Rebarborový koláč
Rebarborový koláč

Krehký rebarborový koláč s tvarohom

marienka44 - fotkamarienka44, 6. júna 2021

Recept som dostala do e-mailu od Marušky, ktorá mi pravidelne posiela návrhy denného menu.
Zdroj: toprecepty.cz

40
porcií
40 minút
príprava
40 minút
na 175 °C

Suroviny

600 g
1 bal.
300 g
1 PL
3 ks
250 g
štipka
Plnka:
500 g
2 ks
6 PL
1 bal.
500 g
1 PL
štipka
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Múku preosejeme, trochu osolíme. Pridáme cukor, kakao, kypriaci prášok (pridala som aj na špic noža sódu bikarbonu). Dôkladne zamiešame. Zmäknutú Heru pokrájame a končekami prstov spracujeme so suchou zmesou. Pridáme celé vajcia a na doske vypracujeme kompaktné cesto. Rozdelíme na polovice.

  2. 2

    Rebarboru (4 stonky) očistíme škrabkou na zemiaky a pokrájame na kúsky asi 1 cm veľké. Aby sa odstánili kyseliny, ktoré rebarbora obsahuje, treba tieto kúsky spariť na sitku vriacou vodou z varnej konvice. Necháme odkvapkať a vychladnúť.

  3. 3

    Tvaroh rozmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, 1 PL Zlatého klasu a žĺtkami. Z 2 bielkov vyšľaháme tuhý sneh (trochu osoliť) a vmiešame do tvarohu. Aby bolo plnky dostatok, pridala som ešte asi 60 g tvarohu naviac.

  4. 4

    Polovicu cesta vyvaľkáme a pomocou valčeka prenesieme na plech vyložený pečiacim papierom. Mám malý valček s rúčkou, ktorým uhladím povrch spodného cesta. Na cesto rovnomerne rozotrieme tvarohovú náplň a na ňu poukladáme kúsky sparenej a vychladnutej rebarbory. Posypeme škoricou a vanilkovým cukrom. Keďže naša rodina neobľubuje škoricu, vynechala som ju.

  5. 5

    Vyvaľkáme druhú polovicu cesta (nechala som ju v chlade), prenesieme na rebarboru a popicháme vidličkou. Pečieme v predom vyhriatej rúre pri 175 stupňoch asi 40 minút. Čas je len orientačný. Veľkosť plechu: 27 x 37 cm.

    Krehký rebarborový koláč s tvarohom - obrázok 5
  6. 6

    Vychladnuté rezy pokrájame a ľahko pocukrujeme.

Recept je zaradený do kategórií:
Ovocné, Slovenská kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Koláče, Pečené

Diskusia k receptu

babka123
Marienka, vdaka za perfektný koláčik a aktuálny práve teraz, ked je rebarbora, určite bude aj u nás pochúťkou
marienka44
@babka123 (6.6.2021 19:11)

ano, aj ja som využila sezónu rebarbory, ktorú som kúpila v Kauflande. Vnúčikovi koláčik veľmi chutí, mám len 2,5 roka, ale vie si ho vypýtať.
babka123
Marienka, máš šikovného vnúčika, ked už vie rozprávať, náš už pravnúčik mal v máji 2 rôčky, nerozpráva ešte, rozumie všetko aj si všetko k vlastnej spokojnosti vybaví. Detičky len nech sú zdravé, robia radosť rodičom a starým rodičom, to je pre nás povzbudenie do života.
marienka44
@babka123 (7.6.2021 10:52)

Musím napísať, že nevypráva všetko, len pár slov a veľa nemecké. Oni zijú v Mnichove a má to zo škôlky. Ale zase pozná celú abecedu, má takú pomôcku vkladačky, kde ukladá písmená z kopy na správne miesto a ešte aj pomenuje písmeno. Dcéra natočila video s abecedou. Vtedy mal 2 roky a 4 mesiace. Sú tu na 2 týždne na návšteve. V piatok 4.6. sme boli celá rodina autom v Trenťianskych Tepliciach na procedúrach. My sme sedeli pod slnecníkom na káve a započuli sme, ako si vnuk sám pre seba hovorí: sechs, sieben, acht, neun, zehn. Počítal lupienky na kvietku v žardiniére. Keď protestuje, hovorí nein. Máme z neho veľkú radosť, je aj veľmi pekný a husté ťierne vlasy.
babka123
Zo srdca Vám doprajem tú radosť, užite si seba navzájom, zvlášť ked sa často nevidíte sú to vzácne chvíle.