Koláče Ani medu (fotorecept)
Autor receptu: alexola
koláčiky takto pomenoval bratranec, keďže mu na návšteve u nás veľmi chutili (ako aj ostatným pohosteným :)
20 porcií |
20 minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup
- droždie a cukor zmiešame a necháme vykysnúť. zamiesime s ostatnými surovinami na vláčne cesto a necháme chvíľu postáť.
- cesto na pomúčenej podložke vyvaľkáme na hrúbku cca 1 cm a vykrojíme väčšie kolieska
- na vymastený plech ukladáme kolieska cesta a tieto v strede utlapkáme, aby sa trochu zväčšili. pozor, okraje kolieska neutlapkajte až tak ako na obrázku, potom sa pri pečení nezodvihnú tak ako by sa mali :) okraje cesta natrieme rozšľahaným vajíčkom.
- na cesto ukladáme plnky podľa chuti- 1.orechová- pomleté orechy s cukrom zabaríme teplým mliekom (prípadne aj rumom), 2.maková- zomletý mak s cukrom zabaríme mliekom (prípadne aj rumom), 3.tvarohová- tvaroh, kyslú smotanu,cukor a citrónovú kôru zmiešame, použiť tiež môžme hrozienka naložené v (r)ume
- ...tu sú pripravené koláče na plechoch, už ich len šupnúť do pece alebo rúry...
- ...hotové upečené so "všehovšudy" plnkou...
- ...tvarohové so škoricou a hrozienkami...
- ... a moje najobľúbenejšie :)
- práve som sa dostala k fotke, o ktorej vzniku našťastie neviem, lebo mi fotograf vypúšťa z pece teplo... ale pre účely uverejnenia receptu ju schvaľujem :) tu pekne vidno, ako sa okraje koláčov krásne nadvihli.