Krehké plnené pečivo fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 24. júna 2016

Tradičný recept našich starých mám som pozmenila vynechaním bielej múky a väčšiny cukru.

40 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
150 g
150 g
200 g
1/2 ČL
3 ks
180 ml
Orechová plnka:
200 g mleté
3 ks
4-5 PL ľubovoľný
Maková plnka:
70 g mletý
2 PL
1 ks malý
1-2 PL
 na obaľovanie




Postup

  1. 1

    Odvážené múky som zmiesila so soľou, žĺtkami, smotanou a masťou v jednej mise do kompaktného cesta.

    Krehké plnené pečivo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Podľa receptu som cesto po polhodinovom odpočinku v chlade rozdelila na 6 častí. Postupne som tri z nich rozvaľkala na kruhy s hrúbkou 1 mm a tie rozdelila na 12 trojuholníkov.

    Krehké plnené pečivo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Počas oddychovania cesta som pripravila plnky: tuhý sneh z bielkov som zmiešala metličkou s mletými orechami a zvyškami lekváru, čo sa nudil v chladničke. Tu som pridaný cukor úplne vynechala, lekvár je sladký.

    Krehké plnené pečivo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mletý mak som spárila s redším a kyslejším višňovým džemom, málilo sa mi to, tak som pridala aj jeden rozpučený banán.

    Krehké plnené pečivo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pri plnení pečiva maková zmes zredla, tak som ju zahustila ovsenými otrubami. Manželovi a malej táto plnka chutila viac ako orechová.

    Krehké plnené pečivo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Najprv som minula orechovú hmotu...

    Krehké plnené pečivo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Každý plech plný rohlíčkov som piekla v rúre predhriatej na 180 °C 20 minút. Z tejto dávky vyšli tri veľké plechy pečiva. Koláčiky som po vychladnutí poobracala v práškovom cukre s vanilkou, urobilo im to dobre z chuťovej aj estetickej stránky.

    Krehké plnené pečivo (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tri cestá som už potom nerobila vo forme skrúcaných rohlíčkov, ale pirôžkov, tá forma sa mi páči viac.

    Krehké plnené pečivo (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Koláčiky sú za čerstva krehkejšie, na druhý deň trocha zmäknú. Chuťovo veľmi dobré aj s týmito múkami.

    Krehké plnené pečivo (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ja nedbám, aj keď si tam dáte bielu hladkú múku. Ja som ešte pod vplyvom kurzu o náhradách bielej múky, tak skúšam - experimentujem a rodine kupodivu chutí:-) Krásnu harmančekovú kyticu v pozadí mi nazbierala malá, keď bola pri potoku kŕmiť s ockom rybičky.

    Krehké plnené pečivo (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

monty469
recepty starých mám, sú na nezaplatenie. Veľmi dobrý recept
terinka55
Čo mám povedat? Si Ty veľká šikovnica a výmyselníčka. Veľmi pekné a určite skvelá chuť. Chválim!
maraki
Výborne vyzerajú a určite aj chutia. Super receptík. Ukladám si. Si šikovná!
haji
Milá Kuku, jsi prostě šikulka!! Celé krásné a chutné, slinky se mi sbíhají. Piju kafíčko a nic k němu, nezbývá mi než slintat u skla při pohledu na tvá krásná fota, kochat se postupem a hotovým dílem! Dobrá práce @Kukulienka71 nemohu se odtrhnout od tvého kouzelného pečivka!! Mávám!
kukulienka71
Dievčatá, ďakujem pekne za milé komentáre, pre mňa je potešiteľné, že vás recept zaujal. Väčšinou je to lotéria, keď mením múku, aj keď niektoré kombinácie mám už osvedčené a doma chutia, nik nemá námietky. Toto pečivo je vďačné práve krehkosťou, viac vynikne aj chutnosť špaldovej a kukuričnej múky. Takisto slané pečivo z tohoto cesta by bolo výborné, oplatí sa skúšať.
ancicka
ja mám veľmi rada takéto recepty aj ked trocha pozmenený páči sa mi.kk




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia