Recept som vymyslela sama, krehké cesto vie asi každá gazdinka, len väčšinou sú v kuchárskych knihách množstvá na celý plech. Osvedčilo sa mi toto Zobraziť celý popisRecept som vymyslela sama, krehké cesto vie asi každá gazdinka, len väčšinou sú v kuchárskych knihách množstvá na celý plech. Osvedčilo sa mi toto množstvo a táto kombinácia.
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 2 šálka | 
                                                             | 
                                                    
| 1 šálka | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| Náplň 1: | |
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| Náplň 2: | |
| 250 g | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| Na potretie: | |
| (alebo sladká smotana) | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
V dostatočne veľkej mise zmiešame všetky suroviny na cesto ale najskôr si zmiešame zvlášť prášok do pečiva s múkou. Keď máme cesto hotové, môžeme ho dať na pol hodinu do chladničky, bude sa s ním lepšie pracovať. Rozdelíme ho na dve rovnaké časti a jednu časť vložíme do okrúhlej formy vymastenej maslom. Ja aj do cesta dávam maslo a nie margarín. Tú polku cesta buďto vyvaľkáme alebo povtláčame do formy. Ja tú prvú časť vtláčam a druhú vaľkám.
- 2
 Cesto potrieme džemom. Najlepšie marhuľovým. Mne akurát došiel, dala som ríbezľový.
                                                    - 3
 Urobíme si orechovú náplň. Zomelieme si asi tak do hlbokého taniera vlašské orechy, zalejeme horúcim mliekom len tak aby vznikla plnka a podľa chuti osladíme práškovým cukrom a trochou rumu. Nanesieme na džem.
                                                    - 4
 Urobíme si tvarohovú náplň. Zmiešame tvaroh s 2 vanilkovými cukrami a pridáme trochu umytých hrozienok. Nanesieme na orechovú náplň.
- 5
 Rozvaľkáme si druhú polovicu cesta a nanesieme na tvaroh. Keď sa vám bude cesto trhať, nevadí, ja keď sa ponáhľam, poukladám aj tie trhance, len aby mi to zakrylo tvarohovú náplň a pri krajoch postláčam cesto aby malo pekné zvlnené konce. Nakoniec potrieme mliekom alebo sladkou smotanou - nie vajíčkom ako sa to robieva.
                                                    - 6
 Upečený tak do polohneda posypeme práškovým cukrom. Cukrujeme teplý koláč ale nie úplne horúci.
                                                    - 7
 Hotovo
                                                    
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




                                                        
                                                    
 


Pekný koláčik, ja by som ho piekla dlhšie, u nás chutí taký chrumkavejší, ale kedysi som aj ja mala radšej bledšie. Chute sa menia....