Foto: kukulienka71
Tradičný recept našich starých mám som pozmenila vynechaním bielej múky a väčšiny cukru.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
200 g |
|
150 g |
|
150 g |
|
200 g |
|
1/2 ČL |
|
3 ks |
|
180 ml |
|
Orechová plnka: | |
200 g mleté |
|
3 ks |
|
4-5 PL ľubovoľný |
|
Maková plnka: | |
70 g mletý |
|
2 PL |
|
1 ks malý |
|
1-2 PL |
|
na obaľovanie |
|
Postup
-
1
Odvážené múky som zmiesila so soľou, žĺtkami, smotanou a masťou v jednej mise do kompaktného cesta.
-
2
Podľa receptu som cesto po polhodinovom odpočinku v chlade rozdelila na 6 častí. Postupne som tri z nich rozvaľkala na kruhy s hrúbkou 1 mm a tie rozdelila na 12 trojuholníkov.
-
3
Počas oddychovania cesta som pripravila plnky: tuhý sneh z bielkov som zmiešala metličkou s mletými orechami a zvyškami lekváru, čo sa nudil v chladničke. Tu som pridaný cukor úplne vynechala, lekvár je sladký.
-
4
Mletý mak som spárila s redším a kyslejším višňovým džemom, málilo sa mi to, tak som pridala aj jeden rozpučený banán.
-
5
Pri plnení pečiva maková zmes zredla, tak som ju zahustila ovsenými otrubami. Manželovi a malej táto plnka chutila viac ako orechová.
-
6
Najprv som minula orechovú hmotu...
-
7
Každý plech plný rohlíčkov som piekla v rúre predhriatej na 180 °C 20 minút. Z tejto dávky vyšli tri veľké plechy pečiva. Koláčiky som po vychladnutí poobracala v práškovom cukre s vanilkou, urobilo im to dobre z chuťovej aj estetickej stránky.
-
8
Tri cestá som už potom nerobila vo forme skrúcaných rohlíčkov, ale pirôžkov, tá forma sa mi páči viac.
-
9
Koláčiky sú za čerstva krehkejšie, na druhý deň trocha zmäknú. Chuťovo veľmi dobré aj s týmito múkami.
-
10
Ja nedbám, aj keď si tam dáte bielu hladkú múku. Ja som ešte pod vplyvom kurzu o náhradách bielej múky, tak skúšam - experimentujem a rodine kupodivu chutí:-) Krásnu harmančekovú kyticu v pozadí mi nazbierala malá, keď bola pri potoku kŕmiť s ockom rybičky.
Diskusia k receptu