„Kokošky“ - šúľance

luluvarecha - bez fotkyluluvarecha, 20. februára 2015

Tento recept som sa naučila od mojej babky ktorá mi ho poradila na popolcovú stredu.

4
porcie
60 minút
príprava

Suroviny

700 g
300 g
Posýpka:
75 g
 (koľko príjme maslo)




Postup

  1. 1

    Ošistené zemiaky uvaríme vo vode.Necháme ich variť kím nebudú úplne mäkké.

  2. 2

    Ked sa uvaria zlejeme vodu a necháme vychladnúť.

  3. 3

    Ked budú studené nastrúhame ich a na pracovnej doske ich zmiešame s múkou,vajíčkom a štipkou soli (1čl.).Vypracujeme hladké cesto.

  4. 4

    Cesto rozdelíme na 2 časti a vyvaľkáme 1cm hrubý pásik. Príborovým nožíkom nakrájame pásik na 2cm dlhé šuľky.

  5. 5

    Vo veľkom hrci zohrejeme vodu s 1čl soli a 1PL oleja. Šuľky nahádžeme do vody a ked vyplávajú na povrch vyberieme ich.Nepreplachujeme ich vodou.

  6. 6

    Šúľance dáme do hrca (misky) a polejeme ich rozpusteným maslom a opraženou strúhankou s cukrom.Prajem dobrú chuť :D

Diskusia k receptu

terinka55
Tak toto jedlo som už dávno nerobila a ani nejedla. Musím si "oprášiť" kuchárku :-) Mňam...
marienka44
@Luluvarecha , myslím, že si nejasne napísala ohľadom zemiakov. Zemiaky neolúpeme , ale varíme v šupke. Po uvarení ošúpeme a vychladnuté postrúhame. Tak si to myslela, predpokladám.
evanaaa
Tiež si myslm, že zemiaky na cesto je lepšie variť v šupke a vychladnuté strúhať. Moja mama, keď robila z tohto cesta šúlance (s makom, ap.), tak pár valčekov opražila na masti a tuším to bololepšie ako tie šúlance :)
riwexi
Na Popolcovú stredu je ideálne jedlo ničíky s obzerancami.
ria52
ja toto robim ked sa mi zvysi zemiakova kasa




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia