Foto: tinca
Tento džem hocikedy môže konkurovať pikantnosťou a použitím ríbezľovému džemu. Hodí sa na torty, zákusky, linecké pečivo, ale aj na palacinky. Nesklame vás ani Zobraziť celý popisTento džem hocikedy môže konkurovať pikantnosťou a použitím ríbezľovému džemu. Hodí sa na torty, zákusky, linecké pečivo, ale aj na palacinky. Nesklame vás ani na maslovom chlebe,či vianočke. Je výborný, vyskúšajte.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny.
-
2
Ako prvé si očistíme kiwi od šupky. Použijeme plody nie moc tvrdé ani zmäknuté,také akurát.
-
3
Plody pokrájame najprv na kolieska a potom na kocky o veľkosti, ako vidíte na obrázku.
-
4
Zasa som použila metódu presladzovania t.j. vrstva ovocia, vrstva cukru+vanilkový cukor. Spodné vrstvy zasypeme menším množstvom cukru, lebo tam sa cukor najťažšie rozpúšťa a vrchnú vrstvu zasypeme najviac. Uložíme na chladné miesto a presladzujeme cca 24 hod.
-
5
A takto je zysypaná vrchná vrstva. Množstvo cukru si môžete upraviť podľa vlastnej chuti, mne tých 60 dkg stačilo.
-
6
A takáto sirupovitá zmes nám vznikne po presladzovaní. Dobre ju zospodu zamiešame, aby bola homogénna.
-
7
Na rad prichádza samotné varenie. Po dve stredne veľké naberačky v širšom kastróli varíme najprv zakryté až kým nezmizne pena. Potom odokryjeme a nezabudneme neustále miešať. Na základe skúseností jedna várka trvá 10-12 minút. Prvé dve várky som nechala s plodmi pre zachovanie kusovitosti a ďalšie som jemne premixovala ponorným mixérom. Do jednej z várok pridáme kôru z limetky. Keďže každé ovocie má iný obsah pektínu a ináč sa pri varení chová z prvej dávky som si urobila želírovaciu skúšku. Na vychladený tanierik dáme za lyžičku džemu, urobíme cestičku, keď sa nespojí džem má správnu konzistenciu. Ostatné dávky varíme podľa prvej, nastavením minútiek.
-
8
Uvarené dávky zlievame do hrnca. A tu je hotový uvarený džem.
-
9
Džem zohrejeme na teplotu cca 75 st.C, rozmiešame. Plníme do pripravených pohárikov,ktoré si predtým spolu s viečkami môžeme vysterilizovať. Nič nepokazíme ak do pohárika vložíme 2-3 klinčeky, prevoňajú ho. Pevne uzavrieme a na 30 minút otočíme hore dnom. Potom ich vrátime do pôvodnej polohy a necháme prirodzene vychladnúť čím vznikne vákuum. Z dávky mi vyšli tieto 3 poháriky džemu.
-
10
Čo sa týka šťavy z limetky, džem ochutnajte,ak je dosť kyslý nedávajte ju. Ja so nedala, lebo bol kyslý až-až. Ale uviedla som ju pre prípad potreby. No a tu je džem ako vyzerá na tanieriku.
-
11
RADA navyše: Kivi džem varením zhnedne, čo je prirodzené a nie je na závadu. Ak chceme mať krajšiu farbu pridajme na špic noža žltej potravinárskej farby. Ak chcete podrobnejšie info o varení džemu pozrite si moje predchádzajúce. Postup je rovnaký. http://varecha.pravda.sk/recepty/marhulovy-dzem-univerzalny-recept-na-dzemy-/43062-recept.html http://varecha.pravda.sk/recepty/jahodovy-dzem-fotorecept/51905-recept.html#koment1 Vyskúšajte, je fakt výborný, pikantný a pre použitie univerzálny.
treba použiť Gelfix. Ale už to nie natur..... Super nápad, včera som varila figový - darované figy nešli na odbyt - ako džem fajnový.Ak by som natrafila naň skôr, bola by som miešala ako tu bolo spomenuté. Nevadí, nabudúce.