Foto: tatranka
Tento koláč,určite väčšina z vás pozná,ale trochu v inej podobe.Teraz na leto je vhodný,preto že neobsahuje mastné plnky.Neprekysne, na slnku sa netopí. Dá sa dlhšie Zobraziť celý popisTento koláč,určite väčšina z vás pozná,ale trochu v inej podobe.Teraz na leto je vhodný,preto že neobsahuje mastné plnky.Neprekysne, na slnku sa netopí. Dá sa dlhšie skladovať a je vhodný na maškrtenie aj v prírode. Babička ho volala krížalkový koláč.Nazvala som ho tak aj ja.Už je trochu vylepšený dobrotami,ale základ koláča zostal.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
220 g |
|
220 g |
|
1 ks |
|
pol balíčka |
|
80 g |
|
štipka |
|
250 g (Hera) |
|
0,5 dcl |
|
Plnky: | |
70 g |
|
70 g |
|
250 g |
|
5 - 6 lyžíc |
|
štipka |
|
1 ks |
|
1 čl |
|
hrsť |
|
5 pl |
|
2 dcl |
|
1 ks (na potretie) |
|
2 pl (do tvarohu) |
|
Postup
-
1
Potrebné ingrediencie.
-
2
Najprv si zohrejem 2 dl mlieka,do ktorého dám 4 lyžice práškového cukru.Nechám zohriať do horúca.Bude na rozriedenie plniek z maku a orechov.
-
3
Pomletý mak s lyžičkou citrónovej kôry. Pomleté orechy so štipkou škorice. Tvaroh s dvomi lyžicami práškového cukru,hrsťou hrozienok.
-
4
Do maku a orechov,nalejem horúce,osladené mlieko.Plnka by mala byť roztierateľná.Ak by ste ju veľmi zriedili,stačí pridať pár omrvín z piškót. Tiež trochu osladeného mlieka no už schladeného pridám do tvarohu aj s dvomi lyžicami práš.cukru a vidličkou tvaroh ešte roztlačím. Takto sú plnky pripravené na použitie do koláča.
-
5
Na lopári si spracujem preosiatu múku, so štipkou soli, práškom do pečiva,vajíčkom,práš.cukrom,maslom,0,5 dl mlieka.,
-
6
Dobre vymiesim-spojím a cesto nechám 10 minút odpočívať.
-
7
Potom ho rozdelím na dve časti.
-
8
Prvú vyváľkanú časť uložím na plech.Môžete na čistý a suchý plech.Ja som si zvykla piecť na pečiacej fólii.Mám rozkladací plech.Keď koláč vychladne,pekáč otvorím,spod koláča vytiahnem.Koláč ostane na lopáry len na fólii.Potom fóliu z pod koláča vytiahnem.Takto je koláč pripravený na krájanie./ To len na ozrejmenie,ako to robím ja./
-
9
Cesto nahrniem na válček a tak ho prenesiem do plechu.
-
10
Potriem ho lekvárom.Najlepšie ak je trochu kyselkavý.No používam vlatsne všetky lekváre,a nehanbím sa priznať že aj dva tri druhy načatých pohárov.Vlastne takto majú chutné upotrebenie.
-
11
Na lekvár rozotriem tvarohovú plnku.
-
12
Na tvaroh potriem v radoch orechovú a aj makovú plnku.
-
13
Tento krát som robila štyri rady no niekedy je to 6 až 8 radov.Koláč je tak zaujímavejší. Tiež sa dá urobiť aj kokosová plnka a takto ich striedať.Je to už na vás.
-
14
Druhú časť cesta opäť vyválam a ostrôžkou nakrájam pásy,ktoré poukladám na plnku.Prvé uložené pásy potriem rozšľahaným vajíčkom,aby sa mi krížové pásiky keď ich budem ukladať pekne prichytili a neodliepali. Vrchné pásy,tiež potriem vajíčkom.Po okrajoch urobím z cesta šúlanec,no nemusí byť,aby bol koláč pekne ukončený. Šup do trúby.
-
15
Koláč sa pečie 25-30 minút na 180 stupňov.Ak začne chytať farbičku,je hotový./ Tu je vidieť,celý vychladnutý koláč už bez plechu a fólie.To o čom som písala v bode č.8.
-
16
Už sa stačí len ponúknuť,jednoduchým koláčom našich starých materí. / Len v tejto dobe vylepšenými ingredienciami./ Takto je veľmi chutný a šťavnatý.
chcem sa opytat, ako sa robi ta kokosova plnka?
@brambora piekla som na rozťahovacom plechu 37 x 27.No neviem,či v základnej zostave plechov taká veľkosťje.Ale upečieš ho na každom bežnom plechu. Moja drahá,ďakujem,že mi tak fándiš.Vážim si to.
@babav vieš že aj mne sa na štedrák podobá,ale ten rozdieľ v pracnosti je neporovnateľný.Tento koláčik je čo by dup. A ja štedrák robím z kysnutého cesta.
Ďakujem ti za tvoje hodnotenie.
Tak kým sa varil guláš,prišiel na rad tento vďačný koláčik.
Ďakujem za pochvalu od takej kucháročky ako si ty!
@afataga v lete pečiem veľmi málo s krémom.Najradšej s ovocím a takéto suché.
@zuzanka1367 len skúšaj aj so @zdenka1009 a dajte vedieť,nech štafeta viac ako storočného základu koláča, ide ďalej.
Prikladám @tinca fotografiu,corpus-delicty.
a dakujem za radu :-)
takýto koláčik bol-mrežovník..viacerými plnkami sa posúva do vyššieho stupňa kvality a chuti..ked pečiem-tak kysnuté abo takéto krehké..
dobrý recept
takýto koláčik bol-mrežovník..viacerými plnkami sa posúva do vyššieho stupňa kvality a chuti..ked pečiem-tak kysnuté abo takéto krehké..
dobrý recept
vdaka tebe sa moja trápnosť v úsmevnosť premenila..že si milá..:-)
Pozdravujem vás milé varecháčky.
krásna práca a prezentácia vynikajúceho chutného koláča ako vždy u teba.
nie je možné nechváliť a neoceniť slovom i 5*
@palokuchki nepoznáš Danielka linzert.Bol to osvedčedný recept starých mám a našich maminiek.Ďakujem za pochvalu.
@jerica tvoja pochvala ma teší,viem aká si výborná gazdinka aj s Danielkou.
@pusta áno pri takomto koláči je možnosť veľkej variability a gazdinka ak má čas,sa naozaj môže vyšantiť.Ďakujem za komentárik.
@terinka55 ďakujem ti za pochvalu starej školy.No teraz sa už varí a pečie celkom ináč.Hoci sa snažím,vieš už nikdy to nebudem mať také ohromné a aj zdravé,ako mladé gazdinky.
@etmin áz ďakujem za komentárik.
Koláčik máš krásny a vydarený a čo je najdôležitejšie,že chutí.
Som rada,že si pripojila fotografiu.