Foto: margaretka28
Poznáte slíže s krupicovou posýpkou? Je to také starodávne jedlo,ale u nás krupicové vedú .....
Postup
-
1
Najskôr som si myslela, že postup na slíže sem dávať nebudem,lebo ich tu je už niekoľko,tak len tak stručne.Múku, vajce dáme na dosku a pridáme toľko vody, aby sme vypracovali hladké cesto. Rozdelíme ho na kúsky a dalej mi úž pomáha moja mašinka.
-
2
....cesto pekne vyvaľká
-
3
....a aj pokrája
-
4
Klasickým spôsobom uvaríme v osolenej vode.
-
5
Pripravíme posýpku : do kastrola dáme 2 pl oleja a krupicu
-
6
Za stáleho miešania jemne popražíme.
-
7
Zalejeme vodou,ak máme plynový sporák,tak si to preložíme na liatinovú platničku,aby nám to neprischlo na dno,prikryjeme pokrievkou a necháme na stiahnutom plameni spariť, aby krupica zmäkla. Paríme 10 až 15 minút,občas premiešame.
-
8
Krupica napúchne a trochu zhrčkavie,vareškou ju rozdrobíme.
-
9
Odstavíme z ohňa,dochutíme škoricou a práškovým cukrom,dobre premiešame a môžeme posypať slíže.
-
10
Dá sa to robiť aj s detskou krupicou,ale s hrubou je to oveľa lepšie.
Odjakživa ich mám veľmi rada, najprv pol taniera na slano a potom ako zákusok pol taniera s práškových cukrom a škoricou. Mama občas robievala aj kysnutý závin plnený takouto opraženou, udusenou a osladenou krupicou so škoricou.
,
už ich mám každú chvíľku..