Krehké cesto na pie (páj) koláč

Autor receptu: honestka

Kolac PIE (PAJ-citaj dlhe a) je na tomto kontinente velmi oblubenym. Casto sa pecie s roznymi kombinaciami ovocnych naplni a podava sa casto so slahackou, alebo ak je jablkova pie tak rozhodne s vanilkovou zmrzlinou. Kombinacia tepla pie a studena zmrzlina je bozska. Pouziva sa vsak aj ako hlavne jedlo s kombinaciami roznych naplni zeleniny, alebo masa. Tak isto sa predavaju aj ako male "tortickove jednohubky".

12
porcií
15 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z tohto mnozstva vyjde spodny aj vrchny plat. MASLO musi byt velmi studene pokrajane na kocky. Cesto po spracovani sa da najmenej na 30 minut do chladnicky odpocinut, potom rozvalkame. Niekto da napln hned na surove cesto, ja ho vzdy predpeciem (Cesto je potom nie mazlave) ako je to vo videu takych 15 minut a potom na vychladnute dam rozne ovocne plnky (najcastejsie su to jablka, v lete cucoriedky...), alebo rozne ovocne kombinacie. Pri pridavani vody treba ozaj opatrne po lyzickach a ku koncu dokonca po kvapkach, lebo vela vody cesto zatvrdne. Toto zalezi od toho aka sucha je muka. Nebojte sa, ze sa vam cesto rozpadava, po zabaleni do folie a odpocinuti v chlade je perfect.
  2. Na ukazku prikladam toto video z YT, pretoze snad kolko gazdiniek pecie tento kolac, tolko roznych rad kazdy ma, ale zaklad kazdeho cesta je, ze VSETKY SUROVINY MUSIA BYT LADOVO STUDENE, aby cesto bolo ozaj krehke. http://www.youtube.com/watch?v=rYfMtbc1hsM&feature=related
  3. Tu sa vseobecne pecie nie z masla, ale iba z rastlinneho bieleho tuku, ktore sa vola CRISCO (co je iste vhodne nahradit u nas doma niecim, hoci ja nepoznam terajsie nazvy). Avsak cele cesto z masla sa niekomu zda tazke a tak ja som si vymyslela kombinaciu takto na polovicku z masla a polovicku z Crisco a tato kombinacia sa mi paci najviac. Dufam, ze takto to postaci lebo z videa je vidno, ako vsetko musi vyzerat. Kedze je toto moj prvy recept, prosim adminov, aby to opravili ak som nezaradila potrebne informacie. Dakujem Ak potrebujete nieco vysvetlit tak odpoviem.