Foto: alexola
koláčiky takto pomenoval bratranec, keďže mu na návšteve u nás veľmi chutili (ako aj ostatným pohosteným :)
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
droždie a cukor zmiešame a necháme vykysnúť. zamiesime s ostatnými surovinami na vláčne cesto a necháme chvíľu postáť.
-
2
cesto na pomúčenej podložke vyvaľkáme na hrúbku cca 1 cm a vykrojíme väčšie kolieska
-
3
na vymastený plech ukladáme kolieska cesta a tieto v strede utlapkáme, aby sa trochu zväčšili. pozor, okraje kolieska neutlapkajte až tak ako na obrázku, potom sa pri pečení nezodvihnú tak ako by sa mali :) okraje cesta natrieme rozšľahaným vajíčkom.
-
4
na cesto ukladáme plnky podľa chuti- 1.orechová- pomleté orechy s cukrom zabaríme teplým mliekom (prípadne aj rumom), 2.maková- zomletý mak s cukrom zabaríme mliekom (prípadne aj rumom), 3.tvarohová- tvaroh, kyslú smotanu,cukor a citrónovú kôru zmiešame, použiť tiež môžme hrozienka naložené v (r)ume
-
5
...tu sú pripravené koláče na plechoch, už ich len šupnúť do pece alebo rúry...
-
6
...hotové upečené so "všehovšudy" plnkou...
-
7
...tvarohové so škoricou a hrozienkami...
-
8
... a moje najobľúbenejšie :)
-
9
práve som sa dostala k fotke, o ktorej vzniku našťastie neviem, lebo mi fotograf vypúšťa z pece teplo... ale pre účely uverejnenia receptu ju schvaľujem :) tu pekne vidno, ako sa okraje koláčov krásne nadvihli.
@evusik akú posýpku máte na mysli? necháme si poradiť :) z toho cesta sa daju tiež s týmito plnkami alebo s džemom upiecť buchtičky alebo osie hniezda.. s pecou sa navzájom zaúčame :)
@babi je to pravda, chuťovo sa nedajú koláče z pece a rúry porovnať, predsa len vyššia teplota a kratší čas pečenia urobia svoje, no všetky koláče pripravené s láskou sú vynikajúce, či v peci, či v rúre :)
@zasterka ja by som dala asi polovicu kocky.. neviem ake kupujete, no príliš veľa droždia netreba.. :)