Kiwi džem fotorecept

tinca - fotkatinca, 6. júna 2014
Kiwi džem (fotorecept)
Foto: tinca

Tento džem hocikedy môže konkurovať pikantnosťou a použitím ríbezľovému džemu. Hodí sa na torty, zákusky, linecké pečivo, ale aj na palacinky. Nesklame vás ani na maslovom chlebe,či vianočke. Je výborný, vyskúšajte.

20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 000 g
600 g
z 1 ks
z 1/2 ks
1 bal.

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny.

    Kiwi džem (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ako prvé si očistíme kiwi od šupky. Použijeme plody nie moc tvrdé ani zmäknuté,také akurát.

    Kiwi džem (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plody pokrájame najprv na kolieska a potom na kocky o veľkosti, ako vidíte na obrázku.

    Kiwi džem (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zasa som použila metódu presladzovania t.j. vrstva ovocia, vrstva cukru+vanilkový cukor. Spodné vrstvy zasypeme menším množstvom cukru, lebo tam sa cukor najťažšie rozpúšťa a vrchnú vrstvu zasypeme najviac. Uložíme na chladné miesto a presladzujeme cca 24 hod.

    Kiwi džem (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A takto je zysypaná vrchná vrstva. Množstvo cukru si môžete upraviť podľa vlastnej chuti, mne tých 60 dkg stačilo.

    Kiwi džem (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A takáto sirupovitá zmes nám vznikne po presladzovaní. Dobre ju zospodu zamiešame, aby bola homogénna.

    Kiwi džem (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na rad prichádza samotné varenie. Po dve stredne veľké naberačky v širšom kastróli varíme najprv zakryté až kým nezmizne pena. Potom odokryjeme a nezabudneme neustále miešať. Na základe skúseností jedna várka trvá 10-12 minút. Prvé dve várky som nechala s plodmi pre zachovanie kusovitosti a ďalšie som jemne premixovala ponorným mixérom. Do jednej z várok pridáme kôru z limetky. Keďže každé ovocie má iný obsah pektínu a ináč sa pri varení chová z prvej dávky som si urobila želírovaciu skúšku. Na vychladený tanierik dáme za lyžičku džemu, urobíme cestičku, keď sa nespojí džem má správnu konzistenciu. Ostatné dávky varíme podľa prvej, nastavením minútiek.

    Kiwi džem (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Uvarené dávky zlievame do hrnca. A tu je hotový uvarený džem.

    Kiwi džem (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Džem zohrejeme na teplotu cca 75 st.C, rozmiešame. Plníme do pripravených pohárikov,ktoré si predtým spolu s viečkami môžeme vysterilizovať. Nič nepokazíme ak do pohárika vložíme 2-3 klinčeky, prevoňajú ho. Pevne uzavrieme a na 30 minút otočíme hore dnom. Potom ich vrátime do pôvodnej polohy a necháme prirodzene vychladnúť čím vznikne vákuum. Z dávky mi vyšli tieto 3 poháriky džemu.

    Kiwi džem (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Čo sa týka šťavy z limetky, džem ochutnajte,ak je dosť kyslý nedávajte ju. Ja so nedala, lebo bol kyslý až-až. Ale uviedla som ju pre prípad potreby. No a tu je džem ako vyzerá na tanieriku.

    Kiwi džem (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    RADA navyše: Kivi džem varením zhnedne, čo je prirodzené a nie je na závadu. Ak chceme mať krajšiu farbu pridajme na špic noža žltej potravinárskej farby. Ak chcete podrobnejšie info o varení džemu pozrite si moje predchádzajúce. Postup je rovnaký. http://varecha.pravda.sk/recepty/marhulovy-dzem-univerzalny-recept-na-dzemy-/43062-recept.html http://varecha.pravda.sk/recepty/jahodovy-dzem-fotorecept/51905-recept.html#koment1 Vyskúšajte, je fakt výborný, pikantný a pre použitie univerzálny.

    Kiwi džem (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

27 komentárov k receptu
Už som robila pomarančový džem,ten je tak trocha nahorkastý, zavárala som dia mandarinky,len preto, keď som videla tú nehoráznu cenu v obchode za pohárik, moje sú vynikajúce...a určite urobím podľa teba @tinka , kiwi džem, už sa teším :-)
@tinca ohromný, zo samého kivi nemám, nerobila som, ale pridala som kivi ku figám čerstvým, z Chorvátska som doniesla a ohromne ochutený je,sladko kyselkavý, ešte mám zo dva, tri poháre a veru tiež ma minulý rok napadlo len zo samého kivi urobiť, si ma nakopla, chuť si viem predstaviť
robím podobný kivi džem s rebarborou. 1 kilo rebarbory rozvarím,pridám 4 kivi- tie sa nemusia celkom rozvariť-pridám želirovací cukor,netreba citrón,rebarbora je dosť kyslá.Chutí akoby bol len z kivi....
Môžem potvrdiť, kividžem je fantastický, aj keď ja som limetku nepoužila /varila som ho dávnejšie, s vanilkou/. Až ho znova budem variť, určite ju použijem.
@Merlinja (22.11.2015 19:09)

treba použiť Gelfix. Ale už to nie natur..... Super nápad, včera som varila figový - darované figy nešli na odbyt - ako džem fajnový.Ak by som natrafila naň skôr, bola by som miešala ako tu bolo spomenuté. Nevadí, nabudúce.

Pridaj komentár k receptu: