Foto: mecka
oceňujem jeho rýchlu prípravu :)
35 minút
na 180 °C
na 180 °C
Postup
-
1
Jeden pohár = 200 ml. Zmiešame spolu: kryštálový cukor, vajcia, maslo (roztopené), kakao.
- 2
Pridáme múku so sódou bicarbónou.
- 3
Nakoniec prilejeme kyslé mlieko.
- 4
Môžeme pridať nasekané orechy, hrozienka.
- 5
Na vychladnutý koláč natrieme lekvár a posypeme buď kokosom alebo urobíme čokoládovú polevu.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Tento koláč som často robievala pred rokmi, niežeby bol až taký neprekonateľný, ale v časoch, keď sme nemali trvanlivé mlieko, mnohokrát sme mlieko už z obchodu priniesli "chytené", tak sme často mali kyslé mlieko a čo už s ním - tak koláčik!
ja ho robievam bez vajíčok a je to veľmi jednoduchý koláč, dokonca som ho naučila robiť moju šéfku a potom sme ho mali pravidelne v menu ako koláč o piatej...
základné suroviny: 3 hrnčeky kyslého mlieka (jogurt, zakysanka, acidofiné mlieko = kyslé mlieko umelo vytvorené, kysnuté podmaslie - vo Francúzsku babeurre alebo lait ribbot), 3 hrnčeky hrubej múky, 1,5 hrnčeka práškového cukru (originál 3, ale je to príliš sladké, takto je to vyvážené) alebo 1 pohár kryštálového cukru, 1 pohár oleja, 1 malá lyžička sódy bikarbóny a 3 kopcovité lyžice kakaa (ja používam 100 % kakao, na Slovensku sa nedá kúpiť, preto ho nosím so sebou domov pre celú rodinu) a kto chce orechy, tak orechy - všetko sa zmieša, ja kakao+múku+cukor+sódu bikarbónu a štipku soli vymiešam spolu a potom pridávam postupne olej a kyslé mlieko a nakoniec pridám orechy a pečiem v rôznych formách i na muffiny a vždy pridám niečo iné - napr. hrozienka alebo banány a kúsky čokolády, atď. ale klasika je: po pečení natrieť malinovým lekvárom a nastrúhať na to čokoládu - toto používam ako základ na torty - je to lacné a praktické
robievam i verziu bez kakaa, ale do cesta dávam mleté mandle - kakao je mastnejšie a mandle ho príjemne nahradia
skúsila som túto bielu verziu s nastrúhanou pomarančovou a citrónovou kôrou a nemletým makom a "kvapkou" rumu a navrch citrónový krém ako z francúzskej citrónovej torty - výborné