Kefírová buchta Flérky Naďky - 1/2 dávka fotorecept

sracz - fotkasracz, 11. mája 2015
Kefírová buchta Flérky Naďky - 1/2 dávka (fotorecept)
Foto: sracz

Naďka je moja najmilšia švagriná z 2. kolena, s ktorou sme si navzájom padli do očí hneď na prvom stretnutí. Moravanda ako remeň, nepokazí žiadnu srandu, naviac aj super vynikajúca kuchárka. Jej manžel, môj „bratránek“ Slávek, jej „kontruje“ ako mäsiar samouk „par excellence“, ktorého klobásky, jaternice, tlačenka, údené, všetko na moravský spôsob, sú jedna báseň. Aktívne si vymieňame rcp a nápady cez Skype a dnes Vám predstavujem prudko jedlú dobrotu od nich z „Pavlůvek“ t. j. Velkých Pavlovíc.

20
porcií
30 minút
príprava
33 minút
na 180 °C

Suroviny

2 ks čerstvé väčšie
120 g
125 g čerstvé roztopené
2-3 PL (alebo kukuričný)
250 ml
1 ČL (bicarbóna)
2 PL kvalitné
300 g
štipka g
1 hrsť posekané na hrubo
2-3 PL (alebo koňak)
0,5-1 hrsť na hrubo pokrájané
1 hrsť
400 g (alebo iný kyslejší)
Krém:
50 g čerstvé
100 g
45 g
45 g
227-333 g hustá
podľa možností na ozdobu

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    2 vajíčka vyšľahaj s ½ hrnčekom kryšcukru (120 g),

    Kefírová buchta Flérky Naďky - 1/2 dávka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    prilej rozpustené ½ maslo, 2 PL slnečnicového oleja, 250 ml kefíru, KL sódybiky, 2 PL kakaa, 2 PL Rumu (ja som ho nemal a tak som ho nahradil koňakom Couvoisier), hrsť hrubo pokrájaných orechov, ½ hrsť pokrájaných mandlí, ½ hrsť hrozienok, 1 a 1/4 hrnčeka phm (297 g) a štipku soli; poriadne no jemne vypracuj,

    Kefírová buchta Flérky Naďky - 1/2 dávka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    vylej na vymazaný a vysypaný plech (330x230x50 mm) a peč 30÷40´ (mne stačilo 33´) pri 180 °C (350 °F);

    Kefírová buchta Flérky Naďky - 1/2 dávka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    čas využi na prípravu finálneho krému: 50 g masla spoj vo vodnom kúpeli so 100 g horkej čokolády+90 g ľadových gaštanov (45 g horkých a 45 g mliečnych)

    Kefírová buchta Flérky Naďky - 1/2 dávka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    základné cesto po upečení vyzeralo takto

    Kefírová buchta Flérky Naďky - 1/2 dávka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    na vychladnuté som rozotrel celý pohár (400 g) domáceho vlastnoručne vyrobeného brusnicového džemu

    Kefírová buchta Flérky Naďky - 1/2 dávka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    do vlažných spojených čokolád s maslom som pridal ~ 227 ml hustej kyslej smotany (sour cream_u) a zľahka vymiešal na jemný krém,

    Kefírová buchta Flérky Naďky - 1/2 dávka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ktorý som plastovou stierkou rozotrel na základné cesto budúcej „buchty“ s brusnicovým džemom

    Kefírová buchta Flérky Naďky - 1/2 dávka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a hotovo

    Kefírová buchta Flérky Naďky - 1/2 dávka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    takto Naďkina „buchta“ vyzerala na reze,

    Kefírová buchta Flérky Naďky - 1/2 dávka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    takto na nedeľňajšom stole

    Kefírová buchta Flérky Naďky - 1/2 dávka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    a takto s kávou pre moju sladkú krajšiu a lepšiu ½_ovičku; s velikánskou pusou, nežným medvedím objatím a vrelým poďakovaním milej Naděnke za vynikajúci a hlavne zrozumiteľný rcp, vyjadrujem presvedčenie, že určite bude chutiť aj Vám!

    Kefírová buchta Flérky Naďky - 1/2 dávka (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

6 komentárov k receptu
Si šikovný gazdiniak,vychutnávať síce tento koláčik nebudem,lebo ho nebudem piecť,veď sladké obchádzam.Ale obrázok č. 11 by som rada videla tu na stole :-)))
Ach jaj, kefírový koláč robievam podobne, ale len ten korpus, to keď potrebujem niečo rýchlo upiecť. Ty si to posunul vďaka Naďke do vyššieho levelu a zdokonalil džemom a úžasným čokokrémom a to ma ohromne láka.
To cesto sa asi v ustach rozpadava,viem si zivo predstavit jeho chut.Taketo jednoduche a s kopcekom dobrej zmrzliny by som nepohrdla.*****

Pridaj komentár k receptu: