Krém karamel - Крем карамел (fotorecept)
Autor receptu: alex37
Je to bulharská verzia "Creme brulee", o niečo jednoduchšia a úspornejšia na čas.
Príprava mi zabrala pol hodinky a to ostatné sa robí už samo. V konečnom dôsledku nie
je treba flambovaciu pištoľ, ani nič podobné.
6 porcií |
30 minút príprava |
120 minút na 160 °C |
Postup
- do nádoby dáme kryštáľový cukor s citrónovou šťavou a necháme ho voľne, pozor!!! bez miešania rozpustiť na karamel. Naozaj nemiešať, pekne sa na miernom plameni rozpustí. Odporúčam klasický riad, v žiadnom prípade nie teflónovú panvicu.
- v mlieku rozmiešame do hladka celé vajíčka s kryštáľovým cukrom a vanilkovým luskom /možeme použiť aj vanilkový cukor/
- na dno zapekacej misky vylejeme karamel
- na vrch karamelu vylejeme vajíčkovo mliečnu zmes
- pečieme vo vodnom kúpeli, čo znamená že do plechu pridáme vodu cca. do polovice misiek.
- Čas pečenia cca 100-120min, najprv pri 180°C, po 30 min. som stiahla teplotu na 160°C. Pozor dôležité je, že voda v plechu v žiadnom prípade nesmie vrieť, inak nebude krém hladký, ale sa v ňom vytvoria hrudky. Začervenanie na povrchu je znak, že máme hotovo. Necháme vychladnúť v kúpeli, studený krém oddelíme od okrajov misiek a vyklopíme na tanierik.
A ako sa v bulharsku hovorí : "Да ви е сладко!"