Konfitovaná srnčia sviečková

emdy - fotkaemdy, 13. októbra 2013
Konfitovaná srnčia sviečková
Foto: emdy

Dnes sa varilo: "čo chladnička dala" a vznikol tento recept....

4
porcie
20 minút
príprava
180 minút
na 80 °C

Suroviny

0,7 kg
100 g
10 ks
0,1 l
15 g
10 g
1 ks
100 g
1 ks (250 ml)




Postup

  1. 1

    Sviečkovú narežeme po dĺžke a po vlákne rozrežeme do boku /vznikne nám plát mäsa/, ktorý plníme. Mäso položíme na potravinársku stretch fóliu, osolíme a okoreníme. Poukladáme plátky syra a na kraj do radu poukladáme hroznové bobule. Mäso zrolujeme za pomoci fólie. Fóliu stiahneme na koncoch a zaviažeme. Varíme pri 80 stupňoch 3 hodiny v parnom režime /konvektomat/. Necháme vychladnúť a nakrájame kolieska. Pred podávaním zohrejeme.

  2. 2

    Na rozohriaty olej prídáme hročicu smotanu, korenie, soľ. Po prevretí vypneme a doložíme maslo, necháme rozpustiť, dosiahneme príjemnú, krémovú konzistenciu. Dobrú chuť...

Diskusia k receptu

jamarlen
dobre si uvaril, aj pekne nakrájal, aj odfotil. určite ti padne na úžitok:)
pusta
to je nádherný receptík, srnčiu sviečkovú som robila zatiaľ iba, ale môžem len potvrdiť,. že je to tak :-)))
vydarila sa ti a máš veľmi žravé krásne foto. gratulujem.
zaslúžiľ si 5*****
viki1005
ej ! kiežby sa mojej chladničke našla srnčia sviečková... :-D
emdy
mne sa srnky bežne na záhrade pasú :)))))
radox1
recept ok,ale priprava s konfitovanim nema nic spolocne.
evusik
aj keď pojem konfitovanie pochádza z francúzskej gastronómie, myslím, že ho poznali už naše babky... konfitovanie totiž znamená varenie a uskladnenie... napr. kačica sa veľmi pomaly a dlho piekla-varila vo vlastnom tuku, len osolená a potom sa mäso natlačilo do vhodnej nádoby zalialo tukom a odložilo do chladu, takto sa mäso uchovalo aj niekoľko mesiacov....
na druhej strane niekedy sa označuje termínom konfitovanie len prvá fáza, čiže dlhé, pomalé varenie...
@emdy nech je to tak alebo tak recept vyzerá chutne :-)
izabella929
@emdy...tak toto vyzerá teda parádne.-))ako rozmýšľam, tak rozmýšľam, že kde sa tu vzal zo Slatinských Lazov taký fantastický recept...bola som tam mnoho krát a veru som netušila, že tam žijú takí kreatívni kuchári.-))nech sa ti darí.-))
emdy
izabella929: nevzal, prisťahoval sa sem :))))
katkat
bodaj by aj mne chladnicka dala take dobroty :) krasny recept, tisko zavidim :)
emdy
no, ono naša chladnička vyzerá nasledovne: syry, vyjcia mlieko, ovocie zelenina - všetko vlastné a čo si nedochováme a nedopestujeme vymeníme za naše :)))
iwuska
hej hej, tiez by som chcela mat ten problem, ze "co chladnicka dala" by bezne bola svieckova :)) dnes som vynimocne dostala rostenku zo srnky, tak aspon raz v zivote mozem aj ja povedat "chladnicka dala" :)
pusta
@emdy , stále rozmýšľam o tvojom recepte. nie nemá chybu žiadnu, je vynikajúci.
len technologiia prípravy, ktorú si použil, v žiadnom prípade nie je konfitovanie. mne to pripomína technologický spôsob prípravy nazývaný v kuchárskej terminológii ako "pošírovanie", i ked si nenapísal v postupe, či si vložil do srnčiu sviečkovú studenej vody hned na na začiatku a potom,až si dosiahol tých 80 stupňov C, si robil na tejto teplote 3 hodiny ale podľa výsledného vzhľadu - rovnomerne uvarené v celom mäsku - asi áno.

pozri sem: www.gastroslovnik.sk/gastro-sprievodca/gastro-sprievodca-det...


emdy
zhrnul by som to asi nasledovne:
na podobný spôsob prípravy používam buď konfitovanie, alebo sous-vide, toto je kompromis pre domáce použitie /aj bez konvektomatu/
tepelný princíp je obdobný pri obidvoch technikách. tento kompromis je bez tuku a je šetrný. Používam ho štandardne na prípravu rautu na studeno, alebo teplé na hlavné chody /ryby, hydina a pod.../ chcel som len ľuďom ukázať ako šetrne zaobchádzať so surovinou, aby si zachovala svoju hodnotu a že sa to dá aj v bežných domácich podmienkach s minimálnym vybavením. A či to je konfit, alebo nie.... je to slovíčkarenie a v podstate na tom nezáleží....
pusta
@emdy , nechcela som, aby sito chápal ako slovíčkárenie, to určite nie, i ked podľa mňa tam rozdiel určite je, napr. v čom sa to varí - voda, ochutený vývar a podobne - myslela som pošírovanie.
základný princíp je však podobný.
súhlasím s tvojim podrobným vysvetlením a veľmi pekne ti dakujem.
myslím, že je to teraz naprosto zrozumiteľné pre každého :-)))
pusta
@emdy , nechcela som, aby sito chápal ako slovíčkárenie, to určite nie, i ked podľa mňa tam rozdiel určite je, napr. v čom sa to varí - voda, ochutený vývar a podobne - myslela som pošírovanie.
základný princíp je však podobný.
súhlasím s tvojim podrobným vysvetlením a veľmi pekne ti dakujem.
myslím, že je to teraz naprosto zrozumiteľné pre každého :-)))
emdy
pošírovanie varenie vo vode, stratí sa chuť a konzistencia
toto je vo fólii
a ak sa to varí vo fólii, tak je úplne jedno v čom sa to varí
zachováva si svoju vnútornú chuť a šťavnatosť
pusta
áno, to máš určite pravdu, súhlasím.
všimla som si, že si varil vo fólii :-))) čo veľmi kvitujem.
presne tak, zachováva si svoju vnútornú chuť a šťavnatosť - presne to bol dôvod, prečo som ja hodnotila tvoj rp predtým za 5****
len toto doplnenie aj v tvojej odpovedi o 9,32 sa tam vyslovene žiadalo:-)))
ešte raz dakujem za vyčerpávajúcu odpoved.
radox1
predpokladam ze ten kto bude tento recept pripravovat doma,ho bude pripravovat doma vo vodnom kupeli pod bodom varu, nakolko ma malo ludi ruru s parou.ty vravis ze je to slovíčkarenie,ale nie je lebo konfit je varenie vo vlastnom tuku.ja by som opravil nazov -sous-vide srnčia sviečková.sam tento sposob varenia preferujem,hlavne ryby a drahsie druhy masa.
evusik
@radox1 konfitovanie nie je len varenie v tuku... konfituje sa aj zelenina aj ovocie... ovocie sa konfituje v cukre, mede, v sirupe... v cukre sa napríklad konfituje cibuľka spolu s balzamikom, výsledkom je úžasná karamelizovaná cibuľa ktorá sa používa ako príloha k mäsu... myslím, že aj tu na Vareche je recept na takto pripravenú cibuľu...
ináč s tým predpokladom máš úplnú pravdu... ja som sa o niečo podobné pokúšala v parnom hrnci a výsledok nič moc, pretože v paráku sa nedá nastaviť nízka teplota... takže zabaliť do fólie a pomaličky variť...
@emdy pošíruje sa vo vode, resp. vo vývare s pridaním rôznych korenín a zeleniny, preto mäso v žiadnom prípade nemôže byť suché, hlavne keď ho dáš variť do vriaceho nálevu, zatiahnu sa póry a šťava ostáva vo vnútri :-)
radox1
suhlasim evusik,ja som uz nechcel ist do hlbky temy,smeroval som to priamo k tomuto receptu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia