Kiwi džem (fotorecept)

Autor receptu: tinca

Tento džem hocikedy môže konkurovať pikantnosťou a použitím ríbezľovému džemu. Hodí sa na torty, zákusky, linecké pečivo, ale aj na palacinky. Nesklame vás ani na maslovom chlebe,či vianočke. Je výborný, vyskúšajte.

20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si suroviny.
  2. Ako prvé si očistíme kiwi od šupky. Použijeme plody nie moc tvrdé ani zmäknuté,také akurát.
  3. Plody pokrájame najprv na kolieska a potom na kocky o veľkosti, ako vidíte na obrázku.
  4. Zasa som použila metódu presladzovania t.j. vrstva ovocia, vrstva cukru+vanilkový cukor. Spodné vrstvy zasypeme menším množstvom cukru, lebo tam sa cukor najťažšie rozpúšťa a vrchnú vrstvu zasypeme najviac. Uložíme na chladné miesto a presladzujeme cca 24 hod.
  5. A takto je zysypaná vrchná vrstva. Množstvo cukru si môžete upraviť podľa vlastnej chuti, mne tých 60 dkg stačilo.
  6. A takáto sirupovitá zmes nám vznikne po presladzovaní. Dobre ju zospodu zamiešame, aby bola homogénna.
  7. Na rad prichádza samotné varenie. Po dve stredne veľké naberačky v širšom kastróli varíme najprv zakryté až kým nezmizne pena. Potom odokryjeme a nezabudneme neustále miešať. Na základe skúseností jedna várka trvá 10-12 minút. Prvé dve várky som nechala s plodmi pre zachovanie kusovitosti a ďalšie som jemne premixovala ponorným mixérom. Do jednej z várok pridáme kôru z limetky. Keďže každé ovocie má iný obsah pektínu a ináč sa pri varení chová z prvej dávky som si urobila želírovaciu skúšku. Na vychladený tanierik dáme za lyžičku džemu, urobíme cestičku, keď sa nespojí džem má správnu konzistenciu. Ostatné dávky varíme podľa prvej, nastavením minútiek.
  8. Uvarené dávky zlievame do hrnca. A tu je hotový uvarený džem.
  9. Džem zohrejeme na teplotu cca 75 st.C, rozmiešame. Plníme do pripravených pohárikov,ktoré si predtým spolu s viečkami môžeme vysterilizovať. Nič nepokazíme ak do pohárika vložíme 2-3 klinčeky, prevoňajú ho. Pevne uzavrieme a na 30 minút otočíme hore dnom. Potom ich vrátime do pôvodnej polohy a necháme prirodzene vychladnúť čím vznikne vákuum. Z dávky mi vyšli tieto 3 poháriky džemu.
  10. Čo sa týka šťavy z limetky, džem ochutnajte,ak je dosť kyslý nedávajte ju. Ja so nedala, lebo bol kyslý až-až. Ale uviedla som ju pre prípad potreby. No a tu je džem ako vyzerá na tanieriku.
  11. RADA navyše: Kivi džem varením zhnedne, čo je prirodzené a nie je na závadu. Ak chceme mať krajšiu farbu pridajme na špic noža žltej potravinárskej farby. Ak chcete podrobnejšie info o varení džemu pozrite si moje predchádzajúce. Postup je rovnaký. http://varecha.pravda.sk/recepty/marhulovy-dzem-univerzalny-recept-na-dzemy-/43062-recept.html http://varecha.pravda.sk/recepty/jahodovy-dzem-fotorecept/51905-recept.html#koment1 Vyskúšajte, je fakt výborný, pikantný a pre použitie univerzálny.