Kokosové ježe (bezlepkové)

Autor receptu: shiwave

Pred Vianocami som si spomenula na tento parádny koláčik. Chcela som si zaspomínať na detstvo vďaka jeho chuti. Na vareche som dokonca našla jeho bezlepkovú úpravu, ale...:) Keďže som kuchárka začiatočníčka, nedarilo sa mi ani za nič spraviť karamel.. Tak som si receptík trošku upravila a chutilo aj vyzeralo to parááádne! Dokonca som zožala poklony od staršej generácie žien v rodine ;)

30
porcií
45 minút
príprava
35 minút
na 200 °C

Postup

  1. V šľahači vymiešať žĺtky a 250g práškového cukru a po troške prilievame rum. Potom vmiešame múku, ktorú sme si predtým v miske zmiešali s práškom do pečiva. Z bielkov si spravíme sneh a jemne /iba metličkou/ ho zapracujeme do ostatku cesta. Vymiešame a vylejeme na plech, ktorý sme si pokryli papierom na pečenie - lepšie nižší plech s väčšou plochou /mne to totiž riadne vyrástlo a musela som niektoré rozkrajovať na polovicu/. Pečieme asi 35 minút na 200°C - odporúčam skontrolovať špajdlou, to je jediná istota.
  2. Po dopečení necháme cesto dobre vychladnúť, aby sa nám dobre pracovalo. Po vychladnutí nakrájame na kvádriky, kocky.
  3. V hrnci, ideálne plytšom s väčším polomerom si roztopíme heru /iba mierny plameň/, pridáme do toho práškový cukor, kakao a mlieko. V tejto poleve obaľujeme ježe – zo všetkých strán. /Počas obaľovania vypnite oheň, opäť si polevu môžete "pritopiť", keď sa vám bude zdať, že je príliš tuhá./ Po vytiahnutí z polevy ich obaľujeme na tácke v kokosovej múčke.