a trolinku inak ju pripravujem ... recept mám od svojej babičky, kt. takto maskovala lekvárové perky :-D
mariaklara
Aha, tu sú, veď som na ne aj reagovala, @margaretka , prešla som tvoje recepty, zistila som, že sme na rovnakej vlnovej dĺžke, vieš na čo myslím.
kukulienka71
To sú fakt chute nášho detstva:-)Babka robila rezance hádam obdeň,vaľkala dlhým valčekom a všetky sukne,čo mala na sebe(asi 5)jej lietali z boka na bok a my ako deti sme sa na tom smiali:-)Tu dole"na maďaroch" sa tieto krupicové ale aj strúhankové zvyknú na tanieri ešte poliať teplým mliekom...To je dobrotka!Ja som teraz takú chuť dostala na ne,že ich hádam urobím zajtra na štedrovečerný stôl!
julanda
Krupicu hrubú je dostať v jednotárskych predajniach. Inak ja ju neprikrývam, ale smažím, musí zozlatovieť, potom pridám trochu cukru, posmažím až zhnedne a potom pridám vodu a ďalej miešam. Nezhrudkavie, je sypká a krásne vonia. Slíže jedávame s kompótom.
rea1
milujem sparenú krupicu. u nás sa dávala nielen na rezance (ale vždy iba na slano) ale aj na zemiaky. a na druhý deň to, čo ostalo, pekne opiecť na panvici aby bola dolu pripečená kôrka ... no, lahôdka. :-)) ja si takúto krupicu robím aj na varenú/dusenú zeleninu. jednoducho mi to nesmierne chutí, viac, ako opražené prézle.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia