Foto: adka123
Recept som vymyslela sama, krehké cesto vie asi každá gazdinka, len väčšinou sú v kuchárskych knihách množstvá na celý plech. Osvedčilo sa mi toto Zobraziť celý popisRecept som vymyslela sama, krehké cesto vie asi každá gazdinka, len väčšinou sú v kuchárskych knihách množstvá na celý plech. Osvedčilo sa mi toto množstvo a táto kombinácia.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
2 šálka |
|
1 šálka |
|
1 ks |
|
100 g |
|
1 ks |
|
Náplň 1: | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Náplň 2: | |
250 g |
|
2 ks |
|
|
|
Na potretie: | |
(alebo sladká smotana) |
|
Postup
-
1
V dostatočne veľkej mise zmiešame všetky suroviny na cesto ale najskôr si zmiešame zvlášť prášok do pečiva s múkou. Keď máme cesto hotové, môžeme ho dať na pol hodinu do chladničky, bude sa s ním lepšie pracovať. Rozdelíme ho na dve rovnaké časti a jednu časť vložíme do okrúhlej formy vymastenej maslom. Ja aj do cesta dávam maslo a nie margarín. Tú polku cesta buďto vyvaľkáme alebo povtláčame do formy. Ja tú prvú časť vtláčam a druhú vaľkám.
- 2
Cesto potrieme džemom. Najlepšie marhuľovým. Mne akurát došiel, dala som ríbezľový.
- 3
Urobíme si orechovú náplň. Zomelieme si asi tak do hlbokého taniera vlašské orechy, zalejeme horúcim mliekom len tak aby vznikla plnka a podľa chuti osladíme práškovým cukrom a trochou rumu. Nanesieme na džem.
- 4
Urobíme si tvarohovú náplň. Zmiešame tvaroh s 2 vanilkovými cukrami a pridáme trochu umytých hrozienok. Nanesieme na orechovú náplň.
- 5
Rozvaľkáme si druhú polovicu cesta a nanesieme na tvaroh. Keď sa vám bude cesto trhať, nevadí, ja keď sa ponáhľam, poukladám aj tie trhance, len aby mi to zakrylo tvarohovú náplň a pri krajoch postláčam cesto aby malo pekné zvlnené konce. Nakoniec potrieme mliekom alebo sladkou smotanou - nie vajíčkom ako sa to robieva.
- 6
Upečený tak do polohneda posypeme práškovým cukrom. Cukrujeme teplý koláč ale nie úplne horúci.
- 7
Hotovo
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Pekný koláčik, ja by som ho piekla dlhšie, u nás chutí taký chrumkavejší, ale kedysi som aj ja mala radšej bledšie. Chute sa menia....