Foto: aroooo
Vlani v polovici decembra som v diskusii hľadala recept na tento závin, mnohé ste sa mi snažili pomôcť,hlavne @baculata ,@sovka a podobný mi poslala Zobraziť celý popisVlani v polovici decembra som v diskusii hľadala recept na tento závin, mnohé ste sa mi snažili pomôcť,hlavne @baculata ,@sovka a podobný mi poslala aj @babinka .Ako to už býva,našla som ho doma, ešte keď som bola zamestnaná som ho odfotila z jednej ponúkanej kuchárksej knihy a pred sviatkami som ho aj upiekla a čo je hlavné aj som fotila to pečenie .Fotky sú katastrofálne/dúfam že sa mi ich podarí sem dostať/ale závin bol vynikajúci, šťavnatý,chrumkavý a v chlade vydržal kúsok dobrý aj 14 dní
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
50 g |
|
1,5 dl |
|
0,5 kocky |
|
na špic noža |
|
250 g |
|
Plnka: | |
300 g /alebo mak mletý |
|
320 g |
|
1 dl horúce |
|
1 ks na potretie |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny
-
2
Z mlieka,cukru,droždia spravíme kvások,ktorý s ostatnými surovinami vypracujeme na cesto,ktoré necháme odpočívať, kým si nepripravíme plnku.
-
3
Plnka: každý ako je zvyknutý, ja som robila orechovú, dala som si zovrieť mlieko s cukrom, cukor som dala od oka a menej ,do toho som za stáleho miešania prisýpala mleté orechy,chvilinku povarila aby sa odparila tekutina a dala do dresu s vodou chladnúť za občasného miešania.
-
4
Kým mi chladla plnka, venovala som sa cestu.
-
5
Cesto som rozdelila na 4 rovnaké časti a vyvaľkala prvú časť na oblĺžnik dĺžky plechu,natrela štvrtinou vychladnutej plnky,kraje založila,stočila do rolády a dala na vymastený plech.
-
6
Takto som naplnila všetky 4 časti, na plechu potreba rozšľahaným vajcom a dala do chladu na pol hodiny, zapla rúru,znovu potrela vajcom, popichala vidličkou a po pol hodine pobytu závinov v kuchyni dala piecť do vyhriatej rúry.
-
7
Pieklo sa to do zlata asi pol hodinky na asi 180 st., ale každý pozná svoju rúru.Prepáčte tú kvalitu fotiek,nový fotoaparát doniesol "Ježiško"v rámci akcie Čo si neobstaráš /nekúpiš/ to nemáš a fotila a vkladala som to bez návodu systémom pokus-omyl,rozmýšľaj kde by sa to dalo ešte pozrieť,skúsim- a dobre a asi treba zmenšiť fotky a kde...a hlavne ako?...veď to poznáte.Takže ja idem na záver po 3 hodinách písania receptu na jeho začiatok hrdo vpísať fotorecept a kto má chuť nech ho vyskúša, je ozaj dobrý,chrumkavý veľkosť nakrájaných kúskov bola cca 4x6 cm.
Vianoce, fotím, fotím...
Darmo,nie je nad staré osvedčené recepty.