Krehký závin - Makovník/orechovník fotorecept

aroooo - fotkaaroooo, 15. februára 2012
Krehký závin - Makovník/orechovník (fotorecept)
Foto: aroooo

Vlani v polovici decembra som v diskusii hľadala recept na tento závin, mnohé ste sa mi snažili pomôcť,hlavne @baculata ,@sovka a podobný mi poslala Zobraziť celý popisVlani v polovici decembra som v diskusii hľadala recept na tento závin, mnohé ste sa mi snažili pomôcť,hlavne @baculata ,@sovka a podobný mi poslala aj @babinka .Ako to už býva,našla som ho doma, ešte keď som bola zamestnaná som ho odfotila z jednej ponúkanej kuchárksej knihy a pred sviatkami som ho aj upiekla a čo je hlavné aj som fotila to pečenie .Fotky sú katastrofálne/dúfam že sa mi ich podarí sem dostať/ale závin bol vynikajúci, šťavnatý,chrumkavý a v chlade vydržal kúsok dobrý aj 14 dní

30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
50 g
1,5 dl
0,5 kocky
na špic noža
250 g
Plnka:
300 g /alebo mak mletý
320 g
1 dl horúce
1 ks na potretie




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny

    Krehký závin - Makovník/orechovník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z mlieka,cukru,droždia spravíme kvások,ktorý s ostatnými surovinami vypracujeme na cesto,ktoré necháme odpočívať, kým si nepripravíme plnku.

    Krehký závin - Makovník/orechovník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plnka: každý ako je zvyknutý, ja som robila orechovú, dala som si zovrieť mlieko s cukrom, cukor som dala od oka a menej ,do toho som za stáleho miešania prisýpala mleté orechy,chvilinku povarila aby sa odparila tekutina a dala do dresu s vodou chladnúť za občasného miešania.

    Krehký závin - Makovník/orechovník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým mi chladla plnka, venovala som sa cestu.

    Krehký závin - Makovník/orechovník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto som rozdelila na 4 rovnaké časti a vyvaľkala prvú časť na oblĺžnik dĺžky plechu,natrela štvrtinou vychladnutej plnky,kraje založila,stočila do rolády a dala na vymastený plech.

    Krehký závin - Makovník/orechovník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto som naplnila všetky 4 časti, na plechu potreba rozšľahaným vajcom a dala do chladu na pol hodiny, zapla rúru,znovu potrela vajcom, popichala vidličkou a po pol hodine pobytu závinov v kuchyni dala piecť do vyhriatej rúry.

    Krehký závin - Makovník/orechovník (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pieklo sa to do zlata asi pol hodinky na asi 180 st., ale každý pozná svoju rúru.Prepáčte tú kvalitu fotiek,nový fotoaparát doniesol "Ježiško"v rámci akcie Čo si neobstaráš /nekúpiš/ to nemáš a fotila a vkladala som to bez návodu systémom pokus-omyl,rozmýšľaj kde by sa to dalo ešte pozrieť,skúsim- a dobre a asi treba zmenšiť fotky a kde...a hlavne ako?...veď to poznáte.Takže ja idem na záver po 3 hodinách písania receptu na jeho začiatok hrdo vpísať fotorecept a kto má chuť nech ho vyskúša, je ozaj dobrý,chrumkavý veľkosť nakrájaných kúskov bola cca 4x6 cm.

    Krehký závin - Makovník/orechovník (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

bombiska
Závin vypadá krásne.....určite aj tak super chutí...musí vyskúšať:-)
vareska1
mnam, ja milujem kysnute cesto, ukladam do KK, urcite vyskusam ... a fotky su kraasne ;-)
baculata
Ano, pamatám sa na tu diskusiu, radila som bajgle, inak cesto rovnaké, len do nich ide smotana a do Tvojich koláčikov mlieko. Maš ich pekné, zaujala ma plnka, uložila som, maš pravdu naše mamy do nich dávali mlieko.Tiežn som dostala foták na
Vianoce, fotím, fotím...
sovka62
Tak sa podarili! Ja som ešte neskúšala, ale teraz, keď mám návod aj s fotografiami, ma to pokúša. Hádam napečiem cez víkend (a to chudnutie o kilečko-dve opäť odložím, lebo určite neodolám a nezjem jeden kúsok, no čo už?).
aroooo
Ďakujem za komentíky, @sovka62 ,kľudne si jeden odlož do chladničky a môžeš naň chodiť po troške aj 2 týždne-vlastná skúsenosť.
maminka54
vynikajúci receptík...dlho som hladala a našla som ...je to spomienka na moju starenku od ktorej som si bohužiaľ recept nevypýtala len ona tam určite dávala bravčovú masť
aroooo
aj ja som tento recept hľadala, mama závin piekla na sviatky,mala ho v jej písanke a niekde sa to zapotrošilo ale je na svete. @maminka54 napíš ako sa podaril a ako chutil.
maminka54
závin bol výborný a chutil všetkým ani som ho nestihla odfotiť...tak snáď nabudúce
aroooo
Som rada že chutil a svojou trochou som prispela k sviatočnej pohode.
Darmo,nie je nad staré osvedčené recepty.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia