Kokosové ježe (bezlepkové)

shiwave - fotkashiwave, 14. januára 2012
Kokosové ježe (bezlepkové)
Foto: shiwave

Pred Vianocami som si spomenula na tento parádny koláčik. Chcela som si zaspomínať na detstvo vďaka jeho chuti. Na vareche som dokonca našla jeho bezlepkovú úpravu, ale...:) Keďže som kuchárka začiatočníčka, nedarilo sa mi ani za nič spraviť karamel.. Tak som si receptík trošku upravila a chutilo aj vyzeralo to parááádne! Dokonca som zožala poklony od staršej generácie žien v rodine ;)

30
porcií
45 minút
príprava
35 minút
na 200 °C

Suroviny

6 ks
250 g
300 g
1 ks
100 ml
Poleva:
1 ks
200 ml
350 g
4 lyžice
1-2 bal

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V šľahači vymiešať žĺtky a 250g práškového cukru a po troške prilievame rum. Potom vmiešame múku, ktorú sme si predtým v miske zmiešali s práškom do pečiva. Z bielkov si spravíme sneh a jemne /iba metličkou/ ho zapracujeme do ostatku cesta. Vymiešame a vylejeme na plech, ktorý sme si pokryli papierom na pečenie - lepšie nižší plech s väčšou plochou /mne to totiž riadne vyrástlo a musela som niektoré rozkrajovať na polovicu/. Pečieme asi 35 minút na 200°C - odporúčam skontrolovať špajdlou, to je jediná istota.

  2. 2

    Po dopečení necháme cesto dobre vychladnúť, aby sa nám dobre pracovalo. Po vychladnutí nakrájame na kvádriky, kocky.

  3. 3

    V hrnci, ideálne plytšom s väčším polomerom si roztopíme heru /iba mierny plameň/, pridáme do toho práškový cukor, kakao a mlieko. V tejto poleve obaľujeme ježe – zo všetkých strán. /Počas obaľovania vypnite oheň, opäť si polevu môžete "pritopiť", keď sa vám bude zdať, že je príliš tuhá./ Po vytiahnutí z polevy ich obaľujeme na tácke v kokosovej múčke.

Diskusia k receptu

13 komentárov k receptu
Doma ich voláme "papuče" a to preto, že keď sme ho robili prvýkrát tak moja maminka nakrájala cesto na veľké kusy, ktoré pri obaľovaní v čokoládovej poleve a ešte v kokose zväčšili poriadne svoj objem a boli z nich jednoducho kusy veľké ako papuče.
joj dámy, keby ste ma videli koľko snahy a lásky som do tej práce na ježkoch vložila..:)
a @elekra viem si presne predstaviť aké veľké kusy jej z toho vyšli, pretože aj mne tak vyšlo pár a potom som si uvedomila, že by som to mohla aj prekrojiť ešte druhý raz :) a potom už super!
Vzhľadovo sú pekné, vyskúšam. Nedávno som ich robila ale lepkové - teda normálne. U nás sa zase volajú " osolené". Robievala ich len moja svokra na východe - a keď sme tam prišli tak náš najmladší povedal, že sa veľmi teší, že babka urobila osolené. A tak im zostal názov.
Inak ona máva cesto také tuhšie. Moje boli-recept z Varechy, také mäkkučké - zjedli ich pomerne rýchlo. A ja som špekulovala, že ako by vyzerali bezlepkové - a už to tu mám. Vyskúšam, a potom sa ozvem.
Charlott001, určite áno. Mantlerka má veľmi podobnú konzistenciu. A keby to spravíš z múky Mix C, tak sú ešte jemnejšie..:) tá je origoš na jemné pečivo

Pridaj komentár k receptu: