Rebarborový koláč

Krehký rebarborový koláč s tvarohom

Autor receptu: marienka44

Recept som dostala do e-mailu od Marušky, ktorá mi pravidelne posiela návrhy denného menu.

40
porcií
40 minút
príprava
40 minút
na 175 °C

Postup

  1. Múku preosejeme, trochu osolíme. Pridáme cukor, kakao, kypriaci prášok (pridala som aj na špic noža sódu bikarbonu). Dôkladne zamiešame. Zmäknutú Heru pokrájame a končekami prstov spracujeme so suchou zmesou. Pridáme celé vajcia a na doske vypracujeme kompaktné cesto. Rozdelíme na polovice.
  2. Rebarboru (4 stonky) očistíme škrabkou na zemiaky a pokrájame na kúsky asi 1 cm veľké. Aby sa odstánili kyseliny, ktoré rebarbora obsahuje, treba tieto kúsky spariť na sitku vriacou vodou z varnej konvice. Necháme odkvapkať a vychladnúť.
  3. Tvaroh rozmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, 1 PL Zlatého klasu a žĺtkami. Z 2 bielkov vyšľaháme tuhý sneh (trochu osoliť) a vmiešame do tvarohu. Aby bolo plnky dostatok, pridala som ešte asi 60 g tvarohu naviac.
  4. Polovicu cesta vyvaľkáme a pomocou valčeka prenesieme na plech vyložený pečiacim papierom. Mám malý valček s rúčkou, ktorým uhladím povrch spodného cesta. Na cesto rovnomerne rozotrieme tvarohovú náplň a na ňu poukladáme kúsky sparenej a vychladnutej rebarbory. Posypeme škoricou a vanilkovým cukrom. Keďže naša rodina neobľubuje škoricu, vynechala som ju.
  5. Vyvaľkáme druhú polovicu cesta (nechala som ju v chlade), prenesieme na rebarboru a popicháme vidličkou. Pečieme v predom vyhriatej rúre pri 175 stupňoch asi 40 minút. Čas je len orientačný. Veľkosť plechu: 27 x 37 cm.
  6. Vychladnuté rezy pokrájame a ľahko pocukrujeme.