Koláč s tvarohovou plnkou

kata50 - fotkakata50, 11. mája 2011
Koláč s tvarohovou plnkou
Foto: kata50

Tento jednoduchý koláč zvládnu aj začiatočníčky. Chutí ako dospelým, tak aj deťom.

45-50
porcií
45 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
250 g /hera/
200 g
2 ks celé
1 ks
PLNKA:
500 g v črievku
1 ks
2 ks celé surové
1/2 citróna postrúhaná
250 ml
1 ks
90 g
50 g
350 ml




Postup

  1. 1

    Zo surovín na cesto si zhnetieme cesto, ktoré necháme v mikroténovom sáčku odpočívať na chladnom mieste. Aspoň 1 hodinu. Medzi tým si pripravíme plnku do cesta.

  2. 2

    Najprv si uvaríme puding z mlieka, cukru, a Zlatého klasu. Stiahneme z platne a za horúca vmiešame maslo. Necháme vychladnúť.

  3. 3

    A teraz tvaroh : Tvaroh, vanilkový cukor, vajíčka a postrúhanú citrónovú kôru dobre vyšľaháme do hladkého krému.

  4. 4

    Na koniec spojíme obe masy - tvarohovú aj pudingovú

  5. 5

    Odpočinuté cesto si rozdelíme na 2 rovnaké časti. Vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5-1 cm. ( podsypávame si múku - lepšie sa s ním pracuje ) Prenesieme valčekom na plech a potrieme dulovým lekvárom. Na to vylejeme plnku a prikryjeme druhým vyvaľkaným plátom. Nezabudnime cesto popichať vidličkou, aby počas pečenia mohla unikať nahromadená para a aby sa nám vrchný plát zbytočne nezdvihol od plnky.

    Koláč s tvarohovou plnkou - obrázok 5
  6. 6

    Určite poznáte ovocný strom DULA. Mnohí však jeho plody využijú iba na spríjemnenie vône v byte alebo v skrini. Z tohto ovocia sa však pripravuje kompót, lekvár, strúhaný polotovar do koláčov a pod. Ja som ho objavila nedávno a nedám na toto ovocie dopustiť. Keď ho budem v jeseni spracovávať - tak vám to nafotím. Samozrejme, že do tohto koláča môže ísť aj iný lekvár. S dulovým nám to chutilo najlepšie. Prajem dobrú chuť :-))

Diskusia k receptu

valeri
vyzerá ako slávnostný zákusok a musí byť výborný s tým dulovým lekvárom. Poznám tie "jabĺčka". Je z nich výborný aj kompót, len už skoro nikde nie sú a neviem sa k nim dostať. Keď sme boli deti, stará mama ich mala v záhrade. Recept som si uložila.
danielas
Aj mne sa velmi páči. Vyzerá ako od profesionálky.K dulovému lekváru sa nedostanem,aký iný vhodný by si poradila?
ancicka
Poznám tento rcp,pod názvom Linzerový.Robievam ho rôznými obmenami.Je to parádny koláč.
vierik
Vyzerá veľmi lákavo,krásny rez,určite vyskúšam.(Až na ten lekvár,a tvaroh v črievku som tiež ešte nevidela).
tatranka
Krásny koláčik.Uložila som si ho do kk,pretože tvarohové koláče máme radi a tvoj sa mi páči.
3sandra3
koláčik mňamkový.... a tú Dulu si teda teraz doma pestuješ, keď budeš mať na jeseň z neho ovocie?...
cica2
krásny koláčik a obdivujem ťa, ako to dokážeš krásne nakrájať, si velmi šikovná!!!
ola111
Krásny koláč,dala by som si a @kata50 poprosím ťa o ten recept na
dulový lekvár,dcéra kúpila chalupu aj s dulovým stromom,vždy má
pekné plody,len neviem,čo s nimi.
zdezda
super koláčik, ukladám, si šikovnica šikovná:-)
orchidea
Chystám sa ho v sobotu upiecť, dúfam že sa mi podarí tak ako tebe. Vyzerá pekne a určite aj chutí dobre.
hubata
@ola111 - Treba vystihnúť keď je zrelá, lebo keď ti už ovocie začne opadávať samé zo stromu tak sa obije a nedá sa skladovať, už dule musíš rýchle spracovať na kompót. Z dule sa dá urobiť aj dulové želé, len ma vždy odrádzala veľká spotreba cukru. Kompót je rýchlo uvarený a v zime sa dá použiť tam kde jablká. Pár kusov sme vždy dávali keď sa nakladala kapusta do suda, dule boli potom takej príjemnej kyslastej chuti. Príjemne prevoňajú celú izbu ak dáš zopár kusov na misu.
kata50
Tak a už som tu ! Záhrada nepustí...:-)) Všetkým veľmi pekne ďakujem za hodnotenia a pochvaly.
@danielas tento dulový lekvár by som navrhovala nahradiť aj na jemno nastrúhanými jablkami - posypať cukrom - oni sa upečú. Alebo aj ríbezľový - ostrý by sa hodil.
@vierik tvaroh v črievku, je vlastne jemný roztierateľný tvaroh - nie hrudkovitý.
@3sandra3 , áno rastie nám na záhrade strom DULA - neveľký a dúfam, že dá aj úrodu. Asi pred 4 rokmi toľko zarodil, že som začala hľadať, ako sa dá toto ovocie spracovať. Presne tak, ako každé iné.
@ola111 ten recept napíšem čo najskôr , a foto prilepím potom keď budem mať.
Ešte raz vďaka za váš záujem :-)))) Dobrú chuť.
baculata
Páči sa mi zákusok, jednoduché cesto a zaujmavá plnka, tvaroh s pudingom som ešte nerobila, ale teraz určite skusim. Na Velk.sviatky som piekla Tvoje Punčove a Sanqikove rezy, výborné, chutné, pekné zákusky.Podla komentárov pod týmito receptami nás bolo viac, čo sme ich piekli na sviatky, díky za rcp.
marcy
krásny,isto chutný,nádherne pokrájaný ( nemám trpezlivosť predcízne krájať,to radšej upečiem aj za susedu,ona sa činí s nožíkom
:-)....sabinovský tvaroh v črievku mám rada na mixovanie so šľahačkou,pridám hoblinky kvalitnej čokolády.Servírujem v pohároch na stopke,kedy na dno dávam piškoty,broskyne so šťavou,alebo čučoriedky,zalejem smotanovo-tvarohovou hmotou,ozdobím ovocím a smitkou medovky....chutí všetkým
kata50
@baculata som veľmi rada, že ti moje recepty chutia.
Keď zmiešaš tvaroh s uvareným pudingom, je ešte jemnejší. Určite vyskúšaj. :-))
svetlana9
ja by som skúsila marhuľové, alebo broskyňové želé s kúskami ovocia - majú to v Lidli - a tvaroh je tvaroh - mňam - už je v KK
kata50
Dobrý nápad :-))
Dulový lekvár už čaká na zverejnenie.
ola111
@hubata ,no veď to,ovocie bolo krásne,strom obsypaný,potom všetko
na zemi,tak ak môžem poprosiť aj ten recept na dulové želé,vždy mi
toho ovocia bolo ľúto.
@kata50 ,ďakujem,teším sa na ten lekvár.
jerica
@kata50 výborné,recept vhodný aj s rebarborou,teraz je sezóna.pridala som do MKK :--))
valeri
ja dulový džem nahrádzam rebarborovým, tiež je taký by som povedala originálny, pikantný, nepodobá sa ostatným ovocným džemom. Do zákusov veľmi vhodný
kata50
Áno, rebarbora je teraz tiež čerstvá. Keď nestíham spracovať, pokrájam na kocky a zamrazím. Je výborná v koláčoch.
jeka
vyzerá chuťovo chrumkavý.tak si ho ukladám ,dakujem
kata50
Keď budeš mať možnosť, určite ochutnaj :-))
glosterka
Katka, dnes určite vyskúšam Tvoj koláčik. Vyzerá byť vynikajúci! Dulový lekvár nemám, tak dám iný, napr. egrešový alebo čočoriedkový. Už čo uchytím... dám Ti potom vedieť ako chutil mojim maškrtníkom. ;-) Papa a pekný piatok Ti prajem!
glosterka
Katka, koláčik je vynikajúci!!! Ďakujem za skvelý recept. Maškrtníkom chutí. Keď ho pochválil aj svokor, tak to už teda hej...:-) Dnes tu máme návštevu, zostala len polovica... a uvidím či zostane aj na zvyšok dňa. Rýchlo sa míňa... :-)
kata50
No tak sa teším - si šikovnica veľká :-))
rela
Koláčik som upiekla, je skutočne výborný. S cestom som sa ale natrápila, veľmi sa mi lepilo a trhalo aj napriek tomu, že som podsýpala múkou. Našťastie som ho rozvaľkávala na papieri na pečenie, inak by som ho nedostala na plech.
kata50
@rela som rada , že sa koláčik nakoniec podaril a chutil. Toto tukové - hnetené cesto musí naozaj postáť v CHLADE aj niekoľko hodín. Keď ho hneď za čerstva chceme rozvaľkať, tuk v ceste ešte nie je stuhnutý múka sa s ním nepreviazala a potom sa rozpadáva. Keď nie je čas na odpočinok cesta, tak potom je dobré ho roztlačiť napr. pohárom a dokončiť rukou ku okrajom plechu. Neprimeraným pridávaním múky, cesto stráca na krehkosti a kvalite. Toľko, keď môžem poradiť. Pekný deň :-))
rela
Katka, ďakujem za radu, nabudúce vyskúšam, želám pekný deň
jatanika
@rela , kata50 , ja robievam tiež toto cesto... a problémy s ním nemám, aj keď ho nenechávam odstáť v chlade vôbec...miesim ručne a krátko, aby tuk príliš nezmäkol... prenášam vyvaľkané, natočené na valčeku....kedysi mi to nešlo... chce to zrejme aj trošku praxe :-))
marcy
niečo praxou,niečo kvalitou múky,či tuku :)) ...už som robila aj tak,že som väčšiu polku cesta dostala na plech,dala som tvarohovú hrudkovitú plnku,navrch som vrkoče poprekladala šikmo zo zbytku cesta... každopádne je to sýty koláčik,ktorý sa u nás nepreje
karolka
Je tam už toľko chvály, že tá moja ani nie je treba, ale pridám ju. Veľmi sa mi páči, ako krásne si ho nakrájala, mne sa toto nedarí a nedarí.....
3sandra3
tento koláčik si presúvam do rubriky "Plánované", lebo mám na pláne ho upiecť,,, musí to byť rozprávka
kata50
@3sandra3 určite si ho upeč. Popri honosných vianočných a novoročných zákuskoch -tento ide prvý:-))
tykadielko
mňamky....vyzerá úžasne a ja tvarohové zbožňujem,teda aj tí moji....zdieľam :-D
glosterka
Ahoj Katuška! Dnes idem piecť Tvoj mňamkavý koláčik. Lekvárčok duláčik mi ešte zostal... zajtra máme návštevu, prídu decká, aj z Poľska, tak budú maškrtiť :-). Ďakujem za skvelé recepty. Si pekáročka-šikuľôčka ;-).
kata50
@glosterka , teším sa, že sa ku koláčiku vraciaš a že ťa nesklamal. Pochutnajte si ! :-))
modrykamen
Na dule som nikdy nemal čas,hoci dule mám rád v každej podobe. Až teraz na dôchodku, lebo spracovanie dulí je dosť náročne. Ale vrelo odporúčam. Dulový lekvár a tvaroh- skvelá kombinácia. Najbližšie odskúšam. Už teraz sa na ten koláčik teším.
slavnicanka
Aj u nás v záhrade máme dulu,ale kým ju ošúpem a pokrájam na kúsky mám mozole ako keby som kopala dva dni na záhrade,lebo je to hrooooozne tvrdé ovocie.
kata50
@slavnicanka , máš pravdu. Ja toto ovocie nechám dobre dozrieť - do žlta. Potom je to lúpanie ľahšie. Ale nie je to jednoduché. Treba zvolať na lúpanie brigádu a pripraviť dobre ostré škrabky :-))
adka1000
koláčik vyskúšaný-.a je výborný,........doporučujem.) dakujem za recept
rominka
Ahojte, tak cesto mi stojí v chladničke a ja rozmýšlam nad druhom lekváru, bol by dobrý aj marhulkový? Ďakujem :)
kata50
@rominka nerozmýšľaj, daj aj marhuľový. Bude to výborné,. A lekvárom nešetri. Ten tvaroh si ho pýta. Napíš ako chutilo :-)
martapa
Koláčik vyzerá výborne,uložený do KK ,tento víkend vyskúšam :-)
denka75
Dobrý večer, v piatok chcem piecť tento koláčik ale na aký veľký plech ho dávate vy ? Ďakujem :-)
kata50
@Denka75 , teším sa , že po čase sa tento koláč zase objavil a verím, že ťa nesklame. Toto množstvo surovín dobre padne na klasický veľký plech s vysokým okrajom ( cca 27cmx36 cm odmeraný vnútorný rozmer) . Držím palce, nech sa podarí :-)
odetka
P. Katka, tento koláčik pečiem veľmi často, neviem sa ho nasýtiť. A každý, kto ho ochutná, si pýta recept. Zasa ho dnes opisujem pre ďalšiu osobu. Je to jednoducho božský koláč. Ďakujeme za uverejnenie receptu. Nech sa darí..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia