Foto: kata50
Tento jednoduchý koláč zvládnu aj začiatočníčky. Chutí ako dospelým, tak aj deťom.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
250 g /hera/ |
|
200 g |
|
2 ks celé |
|
1 ks |
|
PLNKA: | |
500 g v črievku |
|
1 ks |
|
2 ks celé surové |
|
1/2 citróna postrúhaná |
|
250 ml |
|
1 ks |
|
90 g |
|
50 g |
|
350 ml |
|
Postup
-
1
Zo surovín na cesto si zhnetieme cesto, ktoré necháme v mikroténovom sáčku odpočívať na chladnom mieste. Aspoň 1 hodinu. Medzi tým si pripravíme plnku do cesta.
- 2
Najprv si uvaríme puding z mlieka, cukru, a Zlatého klasu. Stiahneme z platne a za horúca vmiešame maslo. Necháme vychladnúť.
- 3
A teraz tvaroh : Tvaroh, vanilkový cukor, vajíčka a postrúhanú citrónovú kôru dobre vyšľaháme do hladkého krému.
- 4
Na koniec spojíme obe masy - tvarohovú aj pudingovú
- 5
Odpočinuté cesto si rozdelíme na 2 rovnaké časti. Vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5-1 cm. ( podsypávame si múku - lepšie sa s ním pracuje ) Prenesieme valčekom na plech a potrieme dulovým lekvárom. Na to vylejeme plnku a prikryjeme druhým vyvaľkaným plátom. Nezabudnime cesto popichať vidličkou, aby počas pečenia mohla unikať nahromadená para a aby sa nám vrchný plát zbytočne nezdvihol od plnky.
- 6
Určite poznáte ovocný strom DULA. Mnohí však jeho plody využijú iba na spríjemnenie vône v byte alebo v skrini. Z tohto ovocia sa však pripravuje kompót, lekvár, strúhaný polotovar do koláčov a pod. Ja som ho objavila nedávno a nedám na toto ovocie dopustiť. Keď ho budem v jeseni spracovávať - tak vám to nafotím. Samozrejme, že do tohto koláča môže ísť aj iný lekvár. S dulovým nám to chutilo najlepšie. Prajem dobrú chuť :-))
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
dulový lekvár,dcéra kúpila chalupu aj s dulovým stromom,vždy má
pekné plody,len neviem,čo s nimi.
@danielas tento dulový lekvár by som navrhovala nahradiť aj na jemno nastrúhanými jablkami - posypať cukrom - oni sa upečú. Alebo aj ríbezľový - ostrý by sa hodil.
@vierik tvaroh v črievku, je vlastne jemný roztierateľný tvaroh - nie hrudkovitý.
@3sandra3 , áno rastie nám na záhrade strom DULA - neveľký a dúfam, že dá aj úrodu. Asi pred 4 rokmi toľko zarodil, že som začala hľadať, ako sa dá toto ovocie spracovať. Presne tak, ako každé iné.
@ola111 ten recept napíšem čo najskôr , a foto prilepím potom keď budem mať.
Ešte raz vďaka za váš záujem :-)))) Dobrú chuť.
:-)....sabinovský tvaroh v črievku mám rada na mixovanie so šľahačkou,pridám hoblinky kvalitnej čokolády.Servírujem v pohároch na stopke,kedy na dno dávam piškoty,broskyne so šťavou,alebo čučoriedky,zalejem smotanovo-tvarohovou hmotou,ozdobím ovocím a smitkou medovky....chutí všetkým
Keď zmiešaš tvaroh s uvareným pudingom, je ešte jemnejší. Určite vyskúšaj. :-))
Dulový lekvár už čaká na zverejnenie.
na zemi,tak ak môžem poprosiť aj ten recept na dulové želé,vždy mi
toho ovocia bolo ľúto.
@kata50 ,ďakujem,teším sa na ten lekvár.