Krehké cesto na pie (páj) koláč

honestka - fotkahonestka, 21. marca 2010

Kolac PIE (PAJ-citaj dlhe a) je na tomto kontinente velmi oblubenym. Casto sa pecie s roznymi kombinaciami ovocnych naplni a podava sa casto so slahackou, Zobraziť celý popisKolac PIE (PAJ-citaj dlhe a) je na tomto kontinente velmi oblubenym. Casto sa pecie s roznymi kombinaciami ovocnych naplni a podava sa casto so slahackou, alebo ak je jablkova pie tak rozhodne s vanilkovou zmrzlinou. Kombinacia tepla pie a studena zmrzlina je bozska. Pouziva sa vsak aj ako hlavne jedlo s kombinaciami roznych naplni zeleniny, alebo masa. Tak isto sa predavaju aj ako male "tortickove jednohubky".

12
porcií
15 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

3-6 PL
2 cajove salky
1 PL
1/2 KL
25 dkg.
1 ks




Postup

  1. 1

    Z tohto mnozstva vyjde spodny aj vrchny plat. MASLO musi byt velmi studene pokrajane na kocky. Cesto po spracovani sa da najmenej na 30 minut do chladnicky odpocinut, potom rozvalkame. Niekto da napln hned na surove cesto, ja ho vzdy predpeciem (Cesto je potom nie mazlave) ako je to vo videu takych 15 minut a potom na vychladnute dam rozne ovocne plnky (najcastejsie su to jablka, v lete cucoriedky...), alebo rozne ovocne kombinacie. Pri pridavani vody treba ozaj opatrne po lyzickach a ku koncu dokonca po kvapkach, lebo vela vody cesto zatvrdne. Toto zalezi od toho aka sucha je muka. Nebojte sa, ze sa vam cesto rozpadava, po zabaleni do folie a odpocinuti v chlade je perfect.

  2. 2

    Na ukazku prikladam toto video z YT, pretoze snad kolko gazdiniek pecie tento kolac, tolko roznych rad kazdy ma, ale zaklad kazdeho cesta je, ze VSETKY SUROVINY MUSIA BYT LADOVO STUDENE, aby cesto bolo ozaj krehke. http://www.youtube.com/watch?v=rYfMtbc1hsM&feature=related

  3. 3

    Tu sa vseobecne pecie nie z masla, ale iba z rastlinneho bieleho tuku, ktore sa vola CRISCO (co je iste vhodne nahradit u nas doma niecim, hoci ja nepoznam terajsie nazvy). Avsak cele cesto z masla sa niekomu zda tazke a tak ja som si vymyslela kombinaciu takto na polovicku z masla a polovicku z Crisco a tato kombinacia sa mi paci najviac. Dufam, ze takto to postaci lebo z videa je vidno, ako vsetko musi vyzerat. Kedze je toto moj prvy recept, prosim adminov, aby to opravili ak som nezaradila potrebne informacie. Dakujem Ak potrebujete nieco vysvetlit tak odpoviem.

Diskusia k receptu

jody
Super, dávno som to nerobila, musím nájsť starý anglický recept, som zvedavá, či nie je náhodou rovnaký. Náplň som robievala jablkovo hruškovú so škoricou, citrónovou šťavou a medom. Mňam. Vždy sme ho pohltali horúci. :-)
frezia68
Ďakujem Honestka za podrobný popis,veľmi pekne vyzerá a rada vyskúšam :-)))))
marlen
vďaka, a ešte by som rád aj nejaký tip na slano, neviete niekto, najmä so zeleninou?
honestka
Pie si mozes urobit velmi jednoducho s akoukolvek naplnou.
Ak chces maso: mozes nan pouzit vsetky typy, ktore sa upravia na sposob normalnej pripravy s tym, ze pridas suroviny a koreniny, ktore vlastne budu chutit ako kompletne jedlo.
Zeleninovu zase tak, ze pridas k dusenej zelenine rozne druhy syrov, vajicka... Dokonca aj ryby su velmi popularne.
Priprav je velke mnozstvo, staci zacat s tym, co radi jete doma ako rodina, alebo si najst recept trebarz na "casserole" (neviem slovensky nazov). Chcem len povedat, ze vsetky veci, ktore sa daju jest na tanieri ako samostatne pokrmy s prilohami tu mozes dat zapiect do tohto "krehkeho cesta" a mas vlastne nove hlavne jedlo, ktore chuti vzdy a kazdemu, len je v novej podobe.
Receptov na rozne druhy pie je vela a neviem, ci je tu povolene davat take "kopirovane", preto som dala len cesto ako zaklad.

Dokonca ked pouzijes "zvysky gulasov, perkeltov, ci inych jedal a pridas k tomu nieco nove, co kazdemu chuti, vytvoris si vlastny recept, ktorym udivis rodinku, ci hosti.
Viem, ze u nas je tento sposob jedal nie tak znamy, ale mne to pripada take rychle a pekne prevedenie povestneho vzacneho a draheho jedla "Beef Wellingtons", ktory sa robi iba z drahych surovin a listkoveho cesta.

Niekedy si namiesto vrchneho cesta mozete vymiesat kvalitne zemiakove pyre (ja ho robim s hlavickou upeceneho cesnaku vcelku) a toto dam zapiect trebarz na gulasovy zaklad s kombinaciou zeleniny.

K PIE sa podava vzdy cesrtvy zeleninovy salat.

brigita
Robievam špenátové PIE, dala som aj recept na varechu, ale z lístkového cesta, toto bude určite lepšie, ďakujem za recept. Môže sa plniť tým čo komu chutí, ja mám najradšej také, ale ja robím také jednohubky, pečiem ich na plechu na maffiny, krajšie to vyzerá na taniery , skúsim aj velký koláč.
honestka
@brigita-dakujem !
mas pravdu, ked sa robia v malom vyzera to velmi elegantne aj pre navstevu!
V celosti je to viacmenej take rychle a rodinne; lebo aj zbytky (ak niekedy ostanu?) su chutne a so salatom- cela zdrava vecera.

Pohodlnost robenia PIE je v jej praktickom prevedeni a ked clovek zvladne cesto, ktore je ozaj kvalitne, chutne a jednoduche - toto zrejme bude vyuzivat aj pri inych receptoch, lebo je pouzitelne mnohonasobne. Neviem, ako sa cenove lisi ak sa pouzije len maslo, alebo len tuk, (tu nemam velky rozdiel) - ale v chuti ano!

Tak isto samotne naplne ci uz ako jedlo, alebo ako kolacik si zvolime podla toho co momentalne mame doma (tu mame velmi kvalitne mrazene zeleniny a ovocie co je vzdy poruke) ozaj- zalezi len na chuti.
Mam rada jednoduchost a prakticnost jedal...
slnieckosom
honestka, veľmi rada čítam inoľakosti od vás / od Mišky - michsamant, 2010 - Ľubora, Janky - janaalizibolenova, etc /, preto aj tvoj profil ma zaujal a aj tento popis na PIE koláčik :-))) I ja som si ho uložila do KK a ďakujem :-)))) Aj staručký bratranec môjho ocka (otec má 80 a strýko vari aj cez 85) žije v Toronte a občas pošle dáku zaujímavosť (minule svojho psíka - modrookú husky s menom Kira), tak isto bude rád, ak mu napíšem, že poznám koláč PIE :-)))) Teda - ďakujem! :-)))
honestka
wow, sibirske Husky"s su krasne psiky a velmi mudre. iste mu robi radost, tu je velmi malo rodin, ktore by nevlastnili psika ci ine zvieratko...
vies, tu je PIE takym kolacikom ako u nas trebarz orechovnik, alebo skvarkovniky ci ine speciality; Canada vlastne nema svoj "narodne jedlo", lebo tym ze je tu takmer cely svet, kuchyne sa skladaju z toho co kto priniesol. ale pie patri medzi ICH SPECIALITY ROZHODNE.
Dnes je nie jednoduche dat na verejnost originalny recept, vsak?
Niekedy vyskusaj, je to zaujimavy a dobry kolacik a ako jedlo tiez.
tetrisss
Minule som videla film presne tam piekli tieto kolace a aj som hladala na nasich serveroch, ale bohvieco som nenasla, ale vyzera to zaujimavo, prezrad nam este niekolko sladkych plniek, tam napr. pouzivali hodne taku tekutu cokoladu? s ktorou to piekli, bolo to fakt zaujimave a hlavne ine.
irenaw
vďaka, vyskúšam aj toto cesto, mám slabosť na páje, tiež som sa niekde dočítala, že treba skombinovať maslo a rastlinný tuk, tak dávam k maslu Heru.
honestka
moze byt aj taka kombinacia. my tu mame rozne typy masla a preto pouzivam najradsej to originalne.
Ale vela ludi havne tych starych kucharok pouziva kludne iba kombinaciu rastlinneho tuku /je to ovela lacnejsie/, ktory sa tu predava bezne v obchodoch pod nazvom "vegetable shortening". Obidve cesta su chutne, ja viac mam skon pri kolacikoch k dobremu maslu.
dakujem!
irenaw
konečne som si tento víkend spomenula, že som chcela vyskúšať iné cesto. tak som ho spravila s dulovou náplňou. do cesta som dala iba maslo. krásne voňalo a bolo ešte krehkejšie ako to moje. asi preto, že obsahuje viac tuku. naozaj veľmi dobré, na sladké náplne si nechám tento recept . ďakujem :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia