Foto: diabambulka
Prečo košíčky s mandarinkami je jasné a prečo 3 v 1 ? Lebo jeden základný recept používam na tri rôzne koláčiky :-))) Buď na Zobraziť celý popisPrečo košíčky s mandarinkami je jasné a prečo 3 v 1 ? Lebo jeden základný recept používam na tri rôzne koláčiky :-))) Buď na linecké zliepané keksíky, alebo linecký jablkový ( tvarohový ) koláčik, alebo spodnú časť košíkov...
na 180 °C
Suroviny
Základné cesto : | |
400 g |
|
100 g |
|
1 ks |
|
250 g |
|
Plnka : | |
(alebo malinový alebo obľúbený) |
|
1 ks od Dr.Oetkera/bez vaarenia/ |
|
300 ml |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
na dochutenie želatiny |
|
Postup
-
1
Základné cesto : Všetky suroviny spolu zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme a buď vykrajujeme keksíky, alebo kolieska do košíkov, alebo si ho rozdelíme na dve časti a upečieme linecký koláčik.
-
2
Košíčky s mandarinkami : Cesto si rozvaľkáme a povykrajujeme kolieska, ktoré následne dáme do formičiek košíkov a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch 18 minút. Na upečené košíčky dáme 1/2 čajovej lyžičky jahodového džemu a vanilkový puding Creme Ole, ktorý sme si pripravili podľa návodu ( v 300 ml studeného mlieka sme si rozmiešali pri najvyšších otáčkach prášok na prípravu krému cca. 3 minúty ).
-
3
Na každý košík s krémom si uložíme sterilizované odkvapkané mandarinky, poprípade iné ovocie a zalejeme pripravenou čírou želatínou, na ktorú sme použili šťavu z mandarínkového kompótu. ( želatina : šťavu z mandariniek doplníme vodou, aby obsah tekutiny bol 250 ml, môžeme dochutiť sirupom. Dáme do hrnca a prisypeme prášok na želatinu. Všetko spolu miešame kým sa nám to nezačne variť. Potom želatinu odstavíme a polievame košíčky )
-
4
Linecké zliepané koláčiky : Pripravíme si základné cesto, vyvaľkáme a povykrajujeme rôzne tvary. Pečieme na suchom plechu pri teplote 180 stupňov Celzia 9 minút. Necháme vychladnúť a potom zliepame džemom a posypeme práškovým cukrom, poprípade máčame do čokoládovej polevy.
-
5
Linecký jablkový koláčik : Vypracujeme základné cesto. Rozdelíme na dve časti a vyvaľkáme na veľkosť plechu. Jednu časť cesta dáme na plech a uložíme nastúhanné jablká ( 3/4 kg ), ktoré sme si pred tým nastúhalii a prebytočnú vodu vyžmýkali. Posypeme 1 vanilkovým cukrom a 1 škoricovým cukrom a prikryjeme druhým vyvaľkaným cestom, ktorý si prenesieme na plech pomocou valčeka ( natočíme na valček cesto ). Cesto popicháme vidličkou a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov. Možno tento koláčik poznáte aj pod názvom linecký, alebo vidličkový koláčik :-)
Diskusia k receptu